Εις μνήμην Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που χάθηκε άδικα: Ο υποσμηναγός που ήθελε να πετά ψηλά με το αεροσκάφος-θρύλο της αεροπορίας

Ελληνικό F-4 Phantom της 338 Μοίρας «Άρης» Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Θα μπορούσε ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας να είχε γίνει φαρμακοποιός, ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του Κωνσταντίνου.

Όμως το πάθος του να φτάσει ψηλά, να πετά, να μάχεται, τον είχε οδηγήσει στις «φτερούγες» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μπορεί συμμαθητές του από την Σχολή Ικάρων που υπηρετούν μαζί στην 177 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και την 338 Μοίρα «Άρης» να έχουν εγγράφως δηλώσει την πρόθεση μετακίνησης στα F-16 Viper ή στα Rafale F3R που αποτελούν το εξελικτικό βήμα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ο ίδιος επέμενε στους «γερόλυκους» ως έμπειρος συγκυβερνήτης.

Ίσως ο ίδιος, μόλις 29 ετών σκέπτονταν ένα stealth μέλλον στο cockpit ενός F-35 για να υλοποιήσει αυτό για το οποίο είχε ορκιστεί.

Ο Υποσμηναγός Τουρούτσικας εκπαιδεύοντας με πάθος, είχε νεύρα αν δεν πετούσε και ήταν χαρούμενος αν είχε προγραμματισμένη πτήση ή βρίσκονταν σε readiness, πράγμα που εξομολογήθηκε ο ίδιος ο πατέρας του στη συνάδελφο, ανταποκρίτρια στην Αρκαδία της Δημόσιας Τηλεόρασης, Πέγκυ Προύσαλη.

Οι έρευνες για τον κυβερνήτη του μαχητικού, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη συνεχίζονται μέσα στη νύχτα με ελικόπτερα που φέρουν τα απαραίτητα μέσα νυχτερινής έρευνας διάσωσης να πετούν ασταμάτητα, την ώρα που τα πλωτά μέσα δεν φεύγουν λεπτό από την περιοχή ερευνών.

Οι δύο αεροπόροι εκπαιδεύονταν όπως θα πολεμήσουν. Ελάχιστα μέτρα πάνω από το ανάγλυφο του εδάφους και της θάλασσας. Ήθελαν να γίνουν καλύτεροι πετώντας κάτω από τα ραντάρ. Διότι η πλοήγηση σε χαμηλό ύψος και η τελική φάση, με την άνοδο του αεροσκάφους πολλά πόδια πάνω από το έδαφος σε συνδυασμό με την άφεση των όπλων είναι αυτό πάνω στο οποίο εξασκούνται καθημερινά.




Ο ασταμάτητος «Spooky»

Και μπορεί τα F-4 Phantom AUP να είναι ο παλαιότερος τύπος μαχητικού αεροσκάφους, μαζί με τα εκπαιδευτικά Τ-2, για τα οποία πέφτει η αυλαία από την άνοιξη και μετά, αλλά παραμένουν η σταθερή αξία στην δίωξη και βομβαρδισμό. Σε τέτοια σενάρια είχαν κληθεί να εκπαιδευτούν οι δύο αεροπόροι οι οποίοι κατέπεσαν με το Phantom, οκτώ ναυτικά μίλια από το βόρειο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Δεν είναι τυχαίο που οι σύμμαχοι οι οποίοι δηλώνουν πως θέλουν να εκπαιδευτούν με τα «μπλε φτερά» ζητούν και την παρουσία των  F-4 Phantom AUP.

Είναι ο παλαιότερος τύπος που κρατούν στα χέρια τους τα νέα «γεράκια», αλλά οι επιθεωρήσεις που γίνονται σε αυτά δεν αφήνουν περιθώριο από το να μην βρίσκονται πλήρως επιχειρησιακά.

Οι πτέρυγές τους «βαραίνουν» από τα χρόνια, μπορεί να έχουν μια «μπάσα» τροχοδρόμηση σε σχέση με τις πιο σύγχρονες πλατφόρμες, στο τέλος όμως το πρόσημο είναι θετικό για τους «Phantομάδες» της Ανδραβίδας, της 338 μοίρας «Άρης».

  • Ο «Φαντομάς» των ελληνικών ουρανών μπορεί να μην είναι ο «άσσος» της τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικών αλλά είναι το μαχητικό που μεγαλώνει αεροπόρους και μηχανικούς με επιθετικό ταπεραμέντο που στέκονται επάξια δίπλα στην τελευταία γενιά.

Τα εύσημα των συμμάχων

Αυτό είχε αποδειχτεί σε προγενέστερο Ηνίοχο, όταν τα F-4 βρέθηκαν φτερό με φτερό με τα Ισραηλινά «σφυριά», τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15i.

«Ομόσταβλα» αεροσκάφη, από τον ίδιο κατασκευαστή, δικαίως είχαν λάβει θέση ως δίδυμο με τους Ισραηλινούς ιπταμένους.

Το ηλικιακό χάσμα αρκετών δεκαετιών των δύο αυτών αεροπορικών εκδόσεων δεν εμπόδισε σε τίποτα τους «φαντομάδες» που συνεργάστηκαν ίσως τις περισσότερες φορές με τους Ισραηλινούς, αναλαμβάνοντας να φέρουν εις πέρας απαιτητικές αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και κρούσης.

Το δόγμα για διθέσια μαχητικά σε ρόλο αεροσκαφών κρούσης έχει ασπαστεί χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και στην περίπτωση των F-4  Phantom, η 338 Μοίρα «Άρης» έχει εξειδικευμένο ρόλο κρούσης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.

Τα Ελληνικά F-4 Phantom έχουν ατρακτίδιο σκόπευσης κι ένα πολύ ικανό ραντάρ μετά τον εκσυγχρονισμό που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο συνδυασμός αυτός παραμένει ιδιαίτερα αποτελεσματικός κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά στις επίπονες ασκήσεις με τον εντοπισμό και προσβολή στόχων στο έδαφος.

Πριν λίγα 24ωρα η σελίδα μας είχε ασχοληθεί με τα readiness των F-4 Phantom που ύστερα από μια 5ετία βρίσκονται και πάλι σε επιφυλακή, τασσόμενα απέναντι από τα τουρκικά UAV τα οποία δεν σταματούν να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών. Τα F-4 E AUP της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται θεωρητικά στη δύση της καριέρας τους, αλλά με τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα που φέρνουν σε ασκήσεις φανερώνουν πως δεν θα το βάλουν ποτέ κάτω, ούτε την τελευταία μέρα της αεροπορικής τους ζωής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Σε βαθιά κατάψυξη τα εξοπλιστικά; Nεφελώδη προγνωστικά για τις ΜΕΚΟ, από κόσκινο το μωσαϊκό για τις κορβέτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: