“St. Nicholas (the Church) Has Come to Town”: Αφιέρωμα των New York Times στο ναό του Αγίου Νικολάου, το Εθνικό Παρεκκλήσι [photos]

Από το αφιέρωμα των ΝΥΤ φωτο Anamniseis.net




Το εκτενές αφιέρωμα της αμερικάνικης εφημερίδας New York Times στο ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη που ισοπεδώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα των Διδύμων Πύργων το 2001 αναδημοσιεύει η ομογενειακή
ιστοσελίδα «Αναμνήσεις».

Ο τίτλος του δημοσιεύματος των New York Times είναι “St. Nicholas (the Church) Has Come to Town”, ο οποίος, όπως σημειώνει ο συντάκτης των «Αναμνήσεων» Δημήτρης Τσάκας, κάνει λογοπαίγνιο με το δημοφιλές παιδικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι ‘Santa Claus is Comin’ to Town’ που αναφέρεται στον Άγιο Βασίλη που φέρνει δώρα στα παιδιά (τον Άγιο Νικόλαο κατά την Ορθόδοξη Παράδοση).
«Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που «εξαφανίστηκε» την 11η Σεπτεμβρίου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη», αναφέρει η εφημερίδα στο αφιέρωμά της, υπογραμμίζοντας ότι ο Άγιος Νικόλαος έχει μετατραπεί σε εθνικό ιερό, εθνικό παρεκκλήσι που μνημονεύει τους σχεδόν 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από 21 χρόνια.

«Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Εθνικό Παρεκκλήσι, όπως ονομάζεται πλέον» αναφέρει,
«έχει γίνει προορισμός για όλους. Προσφέρει ένα κέντρο πένθους που θα χρησιμεύσει ως χώρος διαλογισμού και προσευχής για ανθρώπους κάθε πίστης».
Το αφιέρωμα των New York Times για τον Άγιο Νικόλαο περιλαμβάνει την ιστορία του ναού μέσα από τις αναμνήσεις ενοριτών που καταθέτουν την προσωπική μαρτυρία τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκκλησίας για
τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η Όλγα Παυλάκος μεγάλωσε πηγαίνοντας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάτω Μανχάταν. Εκεί βαφτίστηκε. Οι γονείς της παντρεύτηκαν εκεί. Έχει αναμνήσεις από τον πατέρα της, ο οποίος δούλευε σε εστιατόρια, να εργάζεται εκεί εθελοντικά τις Κυριακές και στον εορτασμό των Θεοφανείων κάθε Ιανουάριο, όταν οι ενορίτες περπατούσαν μέχρι τον ποταμό Χάντσον, πετούσαν έναν χρυσό σταυρό στο παγωμένο νερό και παρακολουθούσαν τους δύτες να βουτούν για να τον ανασύρουν.

«Ο Άγιος Νικόλαος ήταν μέρος της οικογένειάς μου σε όλη μου τη ζωή» είπε η κ. Παυλάκος, δικηγόρος στους New York Times. Η σχέση της με τον Άγιο Νικόλαο ανάγεται στους παππούδες της, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις αρχές του 1900 και εγκαταστάθηκαν στο Lower Manhattan, που τότε ήταν μια πολυσύχναστη κοινότητα μεταναστών. Οι κάτοικοι εκεί μάζεψαν χρήματα και αγόρασαν μια ταβέρνα στην οδό Σίνταρ την οποία μετέτρεψαν σε χώρο λατρείας, προσθέτοντας τελικά μια καμπάνα στην κορυφή.

Αυτοί οι αρχικοί ενορίτες, οι οποίοι είχαν φτάσει με πλοίο, ονόμασαν την εκκλησία τους από τον προστάτη των ναυτικών – έναν άγιο που τάισε τους πεινασμένους και έντυσε τους άπορους και ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη.

Καθώς περνούσαν οι δεκαετίες και τα ταπεινά κτήρια του μεταναστευτικού θύλακα έδιναν τη θέση τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και σε άλλους ατσάλινους και γυάλινους πύργους της οικονομικής συνοικίας, πολλοί από τους ενορίτες μετακόμισαν σε άλλες συνοικίες και πέρα από αυτές. Αλλά ο Άγιος Νικόλαος κατάφερε να παραμείνει στη θέση του. Δηλαδή, μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου. Η μικροσκοπική εκκλησία εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το αφιέρωμα των New York Times παραθέτει το ιστορικό της πορείας για την ανακατασκευή του ναού πάνω στο ιδιαίτερο σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα, για μια θολωτή κατασκευή 12.000 τετραγωνικών μέτρων με τέσσερις γωνιακούς πύργους, ο οποίος όταν φωτίζεται από μέσα τη νύχτα ο θόλος θα λάμπει «σαν κερί», σύμφωνα με τον διάσημο αρχιτέκτονα.

Τέλος, αναφέρεται στην ίδια τη νέα κατασκευή και στις εικόνες που φιλοξενεί στους τοίχους της, τις οποίες φιλοτέχνησε ο αγιογράφος πατέρας Λουκάς και που δεν απεικονίζουν, όπως λέει μόνον τα καθιερωμένα ιερά πρόσωπα, αλλά και σκηνές από την 11η Σεπτεμβρίου και μερικούς από τους αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια διάσωσης.

Το κτήριο βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη πλατεία που ονομάζεται Liberty Park, η οποία έχει θέα στις πισίνες του Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ημιδιαφανής θόλος του λάμπει τη νύχτα

Και το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση και τη μελλοντική εξέλιξη του νέου ναού. «Η συνεχιζόμενη εξέλιξη του Κάτω Μανχάταν υπόσχεται πολλά», σημειώνει. «Η περιοχή έχει γίνει περισσότερο
μια γειτονιά που λειτουργεί όλο το 24ωρο, με περισσότερα κτήρια κατοικιών.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει μετατραπεί σε εθνικό ιερό που μνημονεύει τους σχεδόν 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από 21 χρόνια. Αναμένεται να προσελκύσει ένα σταθερό ρεύμα τουριστών- μια εφαρμογή που προσφέρει μια ακουστική ξενάγηση με αφηγητή τον δημοσιογράφο και πρώην πολιτικό σύμβουλο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζορτζ Στεφανόπουλο, βρίσκεται στα σκαριά.

Ήδη ο Άγιος Νικόλαος είναι κλεισμένος για βαπτίσεις και γάμους. Μένει να φανεί αν οι άνθρωποι που θα κλείσουν ημερομηνίες θα ενταχθούν στην εκκλησία ή απλώς θα χρησιμοποιήσουν το παρθένο, φωτογενές περιβάλλον της» καταλήγει το αφιέρωμα των The New York Times.

«Δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που ήταν» δήλωσε ο πατ. Αλέξανδρος Καρλούτσος, πρώην αξιωματούχος της Αρχιεπισκοπής που συμμετείχε στενά στην ανοικοδόμηση. «Μετουσιώθηκε εκείνη τη στιγμή του θανάτου» συνέχισε. «Έχουμε την ευθύνη να μαρτυρήσουμε για τις ζωές που χάθηκαν».

Ο πατ.  Ανδρέας Βυθούλκας διορίστηκε νέος προϊστάμενος και το όραμά του είναι να αναδειχθεί ο Άγιος Νικόλαος «μια οικουμενική ενορία» όπως είπε.

Tο αφιέρωμα αναδημοσίευσαν πολλά μέσα της Διασποράς σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη

Με πληροφορίες από Anamniseis.net
Ελλάδα Αθήνα 

Θα πρέπει να κρατηθεί η κυπριακή εκκλησιαστική μας παράδοση, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Είμαι ανοικτός στην καλόπιστη κριτική…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: