Πως και είδε το …φως; Αυτοί που πίεζαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ξανά το μεγάλο “ναι” συνάντησαν την …”εθνική (του) αξιοπρέπεια”!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια της νέας Λέσχης Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Διακρίνονται επίσης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Από το 2017 μέχρι σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης είναι κατηγορούμενος από πολλούς γιατί είχε, λένε, την ευκαιρία να λύσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά και «σηκώθηκε κι έφυγε».

Κάποιοι λένε, ότι πέταξε την ευκαιρία επειδή ήθελε να κερδίσει τις εκλογές του 2018, κάποιοι ότι ξύπνησε ξαφνικά ένα πρωί και ήταν άλλος άνθρωπος, απορριπτικός, και κάποιοι ότι έγινε «Τάσσος».

Έδωσε πολλές φορές εξηγήσεις για όσα συνέβησαν, αποκαλύφθηκαν έγγραφα, κατατέθηκαν μαρτυρίες, αλλά οι κατήγοροι συνεχίζουν το αυτοστίγωμα. Διότι, να το θυμίσω, αυτομαστίγωμα είναι να ξεπλένεις την Τουρκία και να κατηγορείς τον δικό σου διαπραγματευτή, άρα και την πλευρά σου, ότι ευθύνεται για αδιαλλαξία και μη λύση.

Προχτές είπε ακόμα περισσότερα ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ίσως ως αποχαιρετιστήριο, στα τελευταία Χριστούγεννα ως Πρόεδρος.

  • «Παρόλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, παρόλη την καλή διάθεση που έχουμε επιδείξει, υπήρχε η εμμονή της Άγκυρας σε αναθεωρητικές πολιτικές και η εμμονή της Άγκυρας να μετατρέψει την Κύπρο – ή την Κυπριακή Δημοκρατία ή την υπό μετεξέλιξη Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα ομόσπονδο καθεστώς, σε ένα ελεγχόμενο από την ίδια, προτεκτοράτο».

Δεν το είπε για πρώτη φορά, αλλά όταν επιμένει να το επαναλαμβάνει ο πολιτικός που το 2004 έβαλε την πλάτη του και έπαιξε την πολιτική του σταδιοδρομία στα ζάρια –την ώρα που άλλοι της «ενδοτικής σχολής» φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και έβαλαν την ουρά στα σκέλια (απολογούμαι για τον όρο, δεν βρίσκω πιο παραστατικό)- τουλάχιστον αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κάτι περισσότερο κατάλαβε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ότι δεν ήταν όπως τα περίμενε όταν άρχισε το παζάρι.

Γιατί μέχρι πρόσφατα όταν άλλοι μιλούσαν για την εμμονή της Άγκυρας να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο, ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν εξ εκείνων που τους χαρακτήριζαν λυσοφοβικούς και κινδυνολόγους. Οπότε, όταν το λέει ο ίδιος, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν όλοι όσοι μιλούν έξω από το χορό είναι να απαντήσουν στο εξής απλό, που απορρέει από τις δηλώσεις του: Οι ίδιοι (ποιος από όλους;) θα υπόγραφαν στο Κραν Μοντανά λύση που θα διασφάλιζε εσαεί την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο;

Διότι, αυτό είπε ο Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που μπορεί να θύμισαν τον Αναστασιάδη των εποχών της κομματικής εθνικοφροσύνης, αλλά η ουσία παραμένει: Ότι «ούτε η εθνική αξιοπρέπεια το υπαγόρευε ούτε η δική μου ελληνική και κυπριακή καταγωγή θα μου επέτρεπε να αποδεχθώ να υπογράψω ή να αποδεχθώ λύση στο Κραν Μοντανά που να διασφάλιζε εσαεί την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και να θέσω εν αμφιβόλω την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Εμείς αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι διαπίστωσε από πρώτο χέρι αυτά που λέει και έχουν άλλη βαρύτητα, ειδικά επειδή τα λέει ο Αναστασιάδης.

Διότι είναι ο ηγέτης που ήταν αποφασισμένος να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, που πήγε μέχρι την Άγκυρα για να πει στον Ερντογάν να βρουν κάποιες διαφοροποιήσεις και να το επαναφέρουν για να το δεχτούν οι Ελληνοκύπριοι, που κατάγγειλε (23/4/2004) στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, τον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για «μη δημοκρατικές, απαράδεκτες και μεροληπτικές» τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διοργάνωσε το δημοψήφισμα.

Αλλά, ο Νίκος Αναστασιάδης αποχωρεί από την προεδρία και θα μείνουν οι υπόλοιποι. Και ο λαός δεν γνωρίζει ποιοι τον πίεζαν να υπογράψει. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι τον πίεζαν. Είχαν ενημέρωση από τον Ακιντζί, από τον Άιντα, ίσως και από τον Τσαβούσογλου και έκοψεν ο νους τους ότι η Τουρκία θα αποχωρούσε από την Κύπρο.

Τον πίεζαν να υπογράψει και όταν ναυάγησε η ιστορία τον κατηγορούν ότι αυτός ευθύνεται. Καιρός, λοιπόν, τώρα που φεύγει να ενημερώσει τον λαό, για να ξέρει με ποιους έχει να κάνει, ποιοι ήταν αυτοί οι πολιτικοί, που τον πίεζαν.

  • Έχει και κάποιους ηχογραφημένους, καθώς λένε οι κακές γλώσσες, (ποιος τους ηχογράφησε, δεν ξέρουμε, αλλά όταν τους άκουσε άναψαν τα λαμπάκια κι έγινε Νίκαρος προς στιγμή), που συνωμοτούσαν μεταξύ τους στους κήπους των ξενοδοχείων, όταν αυτός διαπραγματευόταν, για το πώς θα τον εξαναγκάσουν να υπογράψει.

Ο λαός δεν δικαιούται να ξέρει; Ποιοι είναι εκείνοι που δεν είχαν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι θα διασφάλιζαν εσαεί την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και θα έθεταν εν αμφιβόλω την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού; Ή, ποιοι είναι εκείνοι που το αντιλήφθησαν αλλά η εθνική τους αξιοπρέπεια ΔΕΝ τους υπαγόρευε να πουν ΟΧΙ.

Να τα πεις όλα με ονόματα και διευθύνσεις τώρα που φεύγεις, Πρόεδρε. Να ξέρει ο λαός. Να ξέρει τη μοίρα του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ελληνοκύπριοι, και δεν είναι λίγοι, ξεπλένουν ξεδιάντροπα την κατοχή: Η πλύση εγκεφάλου για τα “Ματωμένα Χριστούγεννα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: