«Σ’ ευχαριστούμε βασιλιά»: Τοπόσημα κατάφωτα στη μνήμη του Πελέ και πρωτοσέλιδα θρήνου στη Βραζιλία [photos, videos]

The Christ the Redeemer statue is illuminated with the colors of the national flag in tribute to Pele, in Rio de Janeiro, Brazil, 29 December 2022. The Brazilian soccer player Edson Arantes do Nascimento, known as Pele, died on 29 December at the age of 82. EPA/Antonio Lacerda




Η πρώτη ημέρα χωρίς τον θρύλο του ποδοσφαίρου Πελέ εν ζωή, ξημέρωσε στη Βραζιλία.

Οσο «αναμενόμενη» κι αν ήταν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την διαρκώς επιδεινούμενη υγεία του, η είδηση που μετεδόθη στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δύο λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης είχε όλη τη δόνηση  του συγκλονιστικού γεγονότος που σου κόβει την ανάσα, ασχέτως ηλικίας.

Και οι λόγοι είναι απλοί:

Για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γενεές ποδοσφαιρόφιλων ο Πελέ ήταν ο απόλυτος ήρως των δικών τους, ασπρόμαυρων πλην πάντα γλυκών παιδικών χρόνων.

Για τους δε νεότερους, επειδή ο θρύλος, και η φήμη του Πελέ παρέμεινε για πάντα απροσπέλαστη: Βλέπετε η νεαρά εκείνα τα χρόνια τηλεόραση δεν κατέγραψε τα κατορθώματά του με την ένταση και την σαρωτική λεπτομέρεια όχι μόνο του σήμερα αλλά ακόμη και της εποχής του άλλου μεγάλου, Ντιέγο Μαραντόνα.

Και για τους δύο λόγους λοιπόν ο μεγάλος Πελέ θα παραμείνει ένας αξεπέραστος, επικών διαστάσεων μύθος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μορφή του Πελέ έλαμψε σε κτίρια ολόκληρης της χώρας καθώς δεκάδες τοπόσημα και μνημεία φωτίστηκαν στη μνήμη του.

A drone photo shows the Maracana stadium illuminated with golden colors in homage to Pele, in Rio de Janeiro, Brazil, 29 December 2022. The Brazilian soccer player Edson Arantes do Nascimento, known as Pele, died on 29 December at the age of 82. EPA, Antonio Lacerda

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι με την εμβληματική φανέλα με το νούμερο 10, ενώ ως γνωστόν η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

 

Γιατί για τους Βραζιλιάνους είναι ο αιώνιος βασιλιάς τους.

Ο θάνατος του Πελέ μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα του βραζιλιάνικου Τύπου την Παρασκευή.  Ενα από αυτά ανέγραφε «Ο Πελέ πέθανε, αν όντως ο Πελέ μπορεί να πεθάνει».

 

 

 

Πολλοί Βραζιλιάνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Σάο Πάολο ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης που άκουσαν την είδηση ​​του θανάτου του.

Γνωρίζοντας ότι η κατάστασή του χειροτέρευε, οι Βραζιλιάνοι είχαν περάσει εβδομάδες αναλογιζόμενοι τη ζωή και την κληρονομιά του.

Πολλοί αισθάνονται ανακουφισμένοι που τα βάσανά του τελείωσαν, αλλά δεν παύει να είναι είναι ένας εμβληματικός αθλητής που θα λείψει πολύ στη συλλογική μνήμη.

 

Το νοσοκομείο εξέδωσε απλώς μια ανακοίνωση που επιβεβαίωσε τον θάνατό του από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων που συνδέεται με τον καρκίνο του.

Ο παίκτης που ένωσε ένα έθνος

«Είναι απερίγραπτο να πούμε αυτή τη στιγμή τι περνάμε, την απώλεια», δήλωσε ο Widisley Guimarães στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν μόνο ένα άθλημα. Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους«, δήλωσε ο Νεϊμάρ.

 

Ο Γάλλος επιθετικός και συμπαίκτης του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ πρόσθεσε ότι «η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ο Πελέ έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.281 γκολ σε 1.363 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια μιας 21χρονης καριέρας, συμπεριλαμβανομένων και 77 γκολ σε 92 αγώνες για τη χώρα του.

Υπήρξε δε ο μόνος παίκτης που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές, σηκώνοντας το τρόπαιο το 1958, το 1962 και το 1970.

Ανακηρύχθηκε παίκτης του αιώνα από τη FIFA το 2000.

Νικητής και κατά του ρατσιμού

Ως μαύρος, ο Πελέ ανήλθε στο βάθρο ενός εθνικού ήρωα σε μια χώρα με μακρά ιστορία σκλαβιάς και διαχωρισμών που δεν έχουν εκλείψει.

Αντιμετώπιζε τακτικά χυδαίες «φωνές μαϊμούς» στα γήπεδα και ήρθε αντιμέτωπος με πολλά ρατσιστικά παρατσούκλια.

Flower arrangement at the Museum of Pele in Santos, Brazil, 30 December 2022. Brazilian soccer legend Pele, born Edson Arantes do Nascimento, died at the age of 82. EPA, GUILHERME DIONIZIO

Αλλά όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος, αν παρατούσε ένα παιχνίδι μετά από κάθε χλευασμό , τότε θα έπρεπε να σταματήσει συνολικά το ποδόσφαρο.

Ο Πελέ ήταν το κλειδί για τη δημιουργία χώρου και αναγνώρισης για τους μαύρους στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, ποιστεύει η βιογράφος του Angelica Basthi.

Ενώ το εθνικό πένθος θα διαρκέσει τρεις ημέρες, οι αρχές της πολιτείας του Σάο Πάολο δήλωσαν ότι η περίοδος του πένθους τους θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Αλλά στην πραγματικότητα, οι Βραζιλιάνοι θα θρηνούν για πολύ ακόμα.

Το λαϊό προσκύνημα στη σορό του Πελέ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Santos – για πολλά χρόνια, το γήπεδο της έδρας του.

Την επόμενη μέρα, το φέρετρό του θα μεταφερθεί στους δρόμους της παραλιακής πόλης Σάντος, προτού ακολουθήσει ιδιωτική ταφή.

Με πληροφορίες από BBC

H πολύχρωμη ζωή του Πελέ εκτός γηπέδων: Τρεις γάμοι, επτά παιδιά και φήμη 15 αιώνων όπως προέβλεψε ο Γουόρχολ [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: