«Μουλάδες στα τσακίδια»: Το Charlie Hebdo ξετινάζει το καθεστώς της (έξαλλης) Τεχεράνης με δεκάδες σκίτσα – φωτιά [photos]

Ενα από τα σκίτσα που υπεβλήθησαν στον διαγωνισμό του Charlie Hebdo




Ισχυρό ράπισμα στο ακραία θεοκρτατικό καθεστώς της Τεχεράνης κατάφερε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo που ήδη προκαλεί την οργή των μουλάδων.

Τον περασμένο μήνα το διάσημο έντυπο ξεκίνησε έναν διαγωνισμό γελοιογραφίας για τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Στο τρέχον τεύχος του επιλέγει λοιπόν 20 από τα 300 σκίτσα που έλαβε και τα δημοσιεύει, προκαλώντας ως αναμενόταν την οργή του καθεστώτος των μουλάδων.

Στο δε εξώφυλλό του επιλέγει ένα σκίτσι -εικαστικά προκλητικό μεν, με νοημα δε –  που καλεί τους… αγιατολάχ να γυρίσουν από κει που βγήκαν…

Ο διαγωνισμός ήταν ένας τρόπος – όπως το ίδιο το έντυπο επισημαίνει – να δείξουμε την υποστήριξή μας στους Ιρανούς άντρες και γυναίκες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους ενάντια στη θεοκρατία που τους καταπιέζει από το 1979.

Ήταν επίσης ένας τρόπος να θυμόμαστε ότι οι λόγοι για τους οποίους δολοφονήθηκαν οι γελοιογράφοι και συντάκτες του  Charlie, πριν από οκτώ χρόνια, δυστυχώς εξακολουθούν να είναι επίκαιροι.

Οκτώ χρόνια μετά, η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Συνεχίζει το έργο της αψηφώντας τις διεθνείς διαμαρτυρίες και τον σεβασμό των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα πάντα πληρώνονται…

  • Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το 1993, η Τεχεράνη είχε ξεκινήσει έναν διαγωνισμό γελοιογραφίας που ζητούσε από τους σκιτσογράφους να σκιτσάρουν τον συγγραφέα των Σατανικών Στίχων προκειμένου να «απεικονίσουν την πραγματική συνωμοσία που κρύβεται πίσω από το βλάσφημο μυθιστόρημα» του Σάλμαν Ρούσντι.

Ο νικητής επρόκειτο να λάβει 160 χρυσά νομίσματα. Σε απάντηση, το Charlie Hebdo δημοσιεύει περίπου είκοσι σατιρικές γελοιογραφίες για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν . Τέλος, χωρίς αυτόν τον διαγωνισμό που ξεκίνησε από Ιρανούς αγιατολάχ που ήθελαν να γελοιοποιήσουν τον Ρούσντι, δεν θα είχαμε ίσως ποτέ την ιδέα να δημοσιεύσουμε, δεκατρία χρόνια αργότερα, τις καρικατούρες του Μωάμεθ ούτε σήμερα εκείνες του σημερινού Ιρανού Ανώτατου Οδηγού. Τουλάχιστον, για αυτόν τον λόγο και μόνο, μπορούμε να πούμε ευχαριστώ!

Τα σχέδια που λάβαμε προέρχονται από όλο τον κόσμο, γράφει η εφημερίδα, γεγονός που καταδεικνύει, για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στην οικουμενικη διάσταση της γελοιογραφίας και την προσκόλληση στην ελευθερία απέναντι στη θρησκευτική αυθαιρεσία.

Από τα περισσότερα από 300 σχέδια που έφτασαν στην εφημερίδα, επελέγησαν  τα πιο επιτυχημένα, τα πιο πρωτότυπα και τα πιο αποτελεσματικά. Όλοι, σε κάθε περίπτωση, έχουν το πλεονέκτημα ότι αψήφησαν την εξουσία που ισχυρίζεται ότι είναι ο υποτιθέμενος ανώτατος οδηγός.

«Δεν υπάρχει φυσικά βραβείο, γιατί η απονομή μιας πρώτης, μιας δεύτερης και μιας τρίτης θέσης θα ισοδυναμούσε με υποτίμηση των υπόλοιπων σχεδίων. Και τότε ποια ανταμοιβή θα άξιζε το θάρρος να πούμε όχι στους θρησκευτικούς τυράννους; Ωστόσο, υπάρχει ένα που κανείς δεν μπορεί να αγοράσει ή να χαρίσει, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ανεκτίμητο: ελευθερία, πολύ απλά» καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

Με απειλές απαντούν οι μουλάδες του Ιράν

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε αντδρώντας ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Twitter.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Εχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», προσθέτει.

 

 

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο Twitter.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Εχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», προσθέτει.

 

Η παλαιότερη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από AFP, Charliehebdo.gr
Τεχεράνη, Ιράν

Παρορμητική και αναποτελεσματική χαρακτήρισε την επιβολή μέτρων σε ταξιδιώτες από Κίνα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: