Τί να πει ή μήπως δεν αντέχει; Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πούτιν ακυρώνει την μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο

FILE PHOTO: O Ρώσος πρόεδρος απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 23 Δεκεμβρίου του 2021. EPA/YURI KOCHETKOV




Τί να πει και πώς να τα μπαλώσει; Εν μέσω μιας δεκάμηνης εγκληματικής και αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβαση στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατανόησε πως “δεν τον παίρνει” να δώσει την καθιερωμένη πολύωρη ετήσια συνέντευξη Τύπου, παραμονές του νέου έτους.

Την ανακοίνωση για την ματαίωση της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου για την “ανασκόπηση” της χρονιάς, έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χωρίς να δώσει τον λόγο για την ματαίωση ενός από τα πιο σημαντικά “προεδρικά γεγονότα” στη Μόσχα.

Πάντως υπάρχουν εικασίες ότι πιθανόν ο λόγος της ματαίωσης να είναι πιο “προσωπικός”, δεδομένης της φημολογούμενης επιδείνωσης της υγείας του Πούτιν. Αν πραγματικά τα πράγματα δεν πάνε καλά όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου, τότε η ετήσια συνέντευξη θα ήταν μια μαρτυρική δοκιμασία για τον Ρώσο Πρόεδρο.

Συνήθως η συνέντευξη συγκεντρώνει εκατοντάδες δημοσιογράφους σε μια ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη τριών ή και τεσσάρων ωρών. Πραγματικά, μια “κόλαση δημοσιότητας” την οποία ένας άρρωστος Πούτιν και ο κύκλος του δεν θα ήθελα ούτε γι’ αστείο.

«Έως τις αρχές της νέας χρονιάς, δεν θα υπάρξει» συνέντευξη Τύπου του προέδρου, δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας κάτι που δεν ισχύει φυσικά – ότι ο Πούτιν μιλάει στον Τύπο, κυρίως κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό….

  • Ωστόσο, το μεγάλο τετ-α-τετ του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τύπο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001, με εξαίρεση την περίοδο από το 2008 έως το 2012, κατά την οποία κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Συγκεντρώνοντας εκατοντάδες Ρώσους και ξένους δημοσιογράφους, αυτή η ετήσια συνέντευξη Τύπου διαρκεί συνήθως πολλές ώρες, με τον Ρώσο ηγέτη να απαντά απευθείας σε ερωτήσεις για κάθε είδους θέμα, από τη διπλωματία έως τα καθημερινά προβλήματα των Ρώσων.

Οι απαντήσεις του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμούσαν συχνά με διαταγές που δίδονταν στην κυβέρνηση ή στις περιφερειακές αρχές.

Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου στα τέλη του έτους έρχεται ενώ η Ρωσία, που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καταγράφει αυτούς τους τελευταίους μήνες στρατιωτικές αποτυχίες και εξέδωσε διάταγμα για μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία, έχοντας πληγεί από κύμα κυρώσεων από τη Δύση από την αρχή της επίθεσης αυτής, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με εμπάργκο στην παράδοση του πετρελαίου της στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν βάση των σφαγέων της Wagner στο Λουγκάνσκ: Αναφορές για πολλούς νεκρούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: