Το τέλος της εποχής Ερντογάν είναι πλέον πιθανό: Το περιοδικό Economist “βάφει” με μελανά χρώματα το μέλλον του “Σουλτάνου”

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. …Κατακτά και το …διάστημα!!! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Με αφορμή την επικείμενη, το 2023, συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ (Kemal Attaturk), η ανάλυση του δημοσιογράφου Piotr Zalewski στο περιοδικό Economist,  επικεντρώνει στα προβλήματα της σημερινής Τουρκίας και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2010 ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας στα 2 τρις δολάρια και πως θα κάνει την τουρκική οικονομία μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως ως το 2023.

Ωστόσο, η χώρα πλήττεται από πληθωρισμό ύψους 80% και έχει ένα αδύναμο νόμισμα, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό, των πολιτικών του Τούρκου προέδρου. Σε όρους δολαρίου, το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί από τα 957 δις δολάρια το 2013 στα 815 δις δολάρια το 2021, σημειώνεται.

Η οικονομία, καθώς και οι ανησυχίες περί διαφθοράς και θεσμικής ακεραιότητας μπορούν να ανατρέψουν τον Erdogan, προσθέτει ο συντάκτης.

Τον Ιούνιο του 2023 επίκεινται οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.  Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τον υποψήφιό της για την προεδρία, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Erdogan θα ηττηθεί από οποιονδήποτε από τους πιθανούς διεκδικητές της εξουσίας στο δεύτερο γύρο.

Η κυβερνητική συμμαχία φαίνεται πως θα ηττηθεί από τις συμμαχίες της αντιπολίτευσης. Αν και στο παρελθόν, ο Erdogan έχει φανεί ότι θα ηττηθεί, αυτή τη φορά ακόμα και οι σύμμαχοί του εκτιμούν πως αυτές οι εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες γι’ αυτόν.

Πολλοί Τούρκοι ανησυχούν ότι ο Erdogan θα καταφύγει σε ακραία μέτρα προκειμένου να αποφύγει την ήττα. Πιθανολογείται ότι θα κάνει τα πάντα για να βγει από τη δύσκολη θέση.

«Πεινασμένη για ένα ισχυρό νόμισμα», η Τουρκία συνομιλεί για νέες επενδύσεις με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που δίνει αμνηστία σε όσους έχουν χρέη, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τον κατώτατο μισθό. Όμως, αν προχωρήσει σε περισσότερες δαπάνες θα ωθήσει τον επίσημο πληθωρισμό σε τριψήφιο αριθμό, σημειώνεται.

Ο Erdogan ενδεχομένως να προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση εκμεταλλευόμενος τη δημιουργία συγκρούσεων, είτε με τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, ή με τον παλιό εχθρό, την Ελλάδα για τον εθνικό εναέριο χώρο και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στη θάλασσα.

Δεδομένων των επικείμενων ελληνικών εκλογών, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πραγματικός, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ίσως, όμως, ούτε αυτό να σώσει τον Erdogan. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα γίνουν οι εορτασμοί για τα εκατό χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η εποχή Erdogan να έχει τελειώσει. Ας μην υποτιμούμε, ωστόσο, το τι είναι ικανός να κάνει για να μη συμβεί αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Economist, Piotr Zalewski – Turkey’s centenary could mark the end of the Erdogan era

Ο γερμανικός “πόλεμος” εναντίον των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζεται: Εξαρτάται από αυτούς το εμπάργκο πετρελαίου και οι κυρώσεις!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: