Οι βρετανικοί Times είναι κατηγορηματικοί: Είμαστε κοντά σε ανακοίνωση συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

FILE PHOTO: Άποψη του Μουσείου της Ακρόπολης. ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Επιμένουν σε επικείμενη ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα διεθνή ΜΜΕ, με την σκυτάλη να παίρνει τώρα η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times και μάλιστα με leading article [κύριο άρθρο γνώμης της εφημερίδας].

Την αρχή είχε κάνει το πρακτορείο Bloomberg, ακολούθησε η βρετανική The Telegraph και σήμερα το πρωί η ιταλική La Repubblica.

Mε τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μπαράζ των δημοσιευμάτων υποστηρίζει πως επίκειται ανακοίνωση της συμφωνίας για μια μορφή δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημειώνεται ότι μετά το πρώτο δημοσίευμα του είδους, εκείνο του Bloomberg, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού είχε διαψεύσει την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνοντας ωστόσο την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά προχθές πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται, πάντως,  ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πρόσφατα στη Βρετανία όπου είχε συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο και, όπως αποκάλυψαν βρετανικά δημοσιεύματα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες, με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

 

Το άρθρο των Times

Στο σημερινό τους άρθρο οι Times που, σημειώνεται, έχει προ πολλού υποστηρίξει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δίνουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο  Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπον, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον πιο βραχυπρόθεσμους δανεισμούς  εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που προκαλεί το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και εμποδίζονται από το νόμο να τις εκχωρήσουν».

Οι  Times αναφέρουν ότι η συμφωνία «φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί» και την χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι πλέον το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το Βρετανικό Μουσείο για την μη επιστροφή των Μαρμάρων, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι θεματοφύλακες των θησαυρών τους έχει διαβρωθεί στην πράξη με το άνοιγμα του «υπέροχου» όπως το χαρακτηρίζουν οι Times Μουσείου της Ακρόπολης το 2009, ενώ και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Και καταλήγουν οι βρετανικοί Times ότι από τη συμφωνία αυτή και «οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες», σημειώνοντας ότι στο Βρετανικό Μουσείο παράλληλα με τα δάνεια από την Ελλάδα θα πρέπει να εκτίθενται αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα για συνεχή έκθεση τόσο για να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες του όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους.

Με πληροφορίες από The Times

Επιμένουν και οι Ιταλοί: Λένε ότι η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται “κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: