Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν την καημένη την Κύπρο; Oι υποψήφιοι Πρόεδροι και το δράμα της Νήσου…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΛΟΥΚΗ Γ. ΛΟΥΚΑΙΔΗ*

Η πατρίδα μου η Κύπρος δεν είχε ποτέ στην ιστορία της ούτε ελευθερία ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Όλη της η διαδρομή μέχρι σήμερα δεν της επέτρεπε να έχει στοιχειώδη στοιχεία κράτους, αν και τα τελευταία 62 χρόνια ονομάζεται κράτος. Αυτό το κράτος είναι σχεδόν μισό. Το υπόλοιπο το κατέχει ο στρατός της Τουρκίας.

Πολλά είναι τα παλληκάρια που χάθηκαν είτε από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974, είτε από ομάδες αφρόνων Κυπρίων που πίστευαν ότι θα αποκτούσαν ελεύθερη πατρίδα(!), παραγνωρίζοντας ότι οι φόνοι ήταν ό,τι πολυτιμότερο χρειάζονταν οι Τούρκοι για να αρπάξουν την Κύπρο και να κατασφάξουν και εκτοπίσουν μέρος του πληθυσμού της. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν μας βοήθησαν.

Οι πολιτικοί μας πίστευαν ότι με συνομιλίες με τους Τ/κ θα έλυναν το πρόβλημα παραγνωρίζοντας ότι οι Τούρκοι ό,τι αρπάξουν δεν το δίδουν πίσω με διαλόγους. Αυτοί θέλουν ολόκληρη την Κύπρο. Οι πολιτικοί μας παρόλο που το λένε, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει και πιστεύουν ότι με τους διπλωμάτες μας θα πετύχουμε μία σωστή λύση.

Σύντομα θα έχουμε Προεδρικές και από τους υποψήφιους (περί τους 10) όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, τα κανάλια αποφάσισαν να προβάλλουν μόνο τους τρεις που έχουν περισσότερη υποστήριξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

  • Οι άλλοι δεν τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης έστω και αν είναι και εκείνοι υποψήφιοι Πρόεδροι και δικαιούται ο λαός να πληροφορηθεί και τις θέσεις αυτών. Τον διαχωρισμό δεν τον αντιλήφθηκα προσωπικά και τον κρίνω ως άνιση μεταχείριση.

Οι τρεις λοιπόν «βασικοί» υποψήφιοι παρουσιάστηκαν στον λαό μέσω της τιβί για να κριθούν οι απόψεις και τα προσόντα τους. Στη δραματική διαδρομή της η Κύπρος, είχε διάφορους προέδρους χωρίς κανένας να πετύχει κάτι το ουσιαστικό. Ήταν όλοι πολιτικοί, ασχολούμενοι με όλα τα προβλήματα της Κύπρου έστω και αν δεν πέτυχαν.

Αυτό που με βασανίζει είναι ότι σε μια χώρα με τόσα προβλήματα, που χρειάζεται έναν Πρόεδρο υπερ-προσοντούχο, θα έπρεπε να προβάλλουν την υποψηφιότητά τους άνθρωποι που διακρίθηκαν στη ζωή τους, άνθρωποι διαπρεπείς, με επιβλητική προσωπικότητα και γνώσεις.

Λυπούμαι να πω ότι τέτοια εκπροσώπηση δεν έχω διαπιστώσει από κανένα από τους τρεις «βασικούς» υποψηφίους που να κατέχει τα βασικά προσόντα για τη θέση. Έχει κανέναν που διακρίθηκε στη ζωή στον τομέα που επέλεξε; Κι όταν λέω «διακρίθηκε» δεν εννοώ αν πήρε κάποια θέση στο δημόσιο ή σε κάποιο κόμμα, αλλά αποδείχθηκε ότι υπερέχει των άλλων με τα προσόντα της προσωπικότητας του και της διάνοιας του.

Η Κύπρος χρειάζεται αυτή τη διάκριση τουλάχιστον διότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο της ιστορίας της. Το ότι υπηρέτησες στη διπλωματική υπηρεσία ικανοποιητικά δεν αρκεί. Το ότι είσαι αρχηγός κόμματος που διαδέχθηκε και συνεργάζεται με τον κ. Αναστασιάδη, που απέτυχε πλήρως, και όχι μόνο, δεν είναι προσόν για να οδηγήσεις τον Τούρκο σε συνομιλίες ή να κυβερνήσεις τον τόπο με αντικειμενικότητα.

Εάν σε υποστηρίζει κόμμα αυτό είναι μειονέκτημα διότι αυτό σημαίνει για τον μέσο άνθρωπο ότι είσαι όμηρος των κομματικών επιθυμιών και ρουσφετιών.

Μάλιστα, προσωπικά γνωρίζω ότι ένα από τα επιχειρήματα τους προς τους ψηφοφόρους για να πετύχουν την ψήφο τους είναι υποσχέσεις στήριξης αυτών και των παιδιών τους στη θεσιθηρία στο κράτος, στις εξετάσεις τους στο κράτος και άλλων ρουσφετιών ων ουκ έστι αριθμός. Και τούτο το φαινόμενο γίνεται ανεξαρτήτως του αν έχουν ή δεν διαθέτουν τα προσόντα.

  • Ντροπή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα αναφέρουν οι υποψήφιοι ως μέρος της πολιτικής τους χωρίς όμως να επιδείξουν προηγούμενη συνέπεια είτε στις συνομιλίες είτε στις συναθροίσεις τους.

Ο ένας από αυτούς τελευταίως εξανέστη δημοσίως σε ένα ντιμπέιτ διότι αισθάνθηκε μειωμένος διότι στο ίδιο ντιμπέιτ λάμβανε μέρος ένα μέλος του ΕΛΑΜ το οποίο θεωρούσε απαράδεκτο και πρόσθεσε ορισμένα εξευτελιστικά επίθετα αγνοώντας ότι όφειλε να απόσχει από αυτή τη συμπεριφορά αφού το εν λόγω κόμμα δεν κηρύχθηκε ποτέ παράνομο και ήταν ο υποψήφιος του ίσος από απόψεως δικαιωμάτων προβολής με τον ίδιο.

Ένας άλλος ήταν στενός φίλος και δημιούργημα, θα έλεγα, του κ. Αναστασιάδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εκφραζόταν απρεπώς λέγοντας για άλλον υποψήφιο ότι ήταν ψεύτης. Παραβλέπω τώρα ότι έδωσε και πολλές υποσχέσεις σε ψηφοφόρους για να ικανοποιήσει οποιαδήποτε νόμιμα ή παράνομα θελήματά τους.

Ο τρίτος υπήρξε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που επικύρωσε την παραχώρηση παρανόμων διαβατηρίων και βεβαίως δεν εννοούσε να το παραδεχτεί. Δηλαδή ως υπουργός όταν έφεραν ενώπιον του Υπουργικού τέτοιο σοβαρό θέμα αναμενόταν σύμφωνα με αυτόν από τους υπουργούς τυπικά να το σφραγίσουν ή να το μελετήσουν επισταμένα; Έτσι θα μελετά και τα χαρτιά του Κυπριακού;

Το πιο σοβαρό δε για μένα είναι το γεγονός ότι και οι τρεις υποψήφιοι πρότειναν σαν λύση του Κυπριακού τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δηλαδή τον διαμοιρασμό της κυριαρχίας της Κύπρου κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελεύθερης εγκατάστασης όλων των Κυπρίων, ελευθερία εκλέγειν και εκλέγεσθαι, παράβαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και υποβολή του δικαιώματος διακίνησης σε όρους.

  • Και το χειρότερο, αγνοώντας ότι το μέρος που θα πήγαινε στη διακυβέρνηση των Τ/κ το έχει στο μάτι και στο στόμα βεβαίως η Τουρκία για να προχωρήσει είτε στα δύο κράτη είτε στην κατάκτηση ολόκληρης της Κύπρου.

Η εξήγηση που δίδουν για αυτό το σχήμα πολιτεύματος είναι ότι η ΔΔΟ υποστηρίζεται από όλα τα διεθνή σώματα και τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν λένε όμως ότι δεν είναι πρωτοβουλία των ξένων αυτή η διευθέτηση αλλά ότι εμείς τους το προτείναμε αρχικά στον ΟΗΕ και αργότερα παντού. Δεν ξύπνησαν οι οργανισμοί αυτοί και είπαν τι ωραίο για να λυθεί το Κυπριακό και να πάρουμε και εμείς κάτι. Αυτοί είναι που θέλουν να κυβερνήσουν την καημένη την Κύπρο;

*Δικηγόρος, πρώην δικαστής ΕΔΑΔ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Απειλεί να κτυπήσει με πυραύλους την Αθήνα και η Δύση τον …κοιτάει: Ποιος μπορεί να μπει στο αρρωστημένο μυαλό του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: