Η ποιότητα του λόγου, των έργων και του χαρακτήρα: Μετρώντας με άριστα το μπόι του Αντρέα Μαυρογιάννη

Ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Δεξιά η θυγατέρα του Αθηνά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του Δρ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ*

Μέχρι τις 14 Ιουνίου του 2022, μόλις 6 μήνες πριν, γνωρίζαμε τον Αντρέα Μαυρογιάννη ως έναν πετυχημένο διπλωμάτη. Μετά από την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές ξεκινήσαμε να τον μετρούμε, να λογαριάζουμε το μπόι του, το πολιτικό του εκτόπισμα, τις ικανότητες και τις δυνατότητες, το ήθος και την εντιμότητα.

Η αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Χρειάστηκε να συστηθεί, να αποδείξει εαυτόν (σε όλα τα επίπεδα) μέσα σε λίγους μήνες. Κι αν μου ζητούσε σήμερα κάποιος να αξιολογήσω την πορεία και το έργο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα φορούσα το κοστούμι του δασκάλου και θα τον αξιολογούσα αυστηρά. Κάπως έτσι…

Υπάρχουν πέντε επίπεδα υπευθυνότητας σύμφωνα με τον Don Hellison. Ο Hellison είναι Αμερικάνος ερευνητής, του οποίου το έργο μελέτησα σε βάθος στο πλαίσιο των διδακτορικών μου σπουδών. Θα προσπαθήσω λοιπόν, να μετρήσω το μπόι του Ανδρέα Μαυρογιάννη με τη μεζούρα της υπευθυνότητας.

Το πρώτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό του σεβασμού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει αποδείξει πως σέβεται τον κάθε συνομιλητή, συνεργάτη και άνθρωπο. Διακρίνεται από έναν πρωτόγνωρο αυτοέλεγχο. Ψύχραιμος κατά τις αντιπαραθέσεις και θα έλεγα ψυχραιμότερος όταν το κλίμα οξύνεται. Άνθρωπος που σκέφτεται πριν ανοίξει το στόμα του και πριν ενεργήσει.

  • Το δεύτερο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της προσωπικής προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς, της συμμετοχής. Θεωρώ πως όλη η ζωή του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μια ζωή προσπάθειας και σκληρής δουλειάς. Ψήστης και γκαρσόνι στα παιδικά του χρόνια.

Σπούδαζε ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Παρίσι. Έπαιρνε το λεωφορείο από το Παρίσι και ταξίδευε 48 ώρες για να δώσει εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη. Μια ζωή αποδέχεται τις προκλήσεις και επιμένει στα δύσκολα.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του, καταλαβαίνει πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο άνθρωπος των ειδικών και δύσκολων αποστολών (τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο).

Σε προσωπικό επίπεδο χρειάστηκε να σταθεί δίπλα από τα παιδιά του ως πατέρας και ως μάνα. Σε επαγγελματικό επίπεδο, η πλούσια διπλωματική του καριέρα συνιστά εγγύηση της εργατικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητάς του. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μια ζωή σηκώνει τα μανίκια…

Το τρίτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της αυτοκατεύθυνσης. Να μπορεί δηλαδή κανείς να θέτει στόχους και να εργάζεται μεθοδικά για την επιτυχία τους. Να κάνει καλές επιλογές (ιδιαίτερα επιλογές συνεργατών) και να μην παρασύρεται από τον όχλο που τον περιβάλλει.

Αν και θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά, επιλέγω να εστιάσω σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, που έλαβε χώρα επί διακυβερνήσεως Δημήτρη Χριστόφια. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέλαβε τότε τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας τη γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της ιδιαίτερα επιτυχημένης κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Το εν λόγω εγχείρημα ήταν δύσκολο και απαιτούσε πολλαπλές δεξιότητες. Γνωστικό υπόβαθρο, οργανωτικές δεξιότητες, διοικητικές δεξιότητες, δεξιότητες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Η εικόνα που εξέπεμψε η κυπριακή Προεδρία την τότε περίοδο, συνιστά ένα σημαντικό παράσημο για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Το τέταρτο επίπεδο υπευθυνότητας είναι αυτό της αλληλεγγύης, το να γνοιάζεται για τους άλλους. Και είναι ίσως αυτό το στοιχείο που από την αρχή με έπεισε περισσότερο για τον άνθρωπο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Είναι καλά γνωστό, πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι επίσης γνωστό, πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για τρεις δεκαετίες εργαζόταν για τον τόπο και τους ανθρώπους του, χωρίς όμως να είχε ποτέ τον πρώτο λόγο. Συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, έκανε ένα βήμα μπροστά εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αυτή ήταν μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής του.

Το βήμα μπροστά δεν το έκανε για τον ίδιο, δεν το έκανε για την καρέκλα και τη δύναμη της εξουσίας. Το έκανε για τον τόπο και τους ανθρώπους του, για όλους εμάς.

  • Δήλωσε σε πολλές περιπτώσεις πως δεν είναι σίγουρος για τη σχέση του με την πολιτική. Ξέρει πολύ καλά πως η ενδεχόμενη εκλογή του προϋποθέτει έντονο προσωπικό κόστος. Ωστόσο, προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το ήθος του στην υπηρεσία του τόπου.

Η αλήθεια είναι πως είχα τις αμφιβολίες μου στο αρχικό άκουσμα στήριξης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οι διεργασίες που έγιναν μέσα μου (και μέσα μας) τους τελευταίους έξι μήνες, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ως δάσκαλος λοιπόν, μονάχα ένα βαθμό μπορώ να δώσω στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την ποιότητα του λόγου, των έργων και του χαρακτήρα: Άριστα!

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλύπτει την Τουρκία και περιγράφει την πορεία κατολίσθησης του Κυπριακού: Και η Λευκωσία …κοιμάται!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: