«Ταξίδι» στην εποχή του… Jurassic Park: DNA ηλικίας δύο εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία, η ιστορία πάει ένα εκατομμύριο χρόνια πίσω!

Φωτογραφία από Dariusz Sankowski από το Pixabay




Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ακούγεται σαν να βγήκε από ταινία του Jurassic Park. Οι επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά DNA δύο εκατομμυρίων ετών, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά ένα εκατομμύριο χρόνια.

Τα μικροσκοπικά θραύσματα, το καθένα με μήκος μερικών εκατομμυριοστών του χιλιοστού, βρέθηκαν σε ιζήματα της εποχής των παγετώνων στη βόρεια Γροιλανδία.

Το DNA επέτρεψε στους ειδικούς να χαρτογραφήσουν ένα προϊστορικό οικοσύστημα που αποτελείται από ζώα όπως τάρανδοι, λαγοί, λεμμίγκοι και ακόμη και ο Μαστόδοντας, που συχνά περιγράφεται ως τριχωτός ελέφαντας της εποχής των παγετώνων.

Ο χαυλιόδοντας μαστόδοντα της εποχής των παγετώνων που ανακαλύφθηκε στην Ιντιάνα δείχνει εξαφανισμένο…

Προηγουμένως θεωρούνταν ότι η περιοχή εξάπλωσης του Μαστόδοντα δεν εκτεινόταν μακριά από τις γνωστές καταβολές του στη Βόρεια Αμερική, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη αποδεικνύει ότι περιπλανιόταν μέχρι τη Γροιλανδία πριν εξαφανιστεί.

Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις φυτών, όπως σημύδες και λεύκες, καθώς και μια σειρά από μικροοργανισμούς.

Ο καθηγητής Eske Willerslev, συνεργάτης του St John’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δήλωσε:

«Ένα νέο κεφάλαιο που καλύπτει ένα εκατομμύριο επιπλέον χρόνια ιστορίας άνοιξε επιτέλους και για πρώτη φορά μπορούμε να εξετάσουμε απευθείας το DNA ενός οικοσυστήματος του παρελθόντος τόσο πίσω στο χρόνο.

Το DNA μπορεί να υποβαθμιστεί γρήγορα, αλλά δείξαμε ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε τώρα να πάμε πιο πίσω στο χρόνο από ό,τι θα τολμούσε κανείς να φανταστεί.

Τα 41 αξιοποιήσιμα δείγματα DNA βρέθηκαν κρυμμένα σε άργιλο και χαλαζία στο σχηματισμό Kobenhavn, μια απόθεση ιζημάτων πάχους σχεδόν 100 μέτρων, που βρίσκεται στο στόμιο ενός φιόρδ στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο καθηγητής Kurt Kjaer, του Κέντρου Γεωγενετικής του Ιδρύματος Lundbeck του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δήλωσε:

«Τα αρχαία δείγματα DNA βρέθηκαν θαμμένα βαθιά μέσα σε ιζήματα που είχαν συσσωρευτεί σε διάστημα 20.000 ετών.

Το ίζημα διατηρήθηκε τελικά στον πάγο ή στο μόνιμο παγετό και, το σημαντικότερο, δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο για δύο εκατομμύρια χρόνια.

Η ερευνητική εργασία μιας ομάδας 40 επιστημόνων από τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ξεκλείδωσε τα μυστικά των τμημάτων DNA.

Αν και βρέθηκαν αρκετά κομμάτια DNA του Μαστόδοντα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν πολύ κατακερματισμένα και δεν κάλυπταν ολόκληρο το γονιδίωμα – πράγμα που σημαίνει ότι η αναβίωση του είδους μέσω κλωνοποίησης δεν θα ήταν ακόμη δυνατή.

Ωστόσο, η ομάδα δήλωσε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο “καταστροφικός αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη”.

«Οι αποστολές είναι δαπανηρές και πολλά από τα δείγματα ελήφθησαν το 2006, όταν η ομάδα βρισκόταν στη Γροιλανδία για ένα άλλο έργο», δήλωσε ο καθηγητής Kjaer. Έκτοτε έχουν αποθηκευτεί.

«Μόνο όταν αναπτύχθηκε μια νέα γενιά εξοπλισμού εκχύλισης και αλληλούχισης DNA μπορέσαμε να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε εξαιρετικά μικρά και κατεστραμμένα τμήματα DNA στα δείγματα ιζημάτων.

Είναι πιθανό ότι η γενετική μηχανική θα μπορούσε να μιμηθεί τη στρατηγική που ανέπτυξαν τα φυτά και τα δέντρα πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια για να επιβιώσουν σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας και να αποτρέψει την εξαφάνιση ορισμένων ειδών, φυτών και δέντρων.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η επιστημονική πρόοδος είναι τόσο σημαντική, διότι θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς θα μπορούσε να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Ο καθηγητής Willerslev δήλωσε ότι «είναι πιθανό ο πηλός να έχει διατηρήσει το αρχαίο DNA σε θερμά, υγρά περιβάλλοντα σε τοποθεσίες που βρέθηκαν στην Αφρική.

Αν μπορέσουμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε το αρχαίο DNA σε κόκκους πηλού από την Αφρική, ίσως μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε πρωτοποριακές πληροφορίες για την προέλευση πολλών διαφορετικών ειδών – ίσως ακόμη και νέες γνώσεις για τους πρώτους ανθρώπους και τους προγόνους τους – οι δυνατότητες είναι ατελείωτες» πρόσθεσε.

Στην ταινία “Jurassic Park”, οι επιστήμονες βρήκαν κατακερματισμένο DNA δεινοσαύρων διατηρημένο σε κεχριμπάρι και συμπλήρωσαν με επιτυχία τις γενετικές τρύπες με DNA βατράχων.

Δυστυχώς για τους θαυμαστές, ενώ η ιδέα της κλωνοποίησης ενός ζώου από το DNA είναι εφικτή, οι ειδικοί λένε ότι τα γονίδια των δεινοσαύρων που διατηρούνται σε κεχριμπάρι δεν θα επιβίωναν στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

ΠΗΓΗ: dailymail

Αυτές ήταν οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google το 2022

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: