Θα «προσγειωθούν» τελικά στην Ευρώπη οι μυστήριες κινεζικές μεταλλάξεις; Απειλή τριδημίας το φετινό χειμώνα από τις καραντίνες

FILE PHOTO: A man takes Coronavirus PCR test in the street booth set to be changed to fever clinics in upcoming days, in Shanghai, China, 20 December 2022. EPA, ALEX PLAVEVSKI




Στο ερώτημα κατα πόσον πρέπει ή όχι να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στα social media, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι περιορισμοί της πανδημίας -οι οποίοι παρεμπόδισαν την κυκλοφορία άλλων ιών εκτός COVID-  ίσως ευθύνονται για την ασυνήθιστα πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ότι η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό.

«Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές» αναφέρει ο καθηγητής.

Ίσως να έχει τη δυνατότητα μεγάλης διασποράς στην Κίνα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί με Κινεζικά εμβόλια που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Αλλά αν υπάρχει διασπορά σε άλλες χώρες (που είναι σίγουρο), η νέα παραλλαγή θα προσκρούσει σε πληθυσμούς εμβολιασμένους με πολλαπλές δόσεις εμβολίων, αλλά και πληθυσμούς που έχουν ήδη εκτεθεί πολλάκις σε κοκτέιλ παραλλαγών του ιού»

«Όμως, θα βρεθούν ορισμένοι που θα πουν ότι ο ιός θα κυκλοφορήσει απρόσκοπτα σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων στην Κίνα και επομένως θα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα μεταλλάξεων. Σωστή είναι αυτή η σκέψη, αλλά ο ιός δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια κυκλοφορεί αρκετά, και εκτός Κίνας, και σε πληθυσμούς ανοσοκατασταλμένων» σημειώνει επίσης ο καθηγητής.

«Την τελευταία εβδομάδα μόνο, είχαμε κατά μέσο όρο 564,000 κρούσματα ημερησίως εκτός Κίνας. Σε ένα μήνα δηλαδή είχαμε πάνω από 15 εκατομμύρια κρούσματα. Και έχουμε επίσης και το παράδειγμα μιας άλλης τεράστιας χώρας για να αντλήσουμε γνώσεις, της Ινδίας, όπου η πανδημία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όμως όλοι θυμόμαστε την άνοιξη του 2021, η πανδημία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις στην Ινδία, και το σύστημα υγείας, που είναι πολύ χειρότερο σε σύγκριση με αυτό της Κίνας, σχεδόν κατέρρευσε πλήρως.

Πάρα ταύτα, η Ινδία άντεξε, προώθησε ένα επαρκές εμβολιαστικό πρόγραμμα και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τώρα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ο πληθυσμός βέβαια της Ινδίας είναι νεότερος σε σύγκριση με αυτόν της Κίνας, αλλά και πάλι μιλάμε για τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων στον πλανήτη» προσθέτει ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Τεράστιο λάθος η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων»

«Η Κίνα έκανε τεράστιο λάθος με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στη νόσο του Κόβιντ. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, στην αρχή μιας πανδημίας παίρνουμε δύσκολα περιοριστικά μέτρα μέχρι να εξοπλίσουμε το σύστημα υγείας και να αποκτήσουμε τα απαραίτητα φαρμακευτικά μέτρα (δηλαδή επάρκεια θεραπειών, φαρμάκων και εμβολίων). Κατόπιν, και εφόσον έχουν προστατευτεί οι ευάλωτοι, επικαιροποιούμε και σταδιακά μειώνουμε τα μέτρα, και αντίστοιχα, σταδιακά μαθαίνουμε να συμβιώνουμε με τον ιό» αναφέρει.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

«Ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, θα συνεχίζει να αλλάζει και για αυτό χρειαζόμαστε νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια και καλύτερα φάρμακα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική και επενδυτική προσπάθεια για νέες θεραπείες γιατί αρκετές είτε δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές ή έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών.
Η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Εν συμπεράσματι, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Κίνα.

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα τους επόμενους μήνες. Αλλά είναι μια χώρα οργανωμένη με σχετικά καλό σύστημα υγείας ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό επίπεδο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υποβαθμισμένη γιατί οι Κινέζοι εμπιστεύονται μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούν να κάνουν εισαγωγές αποτελεσματικών εμβολίων (ήδη οι πλούσιοι Κινέζοι πηγαίνουν στο Μακάο για να κάνουν mRNA εμβόλια) και δυστυχώς θα έχουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οι καραντίνες έφεραν απότομη έξαρση ιώσεων

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι περιορισμοί της πανδημίας που παρεμπόδισαν την κυκλοφορία άλλων ιών εκτός του COVID-19 μπορεί να ευθύνονται για την ασυνήθιστα πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Εκτός από τον COVID-19, οι κανονισμοί για τον περιορισμό της κίνησης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης περιόρισαν τη μετάδοση ιών που συνήθως προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις κατά τους ψυχρότερους, χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).

Αυτό δημιούργησε μια μεγαλύτερη ομάδα ευπαθών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία είχαν λιγότερη έκθεση σε αυτούς τους ιούς.

Ο RSV συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μικρά βρέφη.

Αυτόν τον χειμώνα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για αυτό που έχει ονομαστεί «τριδημία» της γρίπης, του RSV και των συνεχιζόμενων κρουσμάτων COVID-19, αυξάνοντας την πίεση στις υπερβολικά επιβαρυμένες υπηρεσίες υγείας.

Οι ευρωπαϊκές τάσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι φέτος τα κρούσματα RSV κορυφώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου και παρουσιάζουν πτώση, αλλά θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, δήλωσε η Αγορίτσα Μπάκα, εμπειρογνώμονας του ECDC σε θέματα έκτακτης ανάγκης.

Στην Ουαλία, για παράδειγμα, υπήρχαν 111,6 επιβεβαιωμένα κρούσματα RSV ανά 100.000 σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών την εβδομάδα που έληξε στις 27 Νοεμβρίου.

Για τη σεζόν 2018-2019 και 2019-2020, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τις ίδιες παραμέτρους ήταν κάτω από 50.

Η έξαρση της γρίπης ξεκίνησε τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην ευρωπαϊκή περιοχή, μια έναρξη νωρίτερα από τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν, ανέφερε ο ΕCDC.

«Η συσσώρευση περισσότερων ευπαθών ατόμων τα τελευταία δύο χρόνια, συν την αυξημένη ανάμειξη ανθρώπων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (μετά τη χαλάρωση των περιορισμών) συνέβαλαν στην έναρξη νωρίτερα των εστιών την τρέχουσα περίοδο 2022-2023», δηλώνει η Ελληνίδα ερευνήτρια.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις όπως σημειώνει, επικαλείται μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία συνέδεσε τις απότομες μειώσεις στην κυκλοφορία της γρίπης την περίοδο 2020-2021 με τους περιορισμούς του COVID-19 στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.

«Παρατηρητήριο μεταλλάξεων» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προτείνει το Βερολίνο

Την ίδια ώρα, «παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εισηγείται το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση νέων μεταλλάξεων του βασικού στελέχους του κορονοϊού που παρατηρείται στην Κίνα.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά ακόμη ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.

Το υποχρεωτικό τεστ «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη.

«Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ.

«Είναι σημαντικό η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, μια ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη. Γνωρίζω ότι στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αργότερα απόψε θα έχει για το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με πληροφορίες από Ηλίας Μόσιαλος@Facebook, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Ακολουθούν την Ιταλία: Μόνο με αρνητικό τεστ είσοδος ταξιδιωτών σε Ισραήλ και Ισπανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: