Οι ελεύθεροι πολίτες απεγκλωβίζονται από τον κομματικό βρόγχο: Οι απογοητεύσεις και οι ηλιακτίδες του 2022, οι προσδοκίες του 2023 και ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο προεδρικός υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης σε προεκλογική συγκέντρωση μιλά με ένα παιδάκι. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*, Λευκωσία

Άλλος ένας χρόνος μας αποχαιρετά με το Κυπριακό Ζήτημα άλυτο, την κομματική  ζωή να παραμένει βυθισμένη στο βούρκο, την κοινωνία να παρακολουθεί αμήχανα την συνεχιζόμενη πολιτική ανηθικότητα και τα πλατειά στρώματα του πληθυσμού να νοιώθουν στο πετσί τους ολοένα και περισσότερο την κρυάδα της φτωχοποίησης.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και γενικότερα στην Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες με τον  πληθωρισμό  να εκτοξεύεται στο 9%   και την ακρίβεια να θερίζει συμπιέζοντας ανησυχητικά το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Επιπλέον, οι αυξήσεις στα επιτόκια με άμεσο τον κίνδυνο αύξησης των μη εξυπηρετουμένων δανείων προκαλούν αναστάτωση στην  επιχειρηματικότητα με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα στο μέτωπο της οικονομικής ανάπτυξης.

Η όλη  εικόνα καθίσταται ακόμη πιό θολή λαμβάνοντας υπόψιν τον πολύ αργό βηματισμό των εξαγγελθέτων μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, στην  τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην κρατική μηχανή, όπου η γραφειοκρατία και η αναξιοκρατία εξακολουθούν να κάνουν θραύση.

Στο ευρύτερο εργασιακό – κοινωνικοοικονομικό πεδίο υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με αιχμή την ΑΤΑ, τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, το Συνταξιοδοτικό, την  επίμαχη εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού και τα Ενεργειακά πράγματα,  που ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιδεινώσουν το οικονομικό κλίμα επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στην κοινωνική συνοχή.

Αναντίλεκτα, ένα από τα αρνητικότατα χαραχτηριστικά της καθημερινότητας του 2022 ήταν η αλόγιστα μεγάλη προεκλογική περίοδος των 14 μηνών που επέβαλε δια πυρός και σιδήρου το κυβερνών κόμμα, προκαλώντας πρωτοφανή τοξικότητα  στον  πολιτικό  ορίζοντα με επιβαλαβείς επιδράσεις στα κοινωνικοοικονομικά μας πράγματα. Θλιβερά φαινόμενα που αμαύρωσαν περαιτέρω τον Κυπριακό πολιτικό χάρτη 2022 είναι :

  • Η επιδεινούμενη  σχέση Πολίτη – Κράτους με κορωνίδα τη συνεχώς κλονιζόμενη  εμπιστοσύνη των πολιτών στον  θεσμό της Δικαιοσύνης και ειδικότερα στους επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελείας
  • Ο διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρώπη και όχι μόνο, λόγω της συμπερίληψης του ονόματος του Προέδρου Αναστασιάδη στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας σε βάθος έρευνα από τα κράτη-μέλη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα “Pandora Papers” και ταυτόχρονα η εξέταση του ενδεχομένου λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου
  • Η απροθυμία και αδυναμία καθαρισμού των ποδοσφαιρικών στάβλων του Αυγεία που πλήττει εδω και μερικά αρκετά χρόνια το δημοφιλέστερο άθλημα με σοβαρότατες αρνητικές προεκτάσεις  στην κοινωνικοοικονομική ζωή
  • Η πολιτική ανηθικότητα που  έπιασε πάτο και η συντήρηση της μαφιόζικης κομματοκρατίας που  δηλητηριάζει επικίνδυνα πλέον την  Κυπριακή καθημερινότητα, απειλώντας ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα
  • Το Μεταναστευτικό που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού απειλώντας σοβαρά  τον κοινωνικό ιστό, με τις ευθύνες  του κόμματος της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να είναι τεράστιες καθώς υπονόμευσαν φανερά ή καμουφλαρισμένα τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών για άμβλυνση του προβλήματος.

Ηλιαχτίδες 2022

Οι  αχτίδες φωτός  του 2022 που προμηνύουν  κάποιες νότες αισιοδοξίας είναι:

  • Ο  ψηλός ρυθμός ανάπτυξης που άγγιξε το 6%, έχοντας ως κινητήριους  άξονες τον τουρισμό, το εμπόριο, τα ακίνητα και τις υπηρεσίες που μπορεί με  μελετημένη διαχείριση να  επενεργήσει θετικά στην οικονομική ανάκαμψη για το 2023
  • Ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  που στάθηκε στο ύψος του, αποτρέποντας τα χειρότερα.  Γιαυτό,  η κοινωνία των πολιτών έχει υπέρτατο χρέος να θωρακίσει τον Γενικό Ελεγκτή και τους άξιους συνεργάτες του
  • Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που κάνοντας τη δική τους σιωπηρή επανάσταση απομακρύνθηκαν από το κομματικό μαντρί αναπτερώνοντας τις ελπίδες για δυναμικό ξεκίνημα εξυγίανσης της κομματική ζωής και αναζωογόνησης του πολιτικού βίου που ασφυκτιά στα βοθρολύματα της ανηθικότητας, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Προσδοκίες 2023

Με την ανατολή του νέου χρόνου και με φόντο τις προεδρικές εκλογές  της 5ης Φεβρουρίου αναδύονται στον Κυπριακό πολιτικό ορίζοντα προοπτικές απαλλαγής του τόπου από το σάπιο πολιτικό σύστημα που για  62 χρόνια κατατρώει τα σωθικά  της κυπριακής κοινωνίας.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη που αγκαλιάστηκε απο την πρώτη στιγμή με θέρμη και ενθουσιασμό από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, διανοίγει ανοικτούς ορίζοντες για το αύριο.

Ο καταπονεμένος και προδομένος λαός μας, προσδοκεί  πως η νέα διακυβέρνηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα θέσει τους θεμελιούς για επανίδρυση του κράτους και  ανασυγκρότηση των καταρρακωμένων θεσμών με τη γέννηση μιας πολιτείας που θα στηρίζεται στην υγιή οικονομική ανάπτυξη, τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, την ισοπολιτεία, την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μιας πολιτείας με κύριο γνώρισμα  την  ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δικαιοκρατία και την εύρωστη οικονομία που αποτελούν βασικά συστατικά για τη συγκρότηση  ισχυρής  αμυντικής  ισχύος και  σύναψης  γεωστρατηγικών συμφωνιών  ως εφαλτήρια  για επανατοποθέτηση της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Το 2023  είναι χρονιά ορόσημο για τις  αρετές και τις αντοχές του λαού μας η ετυμηγορία του οποίου  θα κρίνει  κατά πόσο  η Κυπριακή Δημοκρατία  θα απαλλαγεί ή όχι, από   τα δεσμά της 62χρονης  μαφιόζικης κομματοκρατίας και του βρόγχου της εξωθεσμικής ολιγαρχίας,  δίδοντας τα ηνία της Πολιτείας στους άριστους, τους τίμιους και τους γνωστικούς.

Επιπρόσθετα, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, θα μπορούσε να συμβάλει καταλυτικά  στην αναδημιουργία  του ρόλου της Εκκλησίας με εμπροσθοφυλακή το  θεάρεστο κοινωνικό έργο και  την εθνική αυτογνωσία, σε μιά προσπάθεια εμπέδωσης συνθηκών  λαικής ομοψυχίας και εθνικήςσυμφιλίωσης.

*δημοσιογράφος, Λευκωσία 30 Δεκεμβρίου 2022

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι νέες απειλές της Άγκυρας και η ατάραχη Δύση: Το θράσος των Τούρκων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα, θέλουν φινλανδοποίηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: