Περιοχή “ακολασίας”: Η Τουρκία έχει μετατρέψει την κατεχόμενη Κύπρο σε στρατιωτικό εφαλτήριο ελέγχου ολόκληρης της περιοχής

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τους υπουργούς του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC). Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Με συγκλονισμό βιώνουμε, οι πολίτες αυτού του δύσμοιρου τόπου, (της Κύπρου) ένα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ όλων σχεδόν των θεσμών της Δημοκρατίας μας. Την εποχή της αμφισβήτησης, την εποχή της παρακμής.

Σε μια κρίσιμη για τον πλανήτη και την πατρίδα μας χρονική συγκυρία· με ένα ατελέσφορο και αχρείαστο πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, χωρίς ελπίδα για ειρήνευση, για διάλογο προς ειρηνική επίλυση των διαφορών για εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Διακαίου.

Το όραμα του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για “το κοινό Ευρωπαϊκό σπίτι” (Ιούλιος 1989), έχει προ πολλού ενταφιασθεί. Το θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο με κύριο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον νεο-οθωμανό σουλτάνο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκπροσωπώντας τους νοσταλγούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και εκτοξεύοντας την αναθεωρητική πολιτική της χώρας του στα ύψη, συντηρεί ανοικτά μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ σε μια εκστρατεία εξόντωσης των Κούρδων που πολεμούν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον του ισλαμικού κράτους. Με τους ισχυρούς της γης να επιδεικνύουν ανοχή.

  • Το βαθύ κράτος τους πρόσφερε ένα άλλοθι, κάποιους χρήσιμους νεκρούς, με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, εξυπηρετώντας τα σχέδια του Ερντογάν.

Είναι εξάλλου σύνηθες στην πολιτική κουλτούρα των Τούρκων να προβαίνουν σε πράξεις προβοκάτσιας, φυτεύοντας οι ίδιοι βόμβες σε ευαίσθητα για τις μάζες σημεία. Συνέβη στην Ελλάδα καθώς και στη Κύπρο.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, ελπίζοντας στην πρόκληση περιορισμένου θερμού επεισοδίου το οποίο και θα εκμεταλλευθεί ανάλογα.

Στο διεθνές πεδίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για αναβάθμιση και αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, με κάποια επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα επιτείνει τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Άγκυρας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Το υπό τουρκική κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μετατρέψει σε ένα στρατιωτικό εφαλτήριο ελέγχου ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως αποκαλύπτει ο εν εξορία Τούρκος δημοσιογράφος, Abdullah Bozkurt, σε άρθρο του που δημοσίευσε το Nordic Monitor στις 28 Νοεμβρίου 2022, το καθεστώς Ερντογάν έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα σε περιοχή “ακολασίας”, όπου τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος, η διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα κυκλώματα πορνείας δρουν ανεμπόδιστα χωρίς επιπτώσεις και τιμωρία.

Τα οφέλη από τις παράνομες και εγκληματικές πράξεις καρπούνται φίλοι και συγγενείς της τουρκικής ηγεσίας. Σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο Αμντουλάχ Μποζκούρτ, η τοποθέτηση του Metin Feysioglu, ο οποίος δεν είναι διπλωμάτης καριέρας και ο οποίος φέρεται να έχει διαδυνδέσεις με σκοτεινές δυνάμεις εξτρεμιστών εθνικιστών, στη θέση του “πρέσβη”, στην ουσία διοικητή, στην κατεχόμενη περιοχή μόνο τυχαία δεν είναι και στόχο έχει την εξυπηρέτηση των έκνομων σχεδίων των εξτρεμιστών και του Τούρκου προέδρου.

Ο Μποζκούρτ χαρακτηρίζει τον Μετίν Φευζίογλου ως εν δυνάμει κίνδυνο για την Κύπρο με σχέδια για πρόκληση προβοκάτσιας ώστε να ενδυναμωθούν οι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι.

Πολύ αποκαλυπτικό και συνάμα τρομακτικό το σενάριο που περιγράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος. Ας το λάβουν υπόψη οι ασκούντες την εξουσία αλλά και οι Ελληνοκύπριοι επισκέπτες των κατεχομένων περιοχών.

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το μοντέλο της Κύπρου για όλες τις περιπτώσεις: Ποιος είπε πως η Τουρκία είναι ανίκητη; Και μία σημείωση για την προεκλογική του παράλογου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: