“Η Τουρκία συνιστά σοβαρή απειλή για το ΝΑΤΟ;”: Τρεις ειδικοί δεν κρύβουν την αλήθεια και απαντούν χωρίς φόβο και πάθος στο ερώτημα…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες. ΕPA, STEPHANIE LECOCQ




Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Tagesspiegel, θέτει το ερώτημα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) συνιστά σοβαρή απειλή για το ΝΑΤΟ. Τρεις ειδικοί αξιολογούν τις συνέπειες που έχει η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην αμυντική συμμαχία.

Ο Markus Kaim, συνεργάτης  στην Ομάδα Έρευνας Πολιτικής Ασφαλείας του Ιδρύματος για  την Επιστήμη και την Πολιτική στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι  «υπό τον Πρόεδρο Erdogan, η Τουρκία είναι –για να το θέσω ήπια– ένας δυσκίνητος εταίρος εντός του ΝΑΤΟ. Οι διμερείς εντάσεις με την Ελλάδα απειλούν επανειλημμένα να βλάψουν τη συνοχή της συμμαχίας (…)

Ωστόσο, δύο επιχειρήματα θα πρέπει να κάνουν τους επικριτές του Erdogan απρόθυμους να ζητήσουν κυρώσεις ή ακόμα και την αποχώρηση της Άγκυρας από τη συμμαχία:

Πρώτον, η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ με 525.000 στρατιώτες. Επομένως, η άμυνα της συμμαχίας θα είναι δύσκολη χωρίς την Άγκυρα.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Erdogan είναι ένας από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ο Πρόεδρος Putin παίρνει στα σοβαρά και με τον οποίο διατηρεί τακτικό διάλογο. Αυτό μπορεί ακόμη να αποδειχθεί χρήσιμο στις δυτικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Η Minna Alander, ειδικός σε θέματα πολιτικής ασφαλείας στις σκανδιναβικές χώρες στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στο Ελσίνκι, υποστηρίζει ότι η Τουρκία ή ο Erdogan δεν αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ σε αυτό το σημείο και αποκλεισμός  της Άγκυρας θα ήταν πολύ δυσάρεστος για το ΝΑΤΟ.

Από στρατηγικής άποψης, η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική απλώς και μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Έχει και μεγάλο στρατό. Ο Erdogan γνωρίζει το βάρος της Τουρκίας και παίζει με αυτό.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν, αλλά μεμονωμένα κράτη μπλοκάρουν.

Αυτό όμως δεν είναι νέο φαινόμενο. Η Ελλάδα εμπόδισε την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας για σχεδόν μια δεκαετία έως ότου η χώρα μετονομάστηκε. Η αλλαγή του ονόματος δεν είχε καμία σχέση με την αμυντική πολιτική.

Άρα δεν παίζει μόνο η Τουρκία τέτοια παιχνίδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εάν υπάρχει ομοφωνία, ένα κράτος μπορεί επίσης να εμποδίσει την είσοδο.

Ο Yavuz Baydar που είναι δημοσιογράφος και ειδικός στην τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική υποστηρίζει:

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια αντιΝΑΤΟϊκή νοοτροπία στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες – και ο Erdogan έχει διαμορφωθεί από αυτήν.

Η Τουρκία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, αλλά ακόμη και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αντιστάθηκε σθεναρά στον εκδημοκρατισμό – πάντα επικαλούμενη το «ειδικό γεωπολιτικό της καθεστώς».

Επιπλέον, η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ήταν σημείο καμπής – ο στρατός «καθαρίστηκε» μαζικά από αξιωματικούς φιλοΝΑΤΟϊκούς.

Η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας κυριαρχείται πλέον από μια παράταξη κατά του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα λοιπόν δεν ήταν εάν, αλλά πότε θα υπάρξει αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ».

Tagesspiegel, Markus KaimMinna AlanderYavuz Baydar – Ernsthafte Bedrohung“: Wird Erdogan zur Gefahr für die Nato? Die Türkei blockiert den Beitritt Schwedens in die Verteidigungsallianz. Drei Experten schätzen ein, welche Konsequenzen das hat

Εγκαλείται ο Πρόεδρος Μπάιντεν να αλλάξει τακτική με τους Τούρκους: Μπορεί να διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν (θα) «μείνει δωροδοκημένος;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: