Ακόμα ένα πρόβλημα για τον Ερντογάν: Η πώληση των F-16 της Τουρκίας (πέφτει) σε κενό στο Κογκρέσο εν μέσω καθυστερήσεων της Lockheed

File Photo: Το κτίριο του αμερικανικού Πενταγώνου. EPA, PETE MAROVICH




Το αμερικανικό περιοδικό Defense News σε άρθρο που υπογράφουν οι Bryant Harris και Stephen Losey αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Ως γνωστό, ο Τσαβούσογλου έφυγε άπρακτος από την αμερικανική πρωτεύουσα αφού δεν μπόρεσε να εκμαιεύσει την απόλυτη υποστήριξη των Αμερικανών για την αγορά των μαχητικών F-16.

Τίτλος του κειμένου: Turkey F-16 sale in congressional limbo amid Lockheed backlog – Η πώληση των F-16 της Τουρκίας (πέφτει) σε κενό στο Κογκρέσο εν μέσω καθυστερήσεων της Lockheed 

Το δημοσίευμα ξεκινά παραθέτοντας τις αντιδράσεις του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez) και συνεχίζεται παραθέτοντας παλαιότερες δηλώσεις της Αντιπροέδρου Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lokheed Martin, Erin Moseley, σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγγελιών F-16, των οποίων η παράδοση εκκρεμεί.

Ο αριθμός αυτός των παραγγελιών ανά τον κόσμο σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή της εταιρίας ανέρχεται σε 128 μαχητικά.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ο κ. Menendez εξήρε μια άλλη μεγάλη πώληση της Lockheed Martin, αναφερόμενος στην εκκρεμή συμφωνία της Ελλάδας να προμηθευτεί 20 F-35.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν να πιέζουν τις ΗΠΑ, η μία εναντίον της άλλης, εν μέσω συνεχών εντάσεων ανάμεσα στα δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η αμυντική ικανότητα δεν είναι μόνο κομβικής σημασίας για τις προσπάθειες ενός αξιόπιστου σύμμαχου στο ΝΑΤΟ και διαρκούς εταίρου για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά επίσης ενδυναμώνει τις ικανότητες των δύο εθνών μας να υπερασπίζονται κοινές αρχές συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής άμυνας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Menendez για την πιθανή πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος παρατίθεται απόσπασμα της πρόσφατης ανακοίνωσης του Frank Pallone (D-N.J.) με την οποία κατακεραυνώνει την απόφαση της Διοίκησης Biden να επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς και των πρόσφατων δηλώσεων του εκπροσώπου του State Department, Ned Price.

ΠΗΓΗ: Αμερικανικό περιοδικό Defense News – Άρθρο των Bryant Harris και Stephen Losey

To ενεργό και διαρκές τουρκικό casus belli «παγώνει» σε πρώτο βαθμό το αίτημα για παραχώρηση «ελληνικών» Leopard II A4 στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: