Αμερικανός πιλότος κατέρριψε τέσσερα σοβιετικά MiG σε 30 λεπτά: To κράτησε μυστικό για 50 χρόνια [video]

O πιλότος εν αποστρατεία του αμερικανικού ναυτικού Royce Williams. Photo via screenshot youtube




Μία κρύα ημέρα το Νοέμβριο του 1952, ο πιλότος του αμερικανικού ναυτικού Royce Williams κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη και το κράτησε κρυφό για πάνω από 50 χρόνια.

Στον 97χρονο αεροπόρο απονεμήθηκε η δεύτερη υψηλότερη διάκριση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ειδική τελετή στην Καλιφόρνια.

Ο υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ Κάρλος ντελ Τόρο δήλωσε ότι μεταξύ των προτάσεων για βράβευση ξεχώρισε εκείνη του Royce Williams, διότι «ήταν ξεκάθαρο ότι οι πράξεις του τηρούν απόλυτα τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την απονομή μιας τόσο υψηλής διάκρισης.

Σε΄ότι αφορά το γιατί έμεινε κρυφό τόσο χρόνια το Navy Memorial αναφέρει «μετά τη μάχη, ο Williams μίλησε με αρκετούς ναυάρχους του Πολεμικού Ναυτικού, τον Υπουργό Άμυνας και επίσης τον Πρόεδρο, οι οποίοι του έδωσαν εντολή να μην μιλήσει για την εμπλοκή του καθώς οι αξιωματούχοι φοβήθηκαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική συνέπειες και αύξηση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, και πιθανώς να πυροδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με αναφορές, οι αμερικανικές δυνάμεις δοκίμαζαν τότε όπλο αναχαίτισης επικοινωνιών και υπήρχε φόβος ότι αν αποκάλυπταν την κατάρριψη των αεροσκαφών θα έχαναν το πλεονέκτημα που είχαν. Τα αρχεία σχετικά με την κατάρριψη σφραγίσθηκαν αμέσως από Αμερικανούς αξιωματούχους και οι εμπλεκόμενοι ορκίστηκαν μυστικότητα, πράγμα που σήμαινε ότι θα χρειαζόταν περισσότερες από πέντε δεκαετίες για να αποκαλυφθούν.

Έτσι, μόλις το 2002, όταν αποχαρακτηρίστηκαν τα αρχεία και ο Williams μπορούσε πλέον να το πει και στην οικογένειά του. «Για το υπόλοιπο της επιτυχημένης καριέρας του στο Ναυτικό και για δεκαετίες μετά τη συνταξιοδότησή του, αλλά και οι λεπτομέρειες της αερομαχίας του Williams με τα σοβιετικά MiG πάνω από τη Βόρεια Κορέα παρέμειναν μυστικές», αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Όταν τελικά επικοινώνησε μαζί του η κυβέρνηση και του είπαν ότι η αποστολή του αποχαρακτηρίστηκε, το πρώτο άτομο που ο Williams είπε τι είχε γίνει ήταν η σύζυγός του», σύμφωνα με το CNN.

Ο εκπρόσωπος της Καλιφόρνια Ντάρελ Ίσα, ο οποίος έδωσε στον Williams το μετάλλιο για την πράξη του, τον αποκάλεσε «πιλότο Top Gun» και είπε ότι είναι ένας Αμερικανός ήρωας.

Η αερομαχία

Στις 18 Νοεμβρίου 1952, ο Williams πετούσε με ένα F9F Panther στο πλαίσιο αποστολής κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας.

Απογειώθηκε από το αεροπλανοφόρο USS Oriskany, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, 100 μίλια από τις ακτές της Βόρειας Κορέας.

Ο 27χρονος τότε Williams και τρεις άλλοι πιλότοι μαχητικών διατάχθηκαν σε αεροπορική περιπολία μάχης στο βορειότερο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου, κοντά στον ποταμό Yalu, που χωρίζει τη Βόρεια Κορέα από την Κίνα.

Καθώς τα τέσσερα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πετούσαν, ο αρχηγός της τετράδας εντόπισε μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος του και κατευθύνθηκε πίσω στη βάση.

Τότε παρουσιάσθηκαν, από το πουθενά μπροστά τους, επτά σοβιετικά μαχητικά MiG-15. Όπως θυμάται ο Williams τέσσερα από αυτά στράφηκαν προς το μέρος του και άνοιξαν πυρ. Είπε επίσης ότι επειδή τα σοβιετικά αεροσκάφη ήταν πιο ευέλικτα από το δικό του αεροσκάφος, αν προσπαθούσε να απομακρυνθεί θα τον κατέρριπταν. «Εκείνη την εποχή το MiG-15 ήταν το καλύτερο μαχητικό αεροπλάνο στον κόσμο», είχε τονίσει, ενώ το δικό του αεροσκάφος ήταν κατάλληλο για αποστολές αέρος-εδάφους, όχι αερομαχίες. Επομένως, είχε μόνο μία επιλογή. Να μπει σε άνα θεωρητικό κύκλο με τα εχθρικά αεροσκάφη και να κάνει συνεχώς ελιγμούς ώστε να μην μπορούν τα MiG 15 να στρέψουν τα όπλα τους επάνω του. Στο πλαίσιο της αερομαχίας βρέθηκε πίσω από το πρώτο MiG και άνοιξε πυρ και στη συνέχεια άλλο ένα που βρέθηκε ακριβώς μπροστά του. Κατά τη διάρκεια της αερομαχία, ο Williams έριξε και 760 βλήματα με τα τέσσερα πυροβόλα των 20 mm που διέθετε τα αεροσκάφος αλλά δέχτηκε και ο ίδιος πυρά, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχος του πηδαλίου και των επιφανειών του ουραίου πτερώματος.

Ενώ κατευθυνόταν προς τη βάση ένα ακόμα σοβιετικό αεροσκάφος τον ακολουθούσε με τον πιλότο να προσπαθεί να επιτύχει καθαρή βολή για να τον καταρρίψει. Τότε ο Williams γύρισε να τον αντιμετωπίσει. Τελικά κατάφερε και κατέρριψε και τα τέσσερα αεροσκάφη που τον καταδίωξαν, αλλά έπρεπε να προσγειώσει το σχεδόν κατεστραμμένο αεροσκάφος του στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου, κάτι που έκανε συνήθως με ταχύτητα αέρα 105 κόμβων (120 mph). Αλλά ήξερε ότι αν είχε ταχύτητα μικρότερη των 170 κόμβων (195 mph), το αεροσκάφος με τα χτυπημένα πτερύγια την ουραίας δομής έπεφτε σε απώλεια στήριξης και θα χανόταν στην παγωμένη θάλασσα.

Τότε ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου αποφάσισε να γυρίζει το πλοίο σε τέτοια θέση ώστε ο Williams να πιάσει με μεγάλη ταχύτητα και τελικά κατάφερε να ακινητοποιήσει το τέταατρο συρματόσχοινο ανάσχεσης επί του καταστρώματος του αεροπλανοφόρου. Το πλήρωμα του σκάφους μέτρησε 263 τρύπες από πυρά στο αεροπλάνο της Williams και λόγω της κακής του κατάστασης από την βαριά προσγείωση και τα πυρά, υο πέταξαν στη θάλασσα και μαζί με αυτό βυθίστηκε και το μυστικό του Williams.

Πηγή CNN

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: