Οι Κούρδοι της Σουηδίας αντιμέτωποι με τον εκβιασμό του Ερντογάν: Απαιτεί την παράδοση δημοσιογράφου, εδώ και τώρα

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στο κάδρο και τα άρματα μάχης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στις πιέσεις της Τουρκίας προς τη Σουηδία και την απαίτησή της για έκδοση δεκάδων Κούρδων, με αντάλλαγμα την ένταξη στην Ατλαντική συμμαχία, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Libération (κείμενο Nelly Didelot).

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι στιγμής, η Στοκχόλμη έχει πραγματοποιήσει μόνο μία απέλαση, στις αρχές Δεκεμβρίου, αυτή του Mahmut Tat.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η περίπτωση του δεν είναι μοναδική, καθώς και άλλοι Κούρδοι, των οποίων το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε και θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με το PKK έχουν ήδη απελαθεί τα προηγούμενα χρόνια, με το τελευταίο κρούσμα να χρονολογείται το 2020.

Υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να μονογράψει την ένταξη της Σουηδίας (και Φινλανδίας), παρά τα πολλά μηνύματα καλής θέλησης της νέας σουηδικής κυβέρνησης, ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή θέση της Στοκχόλμης απέναντι στις κουρδικές ομάδες, και την επίσκεψη Σουηδών αξιωματούχων στην Τουρκία από τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται, ότι ένα από τα επίμαχα σημεία αφορά στην υπόθεση του Bülent Kenes, πρώην συντάκτη της εφημερίδας Zaman, που κατηγορείται ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, του οποίου την υπόθεσή ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει προσωπική.

Τονίζεται, ότι παρά τις πιέσεις, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε την έκδοσή του τον Δεκέμβριο, επικαλούμενο την ιδιότητά του ως πολιτικού πρόσφυγα, την απουσία αντίστοιχης κατηγορίας στο εθνικό δίκαιο και τον «κίνδυνο δίωξης που συνδέεται με τις πολιτικές του απόψεις».

Για τον Paul Levin, διευθυντή του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η Σουηδία θα μπορούσε να συνεχίσει να απελαύνει Κούρδους στην Τουρκία, αλλά δεν θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της έκδοσης, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Παραθέτει άποψη του Levin στο τουρκικό πρακτορείο Τύπου Bianet, ότι «οι αρχές επαναλαμβάνουν, πως οι Κούρδοι της Σουηδίας που έχουν εθνικότητα και δεν έχουν δεσμούς με το PKK δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά για τους αιτούντες άσυλο, που έχουν απορριφθεί και που είναι ύποπτοι ότι συνδέονται με το PKK, είναι μια άλλη ιστορία»

ΠΗΓΗ: Libération Nelly Didelot – Adhésion à l’Otan : les Kurdes de Suède face au chantage d’Erdogan

Η Σουηδία ρίχνει το γάντι στον Ερντογάν: Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: