Πατριαρχικό γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου: Τον προσκάλεσε να συλλειτουργήσουν, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος στη λειτουργία των Χριστουγέννων. Φωτογραφία Νίκος Παπαχρήστου




Του ΑΡΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

«Αναλαμβάνετε τους Πρωθιεραρχικούς οίακας (πηδάλιο- τιμόνι) μιας εκ των πλέον ιστορικών κατά τόπους Εκκλησιών», επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας στο Ειρηνικό Γράμμα του νεοεκλεγέντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου.

Ο Πατριάρχης στο Απαντητικό Γράμμα Του καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο να είναι φορέας της Παραδόσεως της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως «αποδεδειγμένως ουχί λόγοις μόνον αλλά έργοις και πράξεσι, θεράπων του εκκλησιολογικώς ορθού φρονήματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει ότι «αυτοί που έχουν εγκόσμια συμφέροντα προβάλλουν τις κινήσεις μας ως δήθεν ανορθοδόξους, προπαγανδίζοντες και εξαπατώντες τον ευαίσθητον περί την πίστη Χριστιανόν όλως συκοφαντικώς και αδίκως».

Με το Ειρηνικό Γράμμα Του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανακοίνωσε την εκλογή Του. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα προασπίσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου και τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

Προχθές, εορτή Της Του Χριστού Γεννήσεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, μνημόνευσε για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δίπτυχα τον κ. Γεώργιο μεταξύ των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (ΟΑΕ).

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος και Προύσης Ιωακείμ. Εκτός από τον Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο λειτούργησε ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμ. Εφραίμ.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Γρηγόριος, ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο Του για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ως νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.

Ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο γραφείο του Μεγάλου Πρωτοσύγκελου, Αρχιμ. Θεοδώρου και με στενούς συνεργάτες Του παρακολούθησε το Μεγάλο Μήνυμα της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, το οποίο μετέδιδε δορυφορικά η τηλεόραση του ΡΙΚ.

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει:

«Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Μακαριώτατο κ. Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαν το μεσημέρι. Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας Κύπρου, ιδιαιτέρως πάνω σε θέματα διορθοδόξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος».

Επίσης, μίλησαν και για την πρώτη Ειρηνική επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του προσεχούς Μαρτίου. Στις 5 Μαρτίου 2023, Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι δύο Προκαθήμενοι θα συλλειτουργήσουν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

  • Συλλείτουργο με Αρχιεπίσκοπο

Χθες ο Πατριάρχης, ο οποίος δέχθηκε για ευχές Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, ανέφερε πως επιθυμία είναι να συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί το 2020 την ίδια μέρα είχε συλλειτουργήσει για τελευταία φορά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β’ .

Μετά το Ευαγγέλιο στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται:

«Τό εὐάγγελον μήνυμα των Χριστουγέννων συνηχεί εφέτος με τά τύμπανα τοῦ πολέμου καί τήν κλαγγήν τῶν ὅπλων εἰς τήν Οὐκρανίαν, ἡ ὁποία ὑφίσταται τάς δεινάς συνεπείας μιᾶς ἰταμῆς καί ἀδίκου εἰσβολῆς. Ὅλοι οἱ πόλεμοι εἶναι δι᾿ ἡμᾶς τούς Χριστιανούς ἀδελφοκτόνοι καί ἐμφύλιοι, εἶναι, ὡς διεκήρυξεν ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, «ἀπόρροια τοῦ ἐν τῷ κόσμῳ κακοῦ καί τῆς ἁμαρτίας».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, μέλη της Ουκρανικής παροικίας της Πόλεως και προσκυνητές από την Ουκρανία έψαλαν τα παραδοσιακά τους κάλαντα στον Πατριάρχη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ομιλεί “για προσπάθεια να αποτραπεί” η εκλογή του: Δηλώνει ότι είναι ανοικτός σε κριτική

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: