Η «Βραδινή Περίπολος» του Ρέμπραντ αποκαλύπτει τη σχέση του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου με τη Χημεία: Τα εντυπωσιακά ευρήματα πρόσφατης μελέτης του έργου του

A Museum worker walks next to reconstructed Rembrandt’s masterpiece ‘The Night Watch’ in the Rijksmuseum in Amsterdam, the Netherlands, 22 June 2021 (issued 23 June 2021). The museum reconstructed lost sections of Rembrand’s masterpiece ‘The Night Watch’ with advanced technology and the painting will be open for public viewing from 23 June 2021. EPA/REMKO DE WAAL




Με ύψος 3,63 μέτρα και πλάτος 4,37 μέτρα, ο πίνακας που είναι γνωστός ως  «Νυχτερινή Περίπολος» είναι ο μεγαλύτερος πίνακας του Ρέμπραντ.

Αιώνες μετά τη δημιουργία του, μια ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο που επιχειρεί να ανακαλύψει πώς λειτουργεί χημικά ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου, διαπίστωσε με τη βοήθεια ειδικού σαρωτή μια ασυνήθιστη ένωση μολύβδου, γνωστή επιστημονικά και ως Pb(HCOO)2.

Τα αποτελέσματά των ειδικών υποδεικνύουν ότι ο Ρέμπραντ είχε γνώσεις χημείας, καθώς ανάμειξε για τον πίνακά του οξείδιο του μολύβδου και λινέλαιο για τα ελαφρύτερα χρώματα ώστε να τα βοηθήσει να στεγνώσουν.  Φαίνεται ότι ακόμη και μεγάλοι δεξιοτέχνες της ζωγραφικής όπως ο Ρέμπραντ ήταν ανυπόμονοι και ήθελαν τα έργα τους να στεγνώνουν γρήγορα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι πολύ πιθανό οι ενώσεις μολύβδου που εντοπίστηκαν, να έχουν προκύψει από προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης του πίνακα.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι  προηγούμενες προσπάθειες έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στον πίνακα, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νυχτερινή σκηνή. Πολλά στρώματα βερνικιού, ανακατεμένα με βρωμιά, σκοτείνιασαν τη σκηνή για να δώσουν αυτή την εντύπωση, δημιουργώντας τελικά το όνομα “Νυχτερινή Περίπολος” στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα.

Το επίσημο όνομα του πίνακα είναι “Ο λόχος της πολιτοφυλακής υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ” και η ομάδα των ερευνητών εξετάζει τώρα πώς να αφαιρέσει αυτά τα στρώματα βερνικιού χωρίς να διαταραχθεί ο αρχικός πίνακας από κάτω.

«Εκτός από την παροχή πληροφοριών για τις εικονογραφικές τεχνικές του Ρέμπραντ, αυτή η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την αντίδραση των χρωστικών που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή και κατά συνέπεια για τη διατήρηση της κληρονομιάς», λέει ο αναλυτικός χημικός του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας Koen Janssens.

Το 2021, ένα μικρό κομμάτι του πίνακα  που είχε αποκοπεί από το έργο τέχνης ανακατασκευάστηκε επίσης με κόπο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα ευρήματα δίνουν στον πίνακα μια διαφορετική δυναμική», είπε τότε στο Associated Press ο διευθυντής του μουσείου Taco Dibbits. «Και αυτό που μας δίδαξε είναι ότι ο Ρέμπραντ δεν κάνει ποτέ αυτό που περιμένεις».

Ο Ρέμπραντ είναι διάσημος για την εξερεύνηση των υλικών, των τεχνικών και των συνθέσεων ζωγραφικής και οι ανακαλύψεις από τους ερευνητές του εν λόγω πρότζεκτ, το αποδεικνύουν περίτρανα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω μελέτη που  ποδεικνύει τη σχέση του Ολλανδού καλλιτέχνη μη τη χημεία, δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό “Angewandte Chemie” – (Εφαρμοσμένη Χημεία).

Με πληροφορίες από SCIENCE ALERT

Γκισλέιν Μάξγουελ (σκάνδαλο Επστάιν) μέσα από τη φυλακή: «Ψεύτικη η φωτογραφία του πρίγκιπα Άντριου με την Τζιούφρε»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: