Η μισθοφορική Wagner διεισδύει στην Ευρώπη: Πλοκάμια στη Σερβία με προπαγάνδα και απειλές υπέρ Πούτιν

Πινακίδα στη Σερβία με ευχές για «χρόνια πολλά» στον Βλαδίμηρο Πούτιν στις 7 Οκτωβρίου 2022. EPA. ANDREJ CUKIC




Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν όλο και περισσότερο τις κινήσεις και τις προσπάθειες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης Wagner εκτός Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον μισθοφορικό αυτό στρατό για να ξεκινήσει επιχειρήσεις επιρροής στην Αφρική και την Ευρώπη, αναφέρει το POLITICO.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε απόρρητες μέχρι τότε  πληροφορίες για να αναφέρει ότι η Ρωσία βασίζεται στην ομάδα Wagner στην Ουκρανία για τη στρατολόγηση κρατουμένων και την έναρξη επιθέσεων στην πόλη Μπαχμούτ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συγκεντρώνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Σερβία, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που ήρθαν σε γνώση του POLITICO, όπου η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Wagner για να καταπολεμήσει τα αισθήματα κατά του Πούτιν και να υπερασπιστεί τα κυβερνητικά συμφέροντα εξόρυξης με στρατεύματα και όπλα.

Ο όμιλος Wagner του φίλου του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζι,  δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες και συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε στρατιωτικά και πολιτικά έργα.

  • Οι ΗΠΑ παρακολουθούν εδώ και καιρό τις δραστηριότητες της ομάδας σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Συρία, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα.

Αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εξάρτηση της Μόσχας από την οργάνωση και την ικανότητα της Wagner να διαμορφώνει γεγονότα σε χώρες όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιχειρηματικές και διπλωματικές σχέσεις.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν πώς Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τις κινήσεις και τις δραστηριότητες της Wagner στο έδαφος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Σερβία, και τον βαθμό στον οποίο η οργάνωση απειλεί τις τοπικές δυνάμεις και αξιωματούχους.

Ενώ η Wagner δραστηριοποιείται για χρόνια και στις δύο χώρες, τα τηλεγραφήματα δείχνουν ένα νέο πλαίσιο για το πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλύει την αυξανόμενη δραστηριότητα της παραστρατιωτικής ομάδας σε πολιτικά ταραγμένες χώρες.

«Υπήρξε μια αυξανόμενη εστίαση στη σχέση της Ρωσίας στην Αφρική και στην οικοδόμηση μιας σφαίρας επιρροής που πραγματικά δεν υπήρχε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Catrina Doxsee, αναπληρώτρια διευθύντρια και συνεργάτης για το Transnational Threats Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Η χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, ιδιαίτερα όπως έχουμε δει σε χώρες με αδύναμη διακυβέρνηση, συνεχιζόμενες προκλήσεις ασφάλειας και εμπλουτισμένους φυσικούς πόρους, θέτει [την Wagner] είτε να συνάπτει … συμφωνίες ασφαλείας είτε να διευκολύνει τις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες. ”

Ο Πριγκόζιν και η Wagner βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έλαβαν πρόσφατα πρόσθετα μέτρα για να προσπαθήσουν να ελέγξουν την πρόσβαση της Wagner σε όπλα.  Στα τέλη Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν εφάρμοσε πρόσθετους ελέγχους εξαγωγών στη Wagner, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση σε εξοπλισμό με αμερικανική τεχνολογία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι,   είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι λόγω των κυρώσεων και των ελέγχων στις εξαγωγές, η Wagner αναζήτησε συνεργάτες σε όλο τον κόσμο για την απόκτηση μέσων για την υποστήριξη των επιχειρήσεών της – και η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε μια αρχική παράδοση όπλων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει τη Wagner ως τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ανησυχίες που έχουμε όταν τους βλέπουμε να λειτουργούν σε ένα μέρος όπως η Αφρική», είπε ο Doxsee. «Μια μεγάλη επίπτωση είναι η ικανότητα της Ρωσίας να εξαπλώνει τις δικές της δυνατότητες προβολής ισχύος και πληροφοριών — όχι μόνο εκτοπίζοντας τις δυνατότητες των δυτικών στρατιωτικών πληροφοριών — αλλά και [μέσω] της επιδίωξης νέων δικαιωμάτων βάσης και άλλων ευκαιριών που θα της έδιναν πρόσβαση σε στρατηγικά σημαντικές τοποθεσίες. ”

Mυστήριες υποθέσεις – μπλεγμένες δουλειές

Τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ άρχισαν να παρακολουθούν τις συνέπειες μιας φερόμενης επίθεσης σε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες του ομίλου Wagner, τον Dmitry Sytii στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα. Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι ο Sytii έλαβε ένα δέμα που εξερράγη στα χέρια του, αποκαλώντας το “τρομοκρατική επίθεση”. Υποστήριξε ότι το πακέτο συνοδεύεται από σημείωμα που υποδεικνύει ότι οι Γάλλοι ήταν υπεύθυνοι.

Όμως, τις ημέρες που ακολούθησαν το περιστατικό, Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν είχε συμβεί μια επίθεση ή εάν η Wagner διέδιδε παραπληροφόρηση για πολιτικούς λόγους – μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά από την οργάνωση, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αμέσως εάν η μισθοφορική οργάνωση προσπαθούσε να κάνει να φαίνεται ότι οι Γάλλοι είχαν επιτεθεί στην οργάνωση.

Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά φέρεται να χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Wagner  «ρωσική προπαγάνδα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν διάφορες πληροφορίες σχετικά με το γεγονός, συμπεριλαμβανομένου ότι η επίθεση μπορεί να έλαβε χώρα σε στρατιωτική βάση ή πολιτιστικό κέντρο και αντίστροφα ότι ο Σύτιι εθεάθη να κάνει πάρτι στο Μπανγκούι τις ώρες μετά το φερόμενο περιστατικό. Οι αξιωματούχοι άκουσαν επίσης ότι ο Σύτιι μπορεί να νοσηλεύτηκε και να έχασε τρία δάχτυλα από την έκρηξη, αλλά και ότι μπορεί να τον είχαν απομακρύνει απ’ το σημείο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά και με το χρόνο του περιστατικού καθώς ήρθε λίγο αφότου άγνωστα αεροσκάφη στόχευσαν ένα εργοστάσιο βαμβακιού όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν τα στρατεύματα της Wagner.

Έγινε επίσης μία ημέρα μετά την αναχώρηση του γαλλικού στρατού και δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κεντρικά γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπανγκούι, ανέφερε ένα από τα τηλεγραφήματα.

  • «Όλοι ανησυχούσαν ότι πρόσφατα υπήρξε ένας αξιοσημείωτος αριθμός συμπτώσεων», ανέφερε ένα από τα τηλεγραφήματα.

Η Wagner στην Σερβία 

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί επίσης τις κινήσεις της Wagner  στη Σερβία και τη Λευκορωσία.

Αναφορές για στελέχη της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία εμφανίστηκαν το 2020.

Η κυβέρνηση στο Μινσκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 33 πράκτορες που εργάζονταν για να σπείρουν το χάος ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Έκτοτε, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, υπό την ηγεσία του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία.

 

Η Wagner έχει τοποθετήσει άτομα και στο Βελιγράδι, και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημα επιχειρήσεις στη Σερβία στις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε, έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις επιρροής για να αντιμετωπίσει τη «δραστηριότητα κατά του καθεστώτος Πούτιν από στοιχεία της ρωσικής διασποράς», ανέφερε ένα από τα τηλεγραφήματα.

Η παρουσία της οργάνωσης στη Σερβία έρχεται καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς — ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου του 2008 — διέταξε τα στρατεύματα να μετακινηθούν σε έτοιμες για μάχη θέσεις και απείλησε να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο για να προστατεύσει τους Σέρβους που ζουν εκεί. Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχει επιδεινωθεί από τον Νοέμβριο, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι Σέρβοι θα έπρεπε να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους σερβικής κυκλοφορίας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, με τη βοήθεια της Wagner, συνεχίζει να χάνει ανθρώπους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Μπαχμούτ. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της Wagner υπηρετούν σε έναν «κυρίως φθαρτό ρόλο» στην πόλη και «πιθανότατα έχουν υποβαθμιστεί σε σχεδόν εξουθενωτικό βαθμό».

 

«Οι Ρώσοι έχουν κάνει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για τον Μπαχμούτ. Ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας αγώνας που δόθηκε με την προώθηση στην ομάδα Wagner. [Ήταν] σε μεγάλο βαθμό μια μάχη που δόθηκε, ειλικρινά, από επιστρατευμένους κατάδικους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. «Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε… ότι το 90% των απωλειών που υπέστη ήταν, στην πραγματικότητα, κατάδικοι».

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν πρόσθετες ενέργειες κατά της Wagner για να περιορίσουν τον ρόλο της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Πριγκόζιν, στη Wagner και στο δίκτυό τους, αλλά είναι πιθανό να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα.

 

H Wagner στην Αφρική

Οι δραστηριότητες του ομίλου Wagner στην Αφρική εκτείνονται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μαδαγασκάρης και της Λιβύης.

Τα τελευταία χρόνια, ο μισθοφορικός όμιλος έχει επίσης εντείνει τη δραστηριότητα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η ομάδα δημιούργησε γραφεία στη χώρα το 2018, ιδρύοντας το «Ρωσικό σπίτι» — ένα πολιτιστικό κέντρο — στην πρωτεύουσα του Μπανγκούι. Λειτούργησε ως κέντρο για την εκπαίδευση των στρατευμάτων και την προστασία του Προέδρου Faustin-Archange Touadéra.

Η μισθοφορική οργάνωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση, τον βασανισμό και τον ξυλοδαρμό αμάχων στη χώρα. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Wagner.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το βαθμό στον οποίο η ρωσική οργάνωση με προφανείς δεσμούς με τον Πούτιν  παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των κυρίαρχων χωρών, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κλέβει τον ορυκτό πλούτο», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι σκληρές αντιτρομοκρατικές τακτικές της Wagner σε μέρη όπως το Μάλι επιδεινώνουν την κατάσταση δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για εξτρεμιστική εκμετάλλευση».

Με πληροφορίες από POLITICO

Σε απελπισία ο “στενός κύκλος” του Πούτιν: Τα γεράκια δεν πιστεύουν πλέον στη νίκη, αλλά δεν έχουν εναλλακτική σωτηρίας…[videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: