Γιατί το έκανε ο Πούτιν; Προήγαγε σε αρχηγό στρατού ξηράς τον αποτυχημένο στην Ουκρανία και απολυμένο στρατηγό – περίγελο Λαπίν [videos]

FILE PHOTO: Ο Τσετσένος Καντίροφ κι ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν ζητούσαν το κεφάλι του Λαπίν επί πίνακι…Screenshot via YouTube




Το Κρεμλίνο διόρισε τον στρατηγό Αλεξάντερ Λαπίν αρχηγό του στρατού ξηράς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τις επιδόσεις του στην Ουκρανία ακόμη και από πολύ στενούς συμμάχους του Πούτιν, όπως ο Τσετσένος Κανίροφ ή ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Λαπίν, πρώην διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, δέχθηκε σφοδρά πυρά από συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αφού οι ρωσικές δυνάμεις ηττήθηκαν ολοσχερώς στο Χάρκοβο και εκδιώχθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, .

Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Λιμάν ο ανισόρροπος ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέκριναν έντονα τον Λαπίν.

Ο Καντίροφ είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να του αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια και να σταλεί στο μέτωπο να πολεμήσει προκειμένου να ξεπλύνει τη ντροπή του με αίμα.

Ο Πριγκόζιν υποστήριξε τα σχόλια του Καντίροφ, λέγοντας: «Όλα αυτά τα καθάρματα πρέπει να σταλούν ξυπόλυτα στο μέτωπο με αυτόματα όπλα».

H αναβάθμιση του Λαπίν προκάλεσε αμέσως τις αντιδράσεις των φιλοπόλεμων Ρώσων μπλόγκερ που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έγινε… Και, πράγματι, η ενέργεια αυτή εγείρει ερωτηματικά καθώς τόσο ο Τσετσένος Καντίροφ όσο και ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν είναι από τα “γεράκια” του στενού κύκλου του Πούτιν. Μάλιστα και οι δυο, παίζοντας παράλληλα και τα προσωπικά τους παιχνίδια, έσπευσαν την εποχή της ήττας σε Λιμάν και Χάρκοβο να στείλουν δυνάμεις τους για να “υποκαταστήσουν” τον αναποτελεσματικό τακτικό στρατό.

Όπως και να’ χει ο Πούτιν φημίζεται για τις ισορροπίες που θέλει να δημιουργεί, αλλά και για την αποστασιοποίησή του από τις διαμάχες και τις κόντες μεταξύ των πρωταγωνιστών του “κύκλου” του. Πάντα προς ίδιον όφελος.

 

Οι αλλαγές στο στράτευμα

Η προαγωγή του Λάπιν ακολουθεί άλλες σαρωτικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του 11μηνου πολέμου, στον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, αλλά στη συνέχεια υπέστησαν μια σειρά από οδυνηρές ήττες και αναγκάστηκαν σε εντυπωσιακές υποχωρήσεις.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Ρωσία όρισε τον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Σεργκέι Σουροβίκιν γενικό διοικητή των δυνάμεών της στην Ουκρανία, λίγο μετά την απόλυση των διοικητών των ανατολικών και δυτικών στρατιωτικών περιοχών.

Τον Αύγουστο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απολύθηκε έπειτα από μια σειρά ταπεινώσεων, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης της ναυαρχίδας του και της απώλειας οκτώ πολεμικών αεροσκαφών σε επίθεση σε ρωσική βάση στην Κριμαία.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: