Στο μικροσκόπιο ο Μαργαρίτης Σχοινάς γράφει το Politico: Σιωπηλή η ντερ Λάιεν όταν την ρώτησαν για το ταξίδι στο Κατάρ

FILE PHOTO: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα με αρνητικό πρόσημο για τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά σε σχέση με την υπόθεση του Qatar gate.

Σε ανταπόκρισή του το Politico και υπό τον τίτλο SCHINAS UNDER SCRUTINY σημειώνει με νόημα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ενημέρωση της Δευτέρας , δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής.

Το Politico σημειώνει ότι ο κ. Σχοινάς φέρεται να έχει μπει στο «κάδρο» της υπόθεσης διαφθοράς με το Κατάρ, που ξέσπασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει οδηγήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή.

Ο ίδιος, έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του σχετικά με το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, είχε επαινέσει το Κατάρ για «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας μάλιστα να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

Συμμετείχε δε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα αίρει την βίζα για τους πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για τουρισμό, οικογενειακούς λόγους, κλπ.

Η ψηφοφορία για το σχέδιο αυτό επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο πηγές του κοινοβουλίου είπαν στο Politico ότι πιθανότατα η ψηφοφορία θα ανακληθεί και αντ’ αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμύνθηκε πάντως της παρουσίας του κ. Σχοινά στην εκδήλωση.

«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση. .

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», προσθέτοντας ότι ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχετική με την πρόταση για απαλλαγή της υποχρέωσης βίζας σε πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επιβεβαίωσε ότι η πρόταση για χορήγηση απαλλαγής επιστρέφει στην Επιτροπή.

«Ήταν προγραμματισμένο σήμερα να ανακοινώσω την έναρξη της συζήτησης (για τη βίζα) με το Κατάρ και το Κουβέιτ. Υπό το πρίσμα των ερευνών, αυτή η έκθεση πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή», είπε ο Μέτσολα στους βουλευτές, χειροκροτούμενη.

Ο Erik Marquardt, ο επικεφαλής ευρωβουλευτής του φακέλου, είπε στο POLITICO ότι τάσσεται υπέρ του παγώματος της ψηφοφορίας που είχε προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα στο Κοινοβούλιο.

Αντίδραση εκπροσώπου του

Σε μια πρώτη αντίδραση o Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης, με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν “διερεύνηση” του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…».

Με πληροφορίες από Politico

Μανταλένα Καϊλή: Αδυνατώ να πιστέψω τις κατηγορίες γνωρίζοντας το ήθος της αδελφής μου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: