Εκλογές, οριστικά, στις 14 Μαΐου λένε στην Τουρκία: Ανοίγει ο δρόμος και για την ίδια απόφαση Μητσοτάκη

FILE PHOTO: O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ, στη σκάλα του προεδρικού αεροπλάνου Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Όπως αποκάλυπτε η Hellas Journal στις 13 Ιανουαρίου, η ημερομηνία των πρώτων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα συνδεθεί άρρηκτα με τις διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές στην Τουρκία.

Στο ρεπορτάζ σημειωνόταν ότι ένας από τους δύο λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μια μέρα μετά δήλωσε και δημόσια ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Μάιο, προσανατολίζεται πολύ σοβαρά να ορίσει ως ημέρα εκλογών την 14η Μαΐου, είναι και οι εκλογές στην Τουρκία.

Σήμερα Τετάρτη, στον τουρκικό Τύπο θεωρείται ως κλειδωμένο πλέον το σενάριο της 14ης Μαΐου. Οι εκλογές θα χαρακτηριστούν πρόωρες -λόγω της διαφοράς των λίγων εβδομάδων από την κανονική ημερομηνία – ώστε ο ισλαμιστής ηγέτης να ξεπεράσει το εμπόδιο που βάζει το δικό του Σύνταγμα για απαγόρευση τρίτης προεδρικής θητείας.

Για να γίνουν οι εκλογές πριν από τις 18 Μαΐου χρειάζεται η ψήφος 360 βουλευτών. Σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει εκλογές στις 10 Μαρτίου. Επομένως 60 μέρες μετά, την πρώτη Κυριακή, στις 14 Μαΐου, μπορεί να γίνουν εκλογές. Ο δεύτερος γύρος θα είναι στις 28 Μαΐου, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο.

Η αντιπολίτευση λέει πως ο Ερντογάν, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή και η κυβερνητική συμμαχία παραβιάζοντας το Σύνταγμα μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Ο αντιπρόεδρος ΑΚΡ Νταγ δήλωσε πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη βουλή, ο Ερντογάν μπορεί να λάβει απόφαση. Ο εκπρόσωπος του CHP Φαίκ Οζτράκ είπε ότι έχει την αρμοδιότητα ο πρόεδρος να πάει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Μητσοτάκης δεν έχει «κλειδώσει» τις εκλογές, κάθε άλλο: Γιατί προβάλλει ως ενδεχόμενο φαβορί η 14η Μαΐου

 

Η απόφαση Μητσοτάκη

Είναι προφανές ότι η απόφαση Ερντογάν για τις 14 Μαΐου ξεκαθαρίζει το τοπίο και στην Ελλάδα καθώς, παρά τα όσα λέει δημόσια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να υπάρχει ακυβερνησία στην Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία.

Hellas Journal

Πολιτική αντιπαράθεση για το μπλόκο στο κόμμα του κατάδικου Κασιδιάρη: H πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις των άλλων κομμάτων [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: