“Χρυσές δουλειές” της μισθοφορικής Wagner στην Αφρική: Εξορύξεις εκατομμυρίων για να τροφοδοτεί τους Ρώσους σφαγείς στην Ουκρανία [videos]

FILE PHOTO: Μπλούζες που δείχνουν μισθοφόρο και γράφουν “Είμαι Wagner” στα γαλλικά κάνουν θραύση σε γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής. Photo via Twitter




Η Wagner, η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση με δεσμούς με το Κρεμλίνο,  επεκτείνει όχι μόνο την επιχείρηση ρωσικής επιρροής και στρατολόγησης αλλά και  τα έργα εξόρυξης στην Αφρική για να εισπράξει εκατομμύρια για να στηρίξει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο και ένα τηλεγράφημα των ΗΠΑ που ήρθε σε γνώση του POLITICO.

Η εγκληματική οργάνωση είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην Αφρική, αλλά φαίνεται ότι τελευταία έχει εντείνει την δραστηριότητά της, εξ ου και προπαγανδιστικό – διαφημιστικό βίντεο:

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Wagner επέκτεινε σημαντικά τη δραστηριότητά της σε μια χώρα – την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – όπου θα μπορούσε να δει τα κέρδη της εξόρυξης να εκτινάσσονται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο και το διπλωματικό τηλεγράφημα.

  • Αυτή η χρηματοδότηση πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από την ομάδα για την απόκτηση νέων όπλων και μισθοφόρων, είπε ο αξιωματούχος.

Η μισθοφορική οργάνωση που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν και η οποία ιδρύθηκε με την καθοδήγηση του υπουργείου Άμυνας και των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, συμμετέχει σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και έχει γίνει ολοένα και πιο ενεργή στην πρώτη γραμμή των μετώπων στην Ουκρανία . Το Κρεμλίνο, βέβαια,  αρνείται οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την Wagner.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι η Wagner χρησιμοποιεί τα κέρδη της εξόρυξης για να στηρίξει το ρωσικό κράτος το οποίο δοκιμάζεται από τις κυρώσεις που του έχει επιβάλλει η Δύση.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες  στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δείχνουν ότι οι προσπάθειες εξόρυξης της Wagner γίνονται όλο και πιο προσοδοφόρες για την οργάνωση και δημιουργούν έναν αγωγό χρηματοδότησης για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Wagner μάλιστα ίδρυσε γραφεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018, δημιουργώντας ένα “πολιτιστικό κέντρο”.

Πατράλληλα έκλεισε πολλές συμφωνίες για τη φρούρηση και  ασφάλεια των τοποθεσιών εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσωρυχείου Ndassima που βρίσκεται κοντά στην πόλη Bambari στο κέντρο της χώρας.

  • Από τότε, η Wagner έχει μετατρέψει το άλλοτε βιοτεχνικό ορυχείο σε ένα τεράστιο συγκρότημα, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.

Σήμερα, το ορυχείο εκτείνεται σε οκτώ ζώνες παραγωγής σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – η μεγαλύτερη ζώνη εκτιμάται ότι έχει βάθος περίπου πάνω από 60 μέτρα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η μισθοφορική οργάνωση  βοηθά στην κατασκευή του χώρου για μακροχρόνια εκμετάλλευση και έχει οχυρώσει το ορυχείο, κατασκευάζοντας γέφυρες σε διαβάσεις ποταμών ενώ έχει τοποθετήσει φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα σε  σε καίριες τοποθεσίες.

«Αυτές οι νέες εξελίξεις δείχνουν μακροπρόθεσμα σχέδια για το ορυχείο», δήλωσε η Catrina Doxsee, αναπληρώτρια διευθύντρια και συνεργάτης στο Transnational Threats Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Το γεγονός ότι εγκαθιδρύουν μια εκτεταμένη επιχείρηση εξόρυξης, ότι καταρτίζουν αυτά τα μακροπρόθεσμα σχέδια, νομίζω ότι πραγματικά δείχνει πόσο ενσωματώθηκαν με τον τοπικό στρατό και το επίπεδο εξάρτησης που έχει η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατία από αυτούς .»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «πολλαπλούς δρόμους για να αντιμετωπίσουν τις παράνομες διακρατικές δραστηριότητες της οργάνωσης Wagner ». Αυτό περιλαμβάνει κυρώσεις στο δίκτυο του Πριγκόζιν όσο και στην ίδια την  μισθοφορική Wagner.

Τον Δεκέμβριο, το Τμήμα Εμπορίου εφάρμοσε ελέγχους εξαγωγών για να παρεμποδίσει την οργάνωση να αποκτήσει νέα όπλα. Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα για την τιμωρία της ομάδας, είπε άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο επικαλείται το POLITICO.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αρνείται τώρα να χορηγήσει άδεια στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στη χώρα ώστε να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τα ορυχεία, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Μάλιστα, πολλά απ’ αυτά τα drones έχουν δεχθεί πυρά από τον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η Wagner αποκτά πολιτικό έλεγχο στη χώρα, ανέφερε το τηλεγράφημα.

Η Wagner έχει μεγάλη ιστορία στη χρήση βίας για να προωθήσει τα εξορυκτικά της συμφέροντα στην Αφρική.

Το 2020, έστειλε μισθοφόρους στο ορυχείο Ndassima για να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Το 2021, η οργάνωση κατηγορήθηκε ότι εκτέλεσε συνοπτικά αντάρτες και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή προκειμένου να τους διώξουν από τα σπίτια τους και να επεκτείνουν στην περιοχή το ορυχείο. Από τότε, η Wagner δραστηριοποιείται υπό την κάλυψη μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

 

Με πληροφορίες από POLITICO

Κρίσιμη διάσκεψη στη Γερμανία των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο: O Ζελένσκι αναμένει την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: