Όταν ο πήχης μπαίνει ψηλά για τους ηγέτες: Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί κρίνονται αυστηρά και καθημερινά βάσει αποτελεσμάτων…

FILE PHOTO: Οι υποψήφιοι στο διακαναλικό debate, που έγινε στο κανάλι OMEGA TV. Διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via Omega TV




Toυ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΡΩΣΣΙΔΗ*, ΓΝΩΡΑ

Οι πολίτες κρίνουν εκ του αποτελέσματος. Είτε πρόκειται για τη λειτουργία ή τη διαχείριση ενός οργανισμού, φορέα ή ποδοσφαιρικής ομάδας, είτε για το έργο ενός ελεύθερου επαγγελματία ή καλλιτέχνη, τα αποτελέσματα είναι που έχουν γι’ αυτούς σημασία.

Η πολιτική όχι μόνο δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, αλλά αποτελεί και τον κατ’ εξοχήν χώρο όπου αυτό ισχύει σε απόλυτο βαθμό.

Ο βαθμός αυστηρότητας με τον οποίο αξιολογούν οι πολίτες συνήθως αντανακλά την ποιότητα ζωής τους και το περί δικαίου αίσθημα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, κρίνουν με αυστηρότερα κριτήρια απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ με μεγαλύτερη ευκολία ισοπεδώνουν και μηδενίζουν.

Οι έρευνες κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν, εξάλλου, ότι η κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς γίνεται ολοένα και οξύτερη. Στην πολιτική, ωστόσο, αρκετές φορές το αποτέλεσμα και η ερμηνεία του εξαρτώνται από το πόσο ψηλά μπαίνει ο πήχης από τους ίδιους τους πολιτικούς και από τις προσδοκίες που οι ίδιοι καλλιεργούν στην κοινή γνώμη.

Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους αρκετά λέγονται «έτσι, για να περνάει ευχάριστα η ώρα», όπως είπε και ο λαγός στην τίγρη, στο γνωστό ανέκδοτο.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες περιστατικών όπου –χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος– ο πήχης μπήκε ψηλά, με το αποτέλεσμα να μην είναι ανάλογο των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν. Και από τη στιγμή που ο πήχης τοποθετείται ψηλά, δικαιολογημένα η προσοχή στρέφεται στο εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις.

-1. Ξεκινώντας από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι προδιαγραφές που ο ίδιος έθεσε προεκλογικά αποδείχθηκε ότι τον εγκλώβισαν κατά τη διαδικασία σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Από όσα ο ίδιος έθεσε, τηρήθηκε μόνο η αντιπροσώπευση των επαρχιών. Παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές σε σχέση με την ίση παρουσία των δύο φύλων, καθώς επίσης τη μη συμμετοχή πρώην υπουργών, πρώην βουλευτών και προβεβλημένων κομματικών στελεχών.

Παρόλο που, στο τελικό αποτέλεσμα, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε κυβερνητικό σχήμα, αναπόφευκτα ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές εστίασαν στο κριτήριο που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε για την κυβέρνησή του.

-2. Παρόμοιος χειρισμός έγινε και από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον ντόρο που προκλήθηκε για τον νέο Υπουργό Οικονομικών. Προτού ανακοινωθεί επίσημα, ξεκίνησαν οι διαρροές στον Τύπο για όνομα που θα προκαλούσε αίσθηση.

Ο ίδιος ο υποψήφιος σε δημόσια τοποθέτησή του δήλωσε ότι την επομένη θα ανακοίνωνε τον Υπουργό Οικονομικών του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ως προς τη διαχείριση της οικονομίας. Τρεις μέρες μετά ανακοινώθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος, ο οποίος ένα μήνα προηγουμένως είχε παρουσιαστεί ως το πρόσωπο που θα πρότεινε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: Αφού ο κ. Προύντζος ήταν ήδη στο Επιτελείο και μάλιστα ως προτείνων, γιατί δεν ανακοινώθηκε αμέσως και έπρεπε να περάσουν τρεις μέρες;

Αναπόδραστα δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι επρόκειτο για λύση ανάγκης και πως οι πρώτες επιλογές για τη συγκεκριμένη θέση δεν αποδέχθηκαν την πρόταση. Ένας επικοινωνιακός χειρισμός που τελικά αδίκησε και τον ίδιο τον κ. Προύντζο.

-3. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τελική ευθεία των εκλογών δήλωνε ότι θα κόψει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου.

Το δε βράδυ του αποκλεισμού του από τον δεύτερο γύρο, είπε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ, ενώ μέσα από διάφορες επικοινωνιακές ενέργειες –άμεσες ή έμμεσες– τις επόμενες μέρες, φωτογράφιζε ως επιλογή του για τον β΄ γύρο την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον ίδιο να αποσύρει λίγες μέρες αργότερα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Ο πήχης είναι ήδη ψηλά και για τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Τόσο για την Αννίτα Δημητρίου, η οποία προέταξε προεκλογικά την ενότητα και την ενδυνάμωση του ΔΗΣΥ, όσο και για τον Στέφανο Στεφάνου, που εξήγγειλε αλλαγές το προσεχές φθινόπωρο μέσα από καταστατικό συνέδριο.

Η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει και για τους δύο και εναπόκειται στους ίδιους η έκβαση του εγχειρήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί κρίνονται αυστηρά και καθημερινά βάσει αποτελεσμάτων. Και επιστρέφοντας στα αποτελέσματα των ερευνών κοινής γνώμης που αναφέρονται πιο πάνω, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και την πολιτική περνάει και μέσα από την αίσθηση του μέτρου, των ορίων και της ευθύνης, μα προπαντός μέσα από την αυτογνωσία και την ευθυκρισία.

* Διευθυντή Επικοινωνίας στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας – Το άρθρο φιλοξενήθηκε στο 18ο τεύχος του ΓΝΩΡΑ Confidential

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πώς να διαλύσεις την αξιοπιστία σου εν μια νυκτί: Πως το BBC βρέθηκε κατηγορούμενο για ένα tweet του μεγάλου Λίνεκερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: