Σπεύδει να βοηθήσει -ποιός άλλος;- ο Ερντογάν: Η παραγωγή και οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας συρρικνώνονται υπό την πίεση των κυρώσεων

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε ανταπόκριση από Μόσχα της Ann M. Simmons επισημαίνει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 12% φέτος και οι εξαγωγές της θα μειωθούν κατά περίπου ένα τέταρτο.

Τα παραπάνω δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος σε ένδειξη της διεθνούς πίεσης στην ενεργειακή αγορά της χώρας λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τίτλος του κειμένου: Russia’s Gas Production, Exports Shrink Under Sanctions Pressure – Η παραγωγή και οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας συρρικνώνονται υπό την πίεση των κυρώσεων

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου σε σύγκριση με πέρυσι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο των εξαγωγικών υποδομών. Οι περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας γίνονται μέσω αγωγών, κυρίως προς την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας αντιμετώπισαν πίεση από τις διεθνείς κυρώσεις και τις προσπάθειες της Ευρώπης -η οποία ήταν επί σειρά ετών ο κορυφαίος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου- να περιορίσει τις αγορές και τις τιμές που καταβάλλονται στη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Νόβακ είπε επίσης ότι η παραγωγή και η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο αποστέλλεται με πλοίο, θα έχει αυξηθεί περισσότερο από 8,7% μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως απάντηση στα ανώτατα όρια τιμών που θεσπίστηκαν από τη Δύση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 έως 700.000 βαρέλια την ημέρα – κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μείωση της παραγωγικής ικανότητας κατά 5% έως 7% — στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα σχετικά με την απάντηση της Μόσχας στα ανώτατα όρια των τιμών του πετρελαίου της Δύσης, τα οποία επιδιώκουν να εξαντλήσουν τους πόρους για χρηματοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων του Κρεμλίνου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης απαγορεύσει τις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού αργού.

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι ρωσικές αρχές σταμάτησαν τη δημοσίευση στοιχείων με στατιστικές εμπορικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την οικονομία και τις εγχώριες εταιρείες από περαιτέρω κυρώσεις.

Η αλλαγή περιπλέκει την ανεξάρτητη επαλήθευση των δηλώσεων της Μόσχας ότι μπόρεσε να προστατεύσει την οικονομία της έναντι των κυρώσεων.

Τον Ιανουάριο, την τελευταία φορά που ήταν διαθέσιμα στοιχεία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια και η αξία των εξαγωγών LNG ήταν 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας.

  • Η Ρωσία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Τουρκία για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου στη μεσογειακή χώρα μέσω της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου εκεί.

«Ενεργή εργασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση αυτού του έργου, καθώς και με τους καταναλωτές που έχουν ανάγκη από ρωσικό αέριο», είπε ο Νόβακ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της χώρας του. Εκτός από τον προγραμματισμένο κόμβο φυσικού αερίου, η Τουρκία, η οποία αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Ο Νόβακ είπε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2%, σε 535 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2021. Και οι εξαγωγές θα έχουν αυξηθεί κατά 7,5%, σε 242 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, είπε.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Wall Street Journal, Ann M. Simmons

Συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας για να κτυπήσουν τους Κούρδους; Αυτό υπονοεί η Άγκυρα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: