Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

FILE PHOTO: The United Kingdom informed UNESCO about its proposal to organise a meeting between the Greek Culture Minister and the British Minister of Culture, something that the Greek side has accepted. ΑΝΑ – ΜPA. PANTELIS SAYTAS




Σε διάψευση δημοσιεύματος του Bloomberg. το οποίο υποστηρίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο

και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, προχώρησαν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνοντας ότι το δημοσίευμα δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πιο αναλυτικά το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά, ανέγραφε το δημοσίευμα του Bloomberg ποιυ επικαλείτο άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Σε αντάλλαγμα, πάντα κατά το δημοσίευμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Bloomberg έκανε επίσης λόγο για «περίπλοκες συζητήσεις» οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τονίζοντας ότι «η επιμελητεία της μετακίνησης των έργων είναι επίσης πολύ περίπλοκη».

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Τέλος το Bloomberg μετέφερε και τη θέση του Parthenon Project, ενός φορέα με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, ο οποίος συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης.

Το Parthenon Project, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμούσε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Bloomberg

Τo Bloomberg προαναγγέλλει επιστροφή των Γλυπτών: «Κοντά σε συμφωνία Αθήνα – Λονδίνο» γράφει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: