Της γρίπης το παγκόσμιο… κάγκελο: Μετά τους χοίρους, τα πουλερικά, τις νυχτερίδες, τις καμήλες τώρα και τα σκυλιά – Επιδημία Η3Ν8 στις ΗΠΑ [videos]

Image by Myléne from Pixabay




Ξέσπασμα γρίπης σκύλων στην Αμερική: Κτηνίατροι παροτρύνουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να τα εμβολιάσουν καθώς ο ιός χτυπά ήδη σε εννέα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Τέξας, της Φλόριντα, της Νότιας Καρολίνας και της Πενσυλβάνια

Υπάρχουν δύο στελέχη της γρίπης των σκύλων, το H3N8 και το H3N2, τα οποία έχουν παρόμοια συμπτώματα με το πώς εμφανίζονται στον άνθρωπο: βήχας, καταρροή, κόπωση και πυρετός. Ορισμένα καταφύγια ζώων ανέστειλαν τις υιοθεσίες σκύλων εν μέσω της έκρηξης.

Οι ιοί μεταδίδονται εύκολα μεταξύ ζώων που βρίσκονται σε στενή επαφή και μολυσμένων αντικειμένων όπως μπολ με φαγητό και νερό και παιχνίδια.

Οι κτηνίατροι προτρέπουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να κάνουν ένα από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια για τη γρίπη των σκύλων, ένα για κάθε στέλεχος και ένα άλλο που παρέχει ευρύτερη προστασία.

Η σοβαρότητα της ασθένειας ποικίλλει, αλλά η γρίπη του σκύλου μπορεί να αποβεί μοιραία για το κουτάβι εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση, η γρίπη των σκύλων μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων ή αερολυμάτων που περιέχουν αναπνευστικές εκκρίσεις από το βήχα, το γάβγισμα και το φτέρνισμα.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι τα σκυλιά που βρίσκονται σε στενή επαφή κινδυνεύουν περισσότερο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αλλά οι γάτες μπορούν μερικές φορές να τον πάρουν – αλλά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι συμβαίνει σπάνια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την έκθεση, αναφέρει η Washington Post. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να είναι σε επιφυλακή για ρινική καταρροή, υγρά μάτια, λήθαργο και απώλεια όρεξης. Και αν εντοπιστούν συμπτώματα, θα πρέπει να πάνε τον σκύλο σε κτηνιατρείο ή νοσοκομείο για να κάνετε εξετάσεις.

Η Cynda Crawford, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ιατρική καταφυγίου στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, είπε στην The Post ότι εάν το σκυλί σας έχει μολυνθεί, μην το μεταφέρετε σε δημόσιους χώρους με άλλα σκυλιά για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Οι ιοί H3N8 προήλθαν από άλογα και εξαπλώθηκαν σε σκύλους, αρχικά στα λαγωνικά, για πρώτη φορά το 2004. Το άλλο στέλεχος, το H3N2, ξεκίνησε από τα πουλιά και εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε σκύλους στη Νότια Κορέα πριν από πέντε χρόνια, αλλά έφτασε στις ΗΠΑ το 2015.

Ενώ οι σκύλοι παλεύουν με τη γρίπη, οι γάτες παλεύουν με το βάρος τους, προκαλώντας τους να αναπτύξουν διαβήτη.

Γάτες με διαβήτη

Περίπου μία στις 200 γάτες που ζουν στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη – και περίπου 58,3 συνολικά ζουν στη χώρα.

Και οι παχύσαρκες γάτες έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από τις γάτες ιδανικού βάρους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα χάπι για γάτες με διαβήτη, καθιστώντας το το πρώτο από του στόματος φάρμακο αποδεκτό για ζώα με τη νόσο.

Ονομάζεται Bexacat, το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για γάτες με πάγκρεας που δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο σώμα.

Οι γάτες με σακχαρώδη διαβήτη απαιτούν συνήθως ισόβια θεραπεία και συνδυασμό περιορισμών ινσουλίνης και δίαιτας – αλλά το Bexacat χορηγείται μία φορά την ημέρα και βρέθηκε ότι είναι περισσότερο από 80 τοις εκατό αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ο FDA σημειώνει επίσης ότι τα αιλουροειδή που λαμβάνουν θεραπεία με το χάπι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής κετοξέωσης ή της ευγλυκαιμικής διαβητικής κετοξέωσης, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ο FDA δήλωσε ότι δύο εξάμηνες μελέτες πεδίου πραγματοποιήθηκαν πριν από την έγκριση, δείχνοντας ότι το Bexacat βελτιώνει αποτελεσματικά τους γλυκαιμικούς ελέγχους στις γάτες.

«Ωστόσο, οι πιθανοί ασθενείς πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να ελεγχθούν για να αξιολογηθούν για νεφρική, ηπατική και παγκρεατική νόσο, καθώς και για κετοξέωση (υψηλό επίπεδο ενός τύπου οξέων, γνωστών ως κετόνες, στο αίμα),» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Bexacat μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η ινσουλίνη δεν έχει ποτέ χορηγηθεί ως προηγούμενη θεραπεία στο ζώο.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Επιδημία με… τρεις ιούς: Covid-19, γρίπη, λοίμωξη RSV -Σε έξαρση τα περιστατικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: