Όλο και πιο ψηλό το ευρωπαϊκό τείχος στις κινεζικές αφίξεις: Πρέπει να ανησυχούμε από τις εισαγόμενες μεταλλάξεις;* Οι απαντήσεις του Ηλία Μόσιαλου

Travelers stand in a line at Barajas airport in Madrid, Spain, 30 December 2022. The Spanish Government has decided to reinforce controls at Spanish airports and will require passengers arriving from China to have a negative test for Covid-19 or a complete vaccination schedule. EPA/FERNANDO VILLAR




Μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές – και όχι μόνο- χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα χειμερινού τουρισμού προχωρούν σε λήψη μέτρων προκειμένου να ελέγξουν την ροή των Κινέζων τουριστών καθώς ύστερα από μια τριετία σκληρών απαγορεύσεων το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς και εκατομμύρια άνθρωποι ανακτούν την ταξιδιωτική τους  ελευθερία.

Ετσι, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωναϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Υγείας.

“Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού”, δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

 

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έπεται της άρσης των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα θεαματική έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Επίσης λαμβάνεται την επομένη άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση “συντονισμένης προσέγγισης” των κρατών μελών στο θέμα. Ωστόσο αυτή δεν κατέληξε σε απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

“Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι (…) η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα”, υπογράμμισε η Νταρίας.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται “για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ”, προκειμένου να υπάρξει “μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση”, επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

“Γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα”, συνέχισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, αναφερόμενη “στην υγειονομική κατάσταση της χώρας”, η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.

 

“Γι’αυτόν τον λόγο θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των συστάσεων προκειμένου να ζητάμε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή το αντίστοιχο από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα”, πρόσθεσε η Νταρίας, διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία ήθελε αυτό να γίνει “σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ετοιμο και το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε μια ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη (…) λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα», σημείωσε ο υπουργός. Τα μέτρα θα αναθεωρούνται ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχει το Πεκίνο.

Η Κίνα θα ξανανοίξει πλήρως τα σύνορά της τον Ιανουάριο.

Και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.

Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά της Covid, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.

Νωρίτερα σήμερα, πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλ, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Πριν από την Ισπανία, μόνο η Ιταλία, μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε λάβει την απόφαση τις τελευταίες ημέρες να απαιτεί αρνητικά τεστ από επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν προβεί σε παρόμοιες αποφάσεις.

Χθες, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην ΕΕ για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη 28ης Οκτωβρίου πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεούνται από τις 5 Ιανουαρίου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην αχανή ασιατική χώρα και της ανησυχίας για την «έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, «όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω» θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. «Οι δειγματοληψίες για την καταμέτρηση των νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί» στην Κίνα, υπογράμμισε αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αρνητικά τεστ για Covid-19 (PCR ή αντιγόνου) πρέπει να επιδεικνύονται σε ελέγχους των αεροπορικών εταιρειών κατά την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από το ταξίδι, θα μπορούν εναλλακτικά να επιδείξουν βεβαίωση ανάρρωσης.

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει οι αρχές πολλών χωρών — όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ινδία — επιβάλλοντας υποχρεωτικά τεστ για ανίχνευση της Covid-19 σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Μετά τη χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής κατά της εξάπλωσης της Covid-19, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι κάτοικοι αγωνιούν για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει: 

Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα;

Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα πολύ επικίνδυνη παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά.

Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας.

Ίσως να έχει τη δυνατότητα μεγάλης διασποράς στην Κίνα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί με Κινεζικά εμβόλια που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά αν υπάρχει διασπορά σε άλλες χώρες (που είναι σίγουρο), η νέα παραλλαγή θα προσκρούσει σε πληθυσμούς εμβολιασμένους με πολλαπλές δόσεις εμβολίων, αλλά και πληθυσμούς που έχουν ήδη εκτεθεί πολλάκις σε κοκτέιλ παραλλαγών του ιού.

Όμως, θα βρεθούν ορισμένοι που θα πουν ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει απρόσκοπτα σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων στην Κίνα και επομένως θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων. Σωστή είναι αυτή η σκέψη, αλλά ο ιός δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια κυκλοφορεί αρκετά, και εκτός Κίνας, και σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων.

Τι εννοώ; Ας δούμε τα νούμερα.

Την τελευταία εβδομάδα μόνο, είχαμε κατά μέσο όρο 564,000 κρούσματα ημερησίως εκτός Κίνας. Σε ένα μήνα δηλαδή είχαμε πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα.

Και έχουμε επίσης και το παράδειγμα μιας άλλης τεράστιας χώρας για να αντλήσουμε γνώσεις, της Ινδίας, όπου η πανδημία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως όλοι θυμόμαστε την άνοιξη του 2021, η πανδημία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις στην Ινδία, και το σύστημα υγείας, που είναι πολύ χειρότερο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας, σχεδόν κατέρρευσε πλήρως. Πάρα ταύτα, η Ινδία άντεξε, προώθησε ένα επαρκές εμβολιαστικό πρόγραμμα και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τώρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο πληθυσμός βέβαια της Ινδίας είναι νεότερος σε σύγκριση με αυτόν της Κίνας, αλλά και πάλι μιλάμε για τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στον πλανήτη.

Η Κίνα έκανε τεράστιο λάθος με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στη νόσο του Κόβιντ. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, στην αρχή μιας πανδημίας παίρνουμε δύσκολα περιοριστικά μέτρα μέχρι να εξοπλίσουμε το σύστημα υγείας και να αποκτήσουμε τα απαραίτητα φαρμακευτικά μέτρα (δηλαδή επάρκεια θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων). Κατόπιν, και εφόσον έχουν προστατευτεί οι ευάλωτοι, επικαιροποιούμε και σταδιακά μειώνουμε τα μέτρα, και αντίστοιχα, σταδιακά μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.

Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα συνεχίζει να αλλάζει και για αυτό χρειαζόμαστε νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια και καλύτερα φάρμακα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική και επενδυτική προσπάθεια για νέες θεραπείες γιατί αρκετές είτε δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές ή έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Εν συμπεράσματι, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Κίνα. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Αλλά είναι μια χώρα οργανωμένη με σχετικά καλό σύστημα υγείας ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υποβαθμισμένη γιατί οι Κινέζοι εμπιστεύονται μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούν να κάνουν εισαγωγές αποτελεσματικών εμβολίων (ήδη οι πλούσιοι Κινέζοι πηγαίνουν στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια) και δυστυχώς θα έχουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θα «προσγειωθούν» τελικά στην Ευρώπη οι μυστήριες κινεζικές μεταλλάξεις; Απειλή τριδημίας το φετινό χειμώνα από τις καραντίνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: