Η επιστήμη μίλησε: H αϋπνία κάνει τους ανθρώπους να… βλέπουν φαντάσματα, εξωγήινους και άλλα… δαιμόνια

Φωτογραφία από Stefan Keller από το Pixabay




Πιστεύετε στα φαντάσματα και τους εξωγήινους. Έχετε αγωνία για διάφορες παραφυσικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μην ανησυχείται γιατί η επιστήμη δίνει πλέον την απάντηση. Για όλα ευθύνεται η αϋπνία και η κακή ποιότητα ύπνου.

Η νύχτα εξάλλου είναι κατάλληλη για την εμφάνιση φαινομένων παραφυσικής δραστηριότητας, καθώς το λιγότερο φως και ο ήχος εξάπτουν τη φαντασία.

Αν και η σχέση αυτή είναι ακόμη θολή, νέα έρευνα δείχνει μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ των παραφυσικών πεποιθήσεων και μιας από τις πιο σημαντικές νυχτερινές δραστηριότητες για εμάς τα γήινα όντα: τον ύπνο.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υποκειμενικές μετρήσεις της χειρότερης ποιότητας του ύπνου σχετίζονται με ισχυρότερες πεποιθήσεις για φαντάσματα και δαίμονες, για την ψυχή που ζει μετά θάνατον, για την ικανότητα των ανθρώπων να επικοινωνούν με τους νεκρούς, για εμπειρίες κοντά στο θάνατο ως απόδειξη της μεταθανάτιας ζωής και για εξωγήινους που επισκέπτονται τη Γη.

Αυτή η μειωμένη ποιότητα του ύπνου περιελάμβανε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του ύπνου, μεγαλύτερη καθυστέρηση ύπνου, μικρότερη διάρκεια ύπνου και αυξημένα συμπτώματα αϋπνίας, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πεποίθηση ότι οι εξωγήινοι έχουν επισκεφθεί τη Γη συνδέεται με μεμονωμένη παράλυση ύπνου και το σύνδρομο εκρηγνυόμενου κεφαλιού, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση ενός δυνατού θορύβου ή συντριπτικού ήχου μέσα στο κρανίο ενός ατόμου.

Η μεμονωμένη παράλυση ύπνου – κατά την οποία ένα άτομο έχει επίγνωση και εγρήγορση, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί, χωρίς άλλα συμπτώματα διαταραχής του ύπνου όπως η ναρκοληψία – συσχετίστηκε επίσης με την πεποίθηση ότι οι εμπειρίες κοντά στο θάνατο αποτελούν απόδειξη για τη ζωή μετά το θάνατο, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτό είναι ένα νέο εύρημα που αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω”, γράφουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά ταιριάζουν γενικά με προηγούμενες μελέτες, σημειώνουν, οι οποίες έχουν επίσης διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ παραφυσικών πεποιθήσεων και μεταβλητών του ύπνου, ιδίως της παράλυσης του ύπνου.

Η νέα μελέτη στοχεύει να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας, ενώ η πρόσληψη δημοσιοποιήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του περιοδικού BBC Science Focus Magazine.

Κατέληξαν σε 8.853 συμμετέχοντες, όλοι τουλάχιστον 18 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορα παραφυσικά θέματα και μεταβλητές του ύπνου.

“Για όλες τις ενώσεις, διαπιστώθηκε ότι ένα υψηλότερο επίπεδο παραφυσικών πεποιθήσεων σχετιζόταν με χειρότερη υποκειμενική ποιότητα ύπνου, ακόμη και όταν ελέγχονταν οι επιδράσεις της ηλικίας και του φύλου”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αν και η νέα μελέτη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ των παραφυσικών πεποιθήσεων και των μεταβλητών του ύπνου, ως διατομεακή μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο προφανές ερώτημα της συνέχειας του γιατί αυτά τα δύο πράγματα συνδέονται.

Ωστόσο, οι συγγραφείς προσφέρουν κάποιες εικασίες. Δεδομένου ότι η παράλυση του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνει οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και το σύνδρομο εκρηγνυόμενου κεφαλιού έχει τον ομώνυμο ήχο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πίστη στους εξωγήινους μπορεί να συνδέεται με διαταραχές του ύπνου που χαρακτηρίζονται από ήχους ή εικόνες.

“Μια εξήγηση για αυτές τις συσχετίσεις είναι επομένως ότι κάποιος που βιώνει ήχους ή εικόνες που σχετίζονται με τον ύπνο θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως απόδειξη ότι υπάρχουν εξωγήινοι ή άλλα υπερφυσικά όντα”, γράφουν, αν και σημειώνουν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να το ελέγξουν αυτό.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι από τους συσχετισμούς μπορεί να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσθέτουν οι ερευνητές, με τις παραφυσικές πεποιθήσεις να προκαλούν άγχος που παρεμβαίνει στον ύπνο.

Η προοπτική παραφυσικών επισκεπτών τη νύχτα θα μπορούσε ενδεχομένως να δυσχεράνει τον ύπνο, και όχι μόνο για τα παιδιά.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η πίστη σε φαντάσματα, δαίμονες ή εξωγήινους συνδέεται με χαμηλότερη υποκειμενική ποιότητα ύπνου, γράφουν οι ερευνητές, αλλά τι γίνεται με τις πεποιθήσεις που δεν περιλαμβάνουν απειλητικές οντότητες;

Επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου και από το άγχος για την ύπαρξη ψυχής ή μεταθανάτιας ζωής;

Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να απαντηθούν ερωτήματα όπως αυτά, προσθέτουν, συμπεριλαμβανομένων μελετών που θα εξετάζουν πρόσθετους παράγοντες όπως η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, λόγω των συσχετισμών τους τόσο με τον ύπνο όσο και με τις παραφυσικές πεποιθήσεις.

Αν και η νέα μελέτη συμβάλλει στη διαφώτιση αυτής της σχέσης και μπορεί να καλύψει ορισμένα κενά στις γνώσεις μας σχετικά με αυτήν, έχει μερικούς σημαντικούς περιορισμούς.

Παρά το μεγάλο μέγεθος του δείγματος, για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες επέλεξαν μόνοι τους να συμμετάσχουν στη μελέτη και επομένως είναι “απίθανο να είναι αντιπροσωπευτικοί του γενικού πληθυσμού”, γράφουν οι ερευνητές.

“Για παράδειγμα, τα φαινομενικά υψηλά ποσοστά [απομονωμένης παράλυσης ύπνου] και [συνδρόμου έκρηξης κεφαλής] θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα ήταν πιο πιθανό από άλλα να ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελέτη”, εξηγούν.

Εκτός από την πρόσληψη πιο αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, σημειώνουν οι ερευνητές, οι μελλοντικές μελέτες σχετικά με τις παραφυσικές πεποιθήσεις και τον ύπνο θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντικειμενικές μετρήσεις των μεταβλητών του ύπνου για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη τους προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και παραφυσικών πεποιθήσεων, και ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση για την απλή συσχέτιση, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

“Οι αναφορές παραφυσικής δραστηριότητας ή ανώμαλων πεποιθήσεων θα μπορούσαν να εκληφθούν λανθασμένα ως εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για πιο σοβαρές διαταραχές”, γράφουν. Αυτή η μελέτη “μπορεί να ενθαρρύνει τους κλινικούς γιατρούς να αξιολογούν για σχετικές διαταραχές του ύπνου και παρασυνείδητα εκτός από άλλες μορφές ψυχοπαθολογίας”.

ΠΗΓΗ: sciencealert.com

Μαζικοί τάφοι σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι η νεολιθική εποχή δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ειρηνική: Ο πόλεμος πάντα στο DNA των ανθρώπων [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: