Παρέλαβε τα αυτοκρατορικά προνόμια: Ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης του 76ου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ Γεωργίου [video]

FILE PHOTO: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος μετά την ενθρόνισή του. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Νέα σελίδα γύρισε από σήμερα (Κυριακή, 8 Ιανουαρίου) η εκκλησία της Κύπρου, με την ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεωργίου. Η τελετή άρχισε στις 16:00, από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπου ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο τα καθήκοντά του, ενώπιον κλήρου και λαού.

Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους άλλων ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στην τελετή το “παρών” έδωσεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελετή ενθρόνισης, προσκλήθηκαν επίσης και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας, ωστόσο δεν παρέστησαν. Δια της απουσίας του έλαμψε και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, εκφράζοντας έντονα τη διαφωνία του για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατήλθε στις 16:00 από την Αρχιεπισκοπή προς τον Καθεδρικό Ναό εν πομπή. Της πομπής προπορεύονταν οι ψάλτες, τα εξαπτέρυγα, ο σταυρός και κατά σειράν οι κληρικοί, Διάκονοι, Αρχιμανδρίτες, ηγούμενοι, Αρχιερείς, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος, και πίσω ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Στον ναό έψαλαν τα νενομισμένα τυπικά και ο νέος Αρχιεπίσκοπος ενδύθει στο μέσο του ναού με τον κόκκινο μανδύα και του δόθηκε ένα δεύτερο εγκόλπιο, αυτό που φοράει στο στήθος μαζί με το σταυρό. Ακολούθως υπέγραψε, αφού αναγνώστηκε η Πράξις της Συνόδου Ενθρονίσεως από τον Αρχιγραμματέα, με κόκκινο μελάνι, από το ιστορικό μελανοδοχείο του Αρχιεπισκόπου Εθνομάρτυρα Κυπριανού.

Στη συνέχεια ανέβηκε στις πρώτες βαθμίδες του θρόνου και εκεί ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος του έδωσε το αυτοκρατορικό σκήπτρο, το οποίο χρονολογείται από το 1869, και τον προσφώνησε.

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, την οποία διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Αναγνώστηκε επιστολή του Πάπα από τον Νούντσιο στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια προσφώνησε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Στο τέλος, ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Τελετής Ενθρόνισης, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό, ενώ το βράδυ θα παραθέσει στη Λευκωσία δείπνο στους επίσημους προσκεκλημένους και αντιπροσώπους.

Tο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και τα αυτοκρατορικά προνόμια

Η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες. Με τον όρο “αυτοκέφαλο” προσδιορίζεται η αυτονομία της, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από την Γ΄Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου στα 431 μ.Χ. και επικυρώθηκε στα 488 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, στο Θέμα της οποίας πολιτικά υπαγόταν η Κύπρος, επεδίωξε να καταργήσει το Αυτοκέφαλό της, οι Κύπριοι αρχιερείς κατήγγειλαν την επέμβαση στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο.Η Οικουμενική αυτή Σύνοδος κατοχύρωσε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου με τον 8ο κανόνα της.

Το 478 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος κατόπιν οράματος βρήκε τον τάφο και το λείψανο του Αποστόλου Βαρνάβα, στο στήθος του οποίου υπήρχε αντίγραφο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Το Ευαγγέλιο τούτο πρόσφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ανθέμιος στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα, ο οποίος και παραχώρησε τα γνωστά τρία αυτοκρατορικά προνόμια στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Να υπογράφει με κιννάβαρι (κόκκινο μελάνι), να φέρει κατά τις ιεροτελεστίες πορφυρούν μανδύα και να κρατεί αντί της επισκοπικής πατερίτσας αυτοκρατορικό σκήπτρο.

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη: «Να δώσετε τον εαυτό σας στον κοινό αγώνα για προστασία της πίστης»

Με μήνυμα το οποίο αναγνώστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απήυθυνε χαιρετισμό στην ενθρόνιση του Νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο κ.κ. Βαρθμολομαίος, κάλεσε το νέο Προκαθήμενο, να δώσει τον ευατό του στην Εκκλησία, «στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή».

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου ως «πολυαγαπημένε και πολυτιμότατε αδελφέ και συλλείτουργε», ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του επισήμανε ότι εκλαμβάνει «με βαθιά συγκίνηση και δίκαιη χαρά» την ανάδειξη του νέου Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου.

Στο μήνυμά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί αναφορά «με βαθιά συγκίνηση» στον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός «έπεσε στη γη, για να δώσει πολλούς καρπούς στη Βασιλεία του Θεού».

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο νέος Αρχιεπίσκοπος καλείται να συνεχίσει το έργο του Χρυσοστόμου «ως Προκαθήμενος πλέον, φορέας της νίκης της Ανάστασης, γεννώντας και μαθαίνοντας τον Χριστό στις καρδιές του κλήρου και του λαού».

«Αναλαμβάνετε τους Πρωθιεραρχικούς οίακας μιας εκ των ιστορικοτέρων Εκκλησιών του κόσμου, υπέρ της οποίας η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως με στοργή αγωνίστηκε, προστάτευσε και στήριξε, όπως θα συνεχίσει να το πράττει», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος απευθυνόμενος στο νέο Αρχιεπίσκοπο προσθέτει ότι «καλείσθε και εσείς να γίνετε φορέας αυτής της Παραδόσεως, αποδεδειγμένα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και πράξεις, ως θεραπευτής της εκκλησιολογικά ορθής γνώμης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του “νέου δόγματος” του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «ο αγώνας μας είναι επίμονος και σοβαρός, καθώς όσοι έχουν κοσμικά συμφέροντα από μια τέτοια αλλοίωση προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθόδοξους και εξαπατούν τους πιστούς χριστιανούς με τρόπο εντελώς συκοφαντικό και άδικο».

«Εσείς και εμείς όμως δεν το πράττουμε αυτό. Διαπιστώσαμε ξανά το γενναιόφρον εκκλησιαστικό σας ήθος. Έχουμε την ελπίδα, ή καλύτερα την βεβαιότητα, ότι στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα», αναφέρει.

«Από την Πανάγια Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του ουράνιου προστάτη μας, αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα την θεόπνευστη, με κανονικές ψήφους, εκλογή σας για την οποία σας συγχαίρουμε θερμά, και γράφουμε το όνομά σας στα Δίπτυχα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ως Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και κατασπαζόμαστε αδελφικά το πρόσωπό σας και επικαλούμαστε τη Σοφία, την Ειρήνη και την Δύναμη στην Πρωθιεραρχική σας πορεία που αρχίζει», καταλήγει.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πιστεύω ότι η διακονία σας θα είναι λυσιτελής και καρποφόρος»

Την πεποίθηση ότι η διακονία του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου θα είναι «κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος» ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον κατά την προσφώνησή του στην τελετή ενθρόνισης του.

«Αναλαμβάνετε αυτή την εκκλησιαστική ευθύνη σε μια εποχή δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

«Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τα ανθρώπινα πάντοτε λιγότερο ή περισσότερο χαρακτηρίζονται από αστάθεια και ρευστότητα. Όμως η ρευστότητα του σύγχρονου πολιτισμού με την ψηφιακή του πρόοδο δεν έχει προηγούμενο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει δημιουργηθεί πλέον ένα νέο κοσμοείδωλο εντελώς εκκοσμικευμένο σε σχέση με το λεγόμενο παραδοσιακό. Το κοσμοείδωλο αυτό επηρεάζει τα πάντα και κυρίως την αντίληψή μας περί ανθρώπων».

Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, «ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι πλέον εισήλθαμε στην εποχή του μετανθρώπου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ρευστότητα και μεταβλητότητα δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και τον παραδοσιακό χριστιανικό τρόπο ζωής. Μια νέα διάχυτη θρησκευτικότητα διεκδικεί να εδραιωθεί, νέες συνήθειες υιοθετούνται και από τους Χριστιανούς».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «έχετε να αντιμετωπίσετε εσείς και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 οι οποίες παραμένουν αθεράπευτες».

«Περπατώντας στα ίχνη των μεγάλων προκατόχων σας που τους χαρακτήριζε το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και η φιλοπατρία και βασιζόμενος στη χάρη του τριαδικού Θεού πιστεύω ότι η διακονία σας θα είναι κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης», σημείωσε.

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή σας. Άξιος», είπε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Mήνυμα ενότητας των Εκκλησιών από τον Πάπα για την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου

Στην σημασία της ενότητας μεταξύ των εκκλησιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που σημαδεύονται από την αδικία, την βία και τον πόλεμο, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου.

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Νούντσιος στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Χρυσόστομο B, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της διακονίας του, μεταξύ των πολλών ευθυνών του, «παρέμεινε προσηλωμένος με ιδιαίτερο τρόπο στην δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών».

«Γνωρίζω ότι η Εξοχότητά τας θα συνεχίσει αυτή την δέσμευση για ενθάρρυνση της ενότητας όλων των μαθητών του Χριστού», σημείωσε.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είπε, «οι οποίοι σημαδεύονται από αδικία, βία και πόλεμο, είναι ολοένα και πιο σημαντικό οι Χριστιανοί να είναι αυθεντικοί μάρτυρες ενότητας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει στο μήνυμα του Θεού για αγάπη, συμφιλίωση και ειρήνη».

Υποσχέθηκε ότι με την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου, θα γίνει εφικτό να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Καθολικής Εκκλησίας «υπηρετώντας τους πιο ευάλωτους αδελφούς και αδελφές μας και υποβοηθώντας έτσι ενεργά και εποικοδομητικά το έργο της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό της».

Δήμαρχος Λευκωσίας: «Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Μακαριότατο»

Στην συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας με την Εκκλησία της Κύπρου αναφέρθηκε την Κυριακή ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, κατά την προσέλευσή του στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βαρνάβα.

Ο κ. Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται σήμερα «μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία της εκλογής του πρώτου της εκκλησίας της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου μας». Σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός, για όλο το Χριστιανισμό, «απόδειξη αυτού όλοι οι επισκέπτες που θα έχουμε σήμερα στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση».

«Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Μακαριότατο», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ακόμη ότι συνεργάζονται ως Δήμος με την Εκκλησία σε πολλούς τομείς, είτε αυτοί αφορούν στην αναζωογόνηση, ιδιαίτερα της εντός των τειχών πόλης, αλλά και σε πάρα πολλά κοινωνικά προγράμματα.

Φωτιού: Είμαι σίγουρος ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσει την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων

Την πεποίθηση ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος θα συνεχίσει με ζήλο τη συμβολή της εκκλησίας στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και στην αποκατάσταση εκκλησιαστικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για την τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου.

«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και η εκκλησία είχαν συνδράμει και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας για να επιλύσουμε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, και όχι μόνο», ανέφερε ο κ. Φωτίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία αφορούσε και την αναστήλωση εκκλησιών στα κατεχόμενα, κάτι στο οποίο η εκκλησία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό τον ρόλο τον διαδραμάτισε πολύ σωστά ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος», όπως είπε.

«Είμαι σίγουρος, γιατί έχω μιλήσει και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Λοΐζος Σέπος, Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, ανέφερε ότι είχε από παλαιότερα επικοινωνία με τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για θέματα παιδείας, ενώ είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου και είχε επίσης διδάξει σε αυτό, σημειώνοντας ότι πάντα πρόσφερε στήριξη.

«Έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει η βοήθεια» προς το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ανέφερε ο κ. Σέπος, προσθέτοντας ότι «η ενθρόνιση ενός Αρχιεπισκόπου είναι μεγάλο και χαρμόσυνο γεγονός, ανεξάρτητα αν προηγήθηκε ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος ήταν επίσης συμπαραστάτης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Ο Κόλιν Στιούαρτ “τροχονόμος” για τη συνεργασία δυο χωριστών “οντοτήτων: Ο κατήφορος του Κυπριακού καθορίζει και τη νέα ατζέντα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: