Η θεματική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την Οικονομία: Η ακρίβεια πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης [video]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια θεματικής συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο την Οικονομία, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Θεματική συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό θεωρείται ως άτυπη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερωτήσεις χωρίς εισαγωγική τοποθέτηση.

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από ότιδήποτε άλλο, λόγω πληθωρισμού. Λόγω εισβολης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των τιμών του φυσικού αερίου.

Όλες οι χώρες προσπάθησαν να στηρίξουν τους πολίτες τους.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Τα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση απάντησε με σειρά μέτρων για στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

Για παράδειγμα όλα τα νοικοκυριά βλέπουν κάθε μήνα τι θα πλήρωναν χωρίς την κρατική επιδότηση.

Το καλάθι του νοικοκυριού που λοιδορήθηκε είχε επιτυχία και θα το κάνει μάλιστα και η Γαλλία. Από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει και το market pass που θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των δύο ελληνικών διυλιστηρίων.

Για την αισχροκέρδεια έχουμε περισσότερα εργαλεία και αυξάνονται οι έλεγχοι.

Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις για να κερδίζουν περισσότερα.

Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητες ελέγχων.

Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και πιστεύω ότι τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει.

Ερώτηση για ενδεχόμενη μείωση έμμεσων φόρων

Μειώσαμε όλους τους φόρους που είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Μάλιστα τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε περισσότερο.

Μειώσαμε φορολόγηση στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Στις μεταφορές, στην εστίαση, τα γυμναστήρια. Για τους αγρότες, λιπάσματα ζωοτροφές.

Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων θα μπορούσε να συζητηθεί στα δημοσιονομικά πλαίσια. Δεν θέλω να μιλήσω σήμερα για την επόμενη 4ετία.

Με τις μειώσεις δεν διακινδυνεύσαμε τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων.

Η εμπειρία λέει πάντως ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ τις περισσότερες φορές δεν φτάνει στον καταναλωτή.

Πως θα γίνει αύξηση των μισθών χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις; Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα καλύψει τις απώλειες;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε για 1η Απριλίου λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Η αύξηση των μισθών έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Για παράδειγμα στον Τουρισμό η αύξηση των απαιτήσεων φέρνει αύξηση και των αποδοχών. Υπάρχει αύξηση του μέσου εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια.

Θέλουμε οι Έλληνες να έχουν σταθερή δουλειά και καλύτερους μισθούς.

Ανεργία, μαύρες τρύπες οι νέοι και οι γυναίκες

Δεν υποστηρίζεται αυτό από τα στοιχεία που υπάρχουν. Στην Ελλάδα παρότι ξεκινάμε από μεγαλύτερη βάση, η μείωση της ανεργίας είναι σημαντική σε σχέση με την ΕΕ. Οι νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.

Υπάρχουν όντως ελλείψεις εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα. Εϊναι ένα δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουμε προχωρήσει σε 5ετεις διακρατικές συμφωνίες για να έρχονται εργαζόμενοι για τον αγροτικό τομέα.

Στοίχημα η επανακατάρτιση των εργαζομένων. Πολλοί νέοι αντί για τα πανεπιστήμια προτιμούν τα δημόσια ΙΕΚ, γιατί γνωρίζουν ότι θα απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Επιστροφή αναδρομικών σε όλους από φέτος

Βρισκόμαστε ακόμη στις 23 Ιανουαρίου και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με πλήρη εικόνα τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η συζήτηση είναι πρόωρη.

καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους, έρχεται αύξηση συντάξεων, το market pass. Ας μην πηγαίνουν πάντα στο μεθεπόμενο. Η ζωή μας έχει διδάξει τα τελευταία χρόνια ότι πρέπει είμαστε προσεκτικοί και να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες.

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Κύπρος και Πορτογαλία δεν είχαν τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την Ευρωζώνη. Έχουμε περάσει 11 αναβαθμίσεις. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή μέσα στο 2023. Οι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν τις εκλογές. Εάν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός είναι θέμα λίγων μηνών. Ούτε με κιάλι επενδυτική βαθμίδα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι απλά τεχνοκρατική παράμετρος. Θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Για επενδύσεις και ταμείο ανάκαμψης

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στη σχετική λίστα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη χώρα. Οι επιλογές μας όμως δημιουργούν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους ασθενέστερους.

Τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης δεν απευθύνονται στους λίγους. Στηρίζουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παράδειγμα με το Εξοικονομώ.

Κατάργηση νόμων κατάλοιπα των μνημονίων

Θέλουμε ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών να μην αποκλίνει από αντίστοιχες νομοθεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Αύξηση ελλείμματος λόγω αυξημένων ενεργειακών εισαγωγών. Γι αυτό θέλουμε πράσινη ενέργεια που δεν θα εισάγεται. Υπάρχει πραγματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν. Χάσαμε μια δεκαετία και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο που ήμασταν. Τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η ανάπτυξη ήταν το 1/4 της ανάπτυξης στην ΕΕ. Τώρα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους ίσως και τριπλάσιους του μέσου όρου της ΕΕ.

Τα προβλήματα απονομής της δικαιοσύνης μας κρατάνε ακόμη πίσω σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Έχει αλλάξει πολύ αλλά πολύς δρόμος ακόμη. Η ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφής. Αύξηση εξαγωγών, καλύτεροι να εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στο Νταβός πριν από 3 χρόνια υπήρχε θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και αμφιβολία. Σήμερα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό.

«Μαξιλάρι ασφαλείας»

Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σήμερα στα 39 δισ. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης όπως στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Από αλλού προέρχονται.

Υπάρχει ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο;

ΔΙαβάζω διάφορους ιλουμινάτι που μας ασκούν κριτική για την επιδοματική μας πολιτική. Ξοδέψαμε χρήματα για να στηρίξουμε την κοινωνία και δεν μετανοιώνω γι’ αυτό. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα διδάσκεται κάποτε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε ακαριαία. Κάναμε το απολύτως σωστό και αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάσταση. ΟΙ αγορές καλύτερος κριτής. Στην Αγγλία όταν ανακοινώθηκαν παροχές και φοροαπαλλαγές 50 δισ. κατέρρευσε και η λίρα και η κυβέρνηση.

Για τις τράπεζες

Θα ανέμενα έναν πραγματικό αναταγωνισμό μεταξύ τους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάνε τους συνεπείς πελάτες τους.

Τι θα συμβεί με τα ποσοστά του ΤΧΣ στις τράπεζες;

Υπάρχει σχέδιο αποεπενδυσης. Δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός λόγος να κατέχει το κράτος σημαντικά ποσοστά

Ερευνα υδρογονανθράκων

Όσο γρήγορα κι αν κινηθούμε στην πράσινη ενέργεια το φυσικό αέριο θα είναι πολλές δεκαετίες μαζί μας. Οι έρευνες δρομολογούνται. Τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί είναι συγκεκριμένα. Δεν εξετάζουμε άλλες. Μέσα στο 2023 θα έχουμε μια σαφή εικόνα για τα αποθέματα και στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο.

Θα υπάρξει νέα μείωση στο μη μισθολογικό κόστος;

Ναι, είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Απ’ ευθείας αναθέσεις, γαλάζιο πλιάτσικο

Δεν έω την ίδια εικόνα για τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Αν πίστευε κανείς ότι στην κρίση του κορωναϊού μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο δρόμο εκτός των απ’ ευθείας αναθέσεων να έρθει να μας το πεί. Δεν λέω ότι όλα γινονται με τον καλύτερο τρόπο ή ότι δεν υπάρχουν θέματα διαφάνειας. Αν υπάρχουν θέματα να διερευνηθούν. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις πρέπει να είναι εξαίρεση, αλλά δεν υπήρξε καμία χώρα που δεν προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες όταν χρειαζόμασταν εμβόλια και μάσκε «χθες».

Η απονομή Δικαιοσύνης βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Κόκκινα δάνεια

Το νομικό πλαίσιο είναι σήμερα πλήρες. Αλλά υπάρχει και ένα ηθικό δίλλημμα. Δεν πρέπει να δελεάζουμε όσους πληρώνουν να περάσουν σε αυτούς που δεν πληρώνουν.

Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα σας;

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια. Δεν λέω ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά, όμως αγωνιζόμαστε σκληρά και έχουμε ήδη αποτελέσματα. Ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος.

Νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2024.

Η βιομηχανία ζητά στήριξη και επιδότηση ενέργειας

Υπάρχει ζήτημα, αλλά βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των τιμών. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό. Τα κίνητρα των ΗΠΑ είναι ελκυστικά. Θα αγωνιστώ να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση. Να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής. Δεν φτάνουν οι κρατικές ενισχύσεις. Ακούμε με προσοχή αυτά που λέει η βιομηχανία.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: