Σε ένα βίντεο 29΄ όλη η κτηνωδία των Ρώσων στη Μπούτσα * Μεγάλη έρευνα των New York Times δείχνει τους εγκληματίες και τη δράση τους [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο των ΝΥΤ




Mια μεγάλη, μεθοδική δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας The New York Times κατέληξε με ηχητικό και οπτικό υλικό, καταθέσεις και μαρτυρίες, στην ταυτότητα των Ρώσων στρατιωτών και τους διοικητή τους που διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου στην μαρτυρική πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι εισβολείς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στις αρχές Μαρτίου, όταν κατευθύνονταν προς το Κίεβο, σε μια απόπειρα να το καταλάβουν. Η Μπούτσα ήταν στο δρόμο τους. Κι εκεί συντελέστηκε μια σφαγή εκατοντάδων αμάχων που αποκαλύφθηκε όταν οι Ρώσοι αναγκάστηκαν σε υποχώρηση.

Όλα τα στοιχεία του περιλαμβάνονται στην έρευνα και ορισμένα απ’ αυτά παρουσιάζονται στο βίντεο – ντοκουμέντο της εφημερίδας, είναι πλέον υλικό για τα αρμόδια δικαστήρια που θα εξετάσουν τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν και των στρατιών του.

Πλάνα από κλειστά κυκλώματα καμερών ασφαλείας, τηλεφωνικές συνομιλίες, μηνύματα, συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, βίντεο που τράβηξαν κάποιοι θαρραλέοι κάτοικοι, εντοπισμός διακριτικών μέσω φωτογραφιών: Όλα αυτά οδήγησαν τους δημοσιογράφους της εφημερίδας να εντοπίσουν τους δράστες των εκατοντάδων εκτελέσεων αμάχων την Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου, αλλά και να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για διατεταγμένη υπηρεσία εξολόθρευσης του άμαχου πληθυσμού.

  • Οι ντόπιοι είπαν στους NYT ότι οι Ρώσοι στρατιώτες αφαιρούσαν τα κινητά τους με τη βία. Η εφημερίδα μελέτησε δεδομένα για κλήσεις που έγιναν από την περιοχή της Μπουτσα και αναγνώρισε τα ονόματα 22 Ρώσων στρατιωτών του 234ου Συντάγματος Αεροπορικής Επιθέσεως που χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνα των θυμάτων τους.

Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα τηλέφωνα των θυμάτων για να τηλεφωνήσουν στη Ρωσία, συχνά μόνο λίγες ώρες μετά τη δολοφονία τους.

Δύο αλεξιπτωτιστές, μιλώντας στην εφημερίδα,  επιβεβαίωσαν ότι υπηρέτησαν στο 234 Σύνταγμα και βρίσκονταν εκείνες τις μέρες στην Μπούτσα.

Ο Αρτιόμ Γκοροντίλοφ, ο διοικητής του 234ου Συντάγματος , επέβλεπε τις επιχειρήσεις της μονάδας αλεξιπτωτιστών στην Μπούτσα, λένε οι NYT. Αφού τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από  την περιοχή του Κιέβου, έλαβε προαγωγή σε συνταγματάρχη.

Οι NYT έχουν επίσης ταυτοποιήσει 36 από τους Ουκρανούς που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα. Σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν άμαχοι, κάποιοι από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δολοφονίες ήταν μέρος μιας σκόπιμης και συστηματικής προσπάθειας για ανελέητη εξασφάλιση μιας διαδρομής προς την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Οι στρατιώτες ανέκριναν και εκτέλεσαν άοπλους άνδρες σε ηλικία μάχης και σκότωσαν ανθρώπους που διέσχιζαν άθελά τους τα μονοπάτια τους—είτε ήταν παιδιά που έφυγαν με τις οικογένειές τους, ντόπιοι που ήλπιζαν να βρουν παντοπωλεία ή άτομα που απλώς προσπαθούσαν να γυρίσουν σπίτι με τα ποδήλατά τους», λέει η έρευνα.

Ο Ρώσος στρατιώτης Νικίτα Τσιμπρίν, 27 ετών, μέλος της 64ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών —της μονάδας που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Κιέβου τον Μάρτιο του 2022— κατέφυγε στη Δύση και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ισπανία, ανέφερε ο Guardian τον Νοέμβριο .

Ο Τσιμπρίν πέρασε πάνω από τέσσερις μήνες στην Ουκρανία ως μέλος της ταξιαρχίας, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα πολέμου που η μονάδα του κατηγορείται ότι διέπραξε και λέει ότι δεν πυροβόλησε ούτε μία φορά. Προσθέτει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει σε διεθνές δικαστήριο για όλα όσα είδε στην Ουκρανία.

Το βίντεο στο οποίο οι The New York Times συνοψίζουν την έρευνά τους είναι συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και ανατριχιαστικό:

Με πληροφορίες από The New York Times

Το αισχρό παιδομάζωμα του Πούτιν: Ορφανά και άρρωστα παιδιά της Ουκρανίας στέλνονται στη Ρωσία * Αποκαλυπτικό βίντεο εισβολής σε ορφανοτροφείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: