Απειλεί να κτυπήσει με πυραύλους την Αθήνα και η Δύση τον …κοιτάει: Ποιος μπορεί να μπει στο αρρωστημένο μυαλό του Ερντογάν

Ο εθνικιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την απαραίτητη κόκκινη σημαία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να βομβαρδίσει την Αθήνα. Δεν αποκλείεται μέσα στο αρρωστημένο μυαλό του να γυροφέρουν τέτοιες επικίνδυνες σκέψεις και επιδιώξεις.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun”(ονομασία πυραύλου) λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα.

Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα» ανέφερε ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας, αυτοεπαινούμενος για τη δοκιμή του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Οκτώβριο, με στόχο 561 χιλιόμετρα από το σημείο της εκτόξευσης.

Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και γενικότερα η Ουάσιγκτον απέφυγε να επικρίνει ευθέως τον Ερντογάν για τις τρομοκρατικές απειλές του.

«Λυπούμαστε για αυτή την κλιμάκωση προκλητικών δηλώσεων», επεσήμανε ενδεικτικά, ενώ προέτρεψε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ «να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική. Το μόνο που θα κάνει μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι να αυξήσει τις εντάσεις και να μας αποσπάσει από την ενότητα του σκοπού, την ενότητα του σκοπού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις», όπως είπε.

  • Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και προτίθεται να προχωρήσει και σε νέα αγορά, παραβιάζοντας την αεράμυνα του ΝΑΤΟ. Όμως, ο Γενικός Γραμματέας του και οι ηγεσίες αρκετών άλλων μελών του δεν χάνουν την ευκαιρία να εκθειάζουν τον «στρατηγικό ρόλο» της.

Παρά το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς κανόνες του ΝΑΤΟ είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στο ΝΑΤΟ που παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο ενός άλλου κράτους μέλους του, ασκεί επιθετική πολιτική, ενώ συνάμα θέτει προκλητικούς όρους για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία δυο ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, υπονομεύοντας τη συλλογική άμυνα.

Ο εισβολέας Ερντογάν έχει γίνει ο πιο στενός σύμμαχος του εισβολέα Πούτιν, προσφέροντάς του διευκολύνσεις για παράκαμψη των κυρώσεων, ενώ ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευάζει στην Τουρκία πυρηνικούς σταθμούς.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία αναπτύσσονται, ενώ οι σχέσεις της με τη Δύση επιδεινώνονται λόγω των αντισυμμαχικών αποφάσεων και ενεργειών της Άγκυρας. Αμερικανικά ΜΜΕ και δεξαμενές σκέψεις έχουν αναφερθεί επανειλημμένως στις αντιδημοκρατικές πρακτικές του καθεστώτος Ερντογάν, θέτοντας ερωτήματα κατά πόσο θα είναι ελεύθερες και δίκαιες οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία το 2023.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι επιμένει να πωλήσει στην Άγκυρα μαχητικά F-16, υποβαθμίζοντας συστηματικά τις προεκτάσεις των τουρκικών αποφάσεων και ενεργειών σε βάρος των δυτικών συμφερόντων.

Αν και το αυταρχικό καθεστώς της έχει καταργήσει το κράτος δικαίου και φυλακίζει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς και πολιτικούς, βρισκόμενο όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ, για την ανεξαρτησία της Λιβύης, για τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένουν να εθελοτυφλούν και να τρέφουν αυταπάτες σε ό,τι αφορά τις πραγματικές τουρκικές επιδιώξεις.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν διαταράξει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και τις διαφορές τους για την κατάσταση στη Συρία. Και στα δυο αυτά θέματα η Άγκυρα όχι μόνο δεν επέδειξε μέχρι σήμερα καμία διαλλακτικότητα και υποχωρητικότητα, αλλά σκλήρυνε περαιτέρω τη στάση της.

  • Βάση Ιντσιρλίκ και Κούρδοι

Αρκετοί Αμερικανοί βετεράνοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί αν και υποστηρίζουν εξαρχής ότι θα έπρεπε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο χωρών, έχουν φτάσει στο σημείο να τονίζουν πλέον ότι το βάρος για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών δεν μπορεί να βαρύνει μόνο τη μία πλευρά και ότι πρέπει να είναι μια αμοιβαία προσπάθεια.

Μεταξύ άλλων, πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν «εναλλακτικές επιλογές» για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ζητούν να δρομολογηθεί διαδικασία για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ σε άλλη χώρα. Όπως υπογραμμίστηκε ενδεικτικά, επειδή οι εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του Ερντογάν μπορούν να υπαγορεύσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η χρήση της βάσης για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ δεν είναι εξασφαλισμένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάζεται η τουρκική απαίτηση για να τερματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους στρατιωτικούς δεσμούς τους με την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG) στη Συρία, η οποία θεωρείται από την Ουάσιγκτον η «πιο πιστή και αποτελεσματική δύναμη» που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

Μέσα όμως από τα μεγάλα συμφέροντα και τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του Κουρδικού λαού, φαίνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πασχίζουν και πάλι να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Ερντογάν ώστε να μπορεί να πανηγυρίζει, ισχυριζόμενος ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί του έπιασαν τόπο. Κι αυτή τη γνώριμη στρατηγική του επιχειρεί να εφαρμόσει για τις παράνομες διεκδικήσεις του σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

  • Παρέμβαση

Θα δημιουργήσει κρίση;

Το τουρκικό καθεστώς έχει εντείνει τη ρητορική του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Αθήνα να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, διαφορετικά η Άγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα επί τόπου».

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» διατυπώθηκε η άποψη ότι «ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του και ότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα».

Επίσης, επισημάνθηκε ότι «ο Ερντογάν χρειάζεται κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, σύμφωνα με διπλωμάτη που ειδικεύεται στα ζητήματα της Τουρκίας» και, που, όπως τόνισε, «αν δεν του παρασχεθεί, (κρίση) μπορεί να τη δημιουργήσει».

Την ίδια στιγμή, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της Τουρκίας για τη Δύση, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον, προχωρώντας σε επιθετικές κινήσεις ώστε να «αναγκάσει» την Αθήνα σε διάλογο από «θέση ισχύος» και υπό την καθοδήγηση των συμμάχων για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Δημοκρατία της Δύσης, τα αυταρχικά καθεστώτα και τα τελευταία απομεινάρια αντοχής ενάντια στον σκοταδισμό: Η δολοφονία του δημοσιογράφου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: