Γλοιώδεις δηλώσεις Τατάρ για την Αμμόχωστο: Καρφώνει το έκνομο σχέδιο Ερντογάν για σταδιακό άνοιγμα όλων των Βαρωσίων

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ομιλεί σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Φωτογραφία Photo via Ersin Tatar, @ErsinrTatar




O θλιβερός εντεταλμένος του Ερντογάν στα κατεχόμενα εκκτιμά με γλοιώδη υπονοούμενα ότι «το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρόνια της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Αυτά είπε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kibris όπου απαντώντας σε ερώτηση για την περίκλειστη Αμμόχωστο σημείωσε:

«Η απόφαση ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού είναι το μήνυμα που δώσαμε προς τον κόσμο και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ‘έτσι ήρθαν τα πράγματα και έτσι δεν θα πάνε’. Δεν μπορείτε να κρατάτε εσαεί κλειστή για χρήση των ανθρώπων την ωραιότερη παραλία του κόσμου.

Επιπλέον, το μέρος αυτό είναι κάτω από την δική μας κυριαρχία. Από τη μια θα είμαστε κυρίαρχοι και από την άλλη δεν θα κυβερνούμε εκεί. Δεν υπάρχει αυτή η πολιτική πλέον. Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού είναι με μια έννοια η βάση της νέας πολιτικής μας με την οποία βάλαμε σε πρώτο πλάνο την κυριαρχία μας. Θα ανοίξει σταδιακά ολόκληρο το Βαρώσι. Πρώτα ως πιλοτική πρακτική, αφαιρέθηκε μια περιοχή από του να είναι στρατιωτική και μεταβιβάστηκε στην πολιτική αρχή.

Οι αιτήσεις για επιστροφή εδώ αξιολογούνται εκ μέρους της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών λαμβανομένων υπόψη των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Μπορεί να υπάρξουν και κάποιες καθυστερήσεις επειδή είναι εμπλεκόμενο μέρος και η Διοίκηση των Βακουφιών, όμως οπωσδήποτε θα υπάρξει κατάληξη.

Όμως, όλα τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι και η παραλία είναι ανοικτά για το κοινό και έστω και αν πέρασε με την πανδημία το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων χρόνων, ο αριθμός των επισκεπτών του Βαρωσιού ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Πιστεύω ότι το 2023 και οι χρονιές που θα ακολουθήσουν θα είναι χρόνια του Βαρωσιού. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσθέσει νέες και θετικές διαστάσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία μας».

Για την δήθεν «αναβάθμιση» του κατοχικού καθεστώτος:

«Το να καταστεί πιο ορατή διεθνώς η (παράνομη) “ΤΔΒΚ”, η αναβάθμιση του καθεστώτος της […] είναι σημαντική όχι μόνο για εμάς και για την Τουρκία, αλλά και για τον ισλαμικό κόσμο, τον τουρκικό κόσμο και μάλιστα για όλους όσοι θέλουν ειλικρινώς την κατάληξη του Κυπριακού, την ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, των δεσμών Τουρκίας-ΗΠΑ. Όλοι πρέπει να κοιτάξουν το κυπριακό ζήτημα βγαίνοντας έξω από τα γνωστά καλούπια πλέον. Βλέπω ότι ενισχύεται συνεχώς στους τομείς της άμυνας, της διπλωματίας και της οικονομίας η μητέρα πατρίδα Τουρκία, νιώθω περήφανος και ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τους σκοπούς μας εντός της προσεχούς διαδικασίας με την επήρεια αυτού του γεγονότος».

Ο Τατάρ μιλά ευθέως για τις σχέσεις υπόδουλου που διατηρεί το καθεστώς του με την Αγκυρα:

«Καλά, μήπως εμείς έχουμε την πολυτέλεια να αποκόψουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία που σημαίνουν ασφάλεια ζωής και περιουσίας και ελευθερία για εμάς, να παραιτηθούμε των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας; Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομόφωνα η (δήθεν) “βουλή” το 2010, οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικές για εμάς και η συνέχισή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για την λύση. Γιατί να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας; Γιατί εμείς δεν τους λέμε ‘δεν είστε κυρίαρχοι’ και εκείνοι μας λένε ‘δεν είστε κυρίαρχοι;’ Διότι η πρόθεσή τους είναι να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρο το νησί μια μέρα, να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο όπως πάρα πολλά νησιά του Αιγαίου. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον νότο. Για να υπάρξει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή στάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέλει πραγματικά λύση στην Κύπρο, να δει τις υπάρχουσες πραγματικότητες και να πει στους Ελληνοκύπριους ό,τι είστε εσείς είναι και οι Τουρκοκύπριοι, αν εσείς είστε κυρίαρχοι, είναι και εκείνοι κυρίαρχοι, αν εσείς είστε κράτος είναι και εκείνοι κράτος».

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023 στην Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι γι’ αυτούς η Τουρκία είναι η «μητέρα πατρίδα» τους και αποτελεί ενιαίο σύνολο και πρόσθεσε ότι κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία προσπαθεί για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με θεσμούς, οργανισμούς, συνδέσμους, οργανώσεις, ενώσεις και πανεπιστήμια. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τατάρ σημείωσε:

«Ευχή μας είναι να βγει το πιο σωστό αποτέλεσμα για το έθνος μας στην Τουρκία, να συνεχιστεί με τον ισχυρότερο τρόπο η υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης και να μην πάνε άδικα τα βήματα που έγιναν. Και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό».

Μάλιστα το ανδρείκελο δεν αποκλείει και «πρόωρες ‘δήθεν’ «εκλογές» στα κατεχόμενα:

«Έγιναν εκλογές (έτσι τις αποκαλεί) στις αρχές του 2022. Πρόωρες εκλογές γίνονται με αποφάσεις που θα λάβω σε περίπτωση αδυναμίας σύστασης της βούλησης της βουλής ή κυβέρνησης. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να δω μια κατάσταση, η οποία να ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, όμως φυσικά στην πολιτική είναι δυνατά τα πάντα σε εξάρτηση με τις εξελίξεις. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι ο λαός περιμένει από εμάς, από όλους μας, λύση στα προβλήματά του, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με συγκρούσεις κάθε τόσο, με εκλογές κάθε τόσο. […]».

Προεδρικές εκλογές Κύπρου: Οι θέσεις των τριών υποψηφίων για τον ενεργειακό τομέα, ο Αβέρωφ το σκέφτεται ακόμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: