«Δεν αγοράζουμε με όρους» λέει ο Τσαβούσογλου: Επίθεση στον Μενέντεζ και «αισιοδοξία» ότι θα περάσει του Μπάιντεν

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου μαζί με την ομόλογό του της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Photo via Twitter@MevlutCavusoglu




«Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από καμία χώρα υπό όρους ή με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σηματοδοτώντας ίσως τον προσανατολισμό της Άγκυρας να εμφανιστεί “αδιαπραγμάτευτη” και να  απορρίψει τη συμφωνία για την αγορά των F-16 εάν υπάρξουν – όπως υπάρχουν –  όροι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα συνάντηση με την Μπισέρα Τούρκοβιτς, Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε επί μακρόν στο μείζον θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ.

Συνάντηση με Μπλίνκεν

Αναφορικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη  διαδικασία για τα F-16:
«Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε τη δεύτερη υπουργική συνάντηση της Συνάντησης Στρατηγικού Μηχανισμού με τον κ.Άντονι Μπλίνκεν. Την Τετάρτη θα αξιολογήσουμε τα θέματα που έχουμε καθορίσει στην ατζέντα μας, ένα από αυτά είναι το F-16.

Πέραν αυτού, υπάρχουν θέματα που θα αξιολογήσουμε σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για το F-16.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η διοίκηση ειδοποίησε ανεπίσημα το Κογκρέσο  μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και τις δύο πτέρυγες. Εάν δεν υπάρχει αντίρρηση εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται και γίνεται επίσημη κοινοποίηση. Υπάρχουν 1-2 ενστάσεις, ειδικά ένας γερουσιαστής θέτει συνεχώς την ένστασή του, ευχόμαστε να περάσει ομαλά. Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό η διοίκηση να τονίσει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ. Εάν η διοίκηση [κυβέρνηση Μπάιντεν]  παραμείνει αποφασισμένη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα υπό όρους ή με τρόπο που μας έδεσαν τα χέρια».

“Υπάρχει 51% πιθανότητα να απορριφθεί το αίτημα του Προέδρου. Εάν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος το αναπέμπει. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να απορριφθεί από πλειοψηφία δύο τρίτων αυτή τη φορά».

Eιδικά ο Μενέντεζ…

Επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά στην αμερικανική ιστορία, ο Τσαβούσογλου είπε, βάλλοντας κατά του φιλέλληνα γερουσιαστή και προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, χωρίς να τον κατονομάζει:

“Ειδικά ένας γερουσιαστής διατυπώνει συνεχώς τις αντιρρήσεις του. Αλλά γνωρίζετε ότι οι προτάσεις τροποποίησης που υποβλήθηκαν προηγουμένως έχουν εκκαθαριστεί. Αναμένουμε ότι θα περάσει ομαλά”.

Δηλώνοντας ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη, ο Τσαβούσογλου είπε, “Εάν (η αμερικανική κυβέρνηση) παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από μια χώρα που μας δένει τα χέρια υπό όρους”. χρησιμοποίησε τη φράση.

Να τηρήσουν οι ΗΠΑ τις ισορροπίες…

Αναφερόμενος στις ειδήσεις στα ΜΜΕ για την παράδοση των F-35 στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε: “Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει αρχίσει να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας. Πρέπει να είναι προσεκτικές”.

«Διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται.

Δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το “ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά”, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, τι βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας, αυτό έχει σημασία για εμάς».

Με πληροφορίες από Koza.24.com/ BirGun.net

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συζητούν ήδη ακόμη και για τη βάση των F-35: Πρώτο βήμα σε μαραθώνιο η θετική απάντηση από το Κογκρέσο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: