Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate: Ποιοι εμπλέκονται, ποιοι κρύβονται, η επόμενη μέρα [video]

Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει στο Twitter o Πρέσβης της ΕΕ στο Κατάρ Κριστιάν Τουντόρ




Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας το πιο κραυγαλέο σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες, στο οποίο, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται και η ελληνίδα πολιτικός Εύα Καϊλή.

Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία μετά από εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση.

Δύο από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Ένα από τα άτομα είναι η Εύα Καϊλή, Ελληνίδα ευρωβουλευτής που μέχρι την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ήταν μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ύποπτη λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ, της χώρας που διοργανώνει το τουρνουά ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνείται ανάμειξη και η βελγική εισαγγελία δεν επιβεβαίωσε το όνομα της χώρας.

Το γραφείο της Καϊλή στο κοινοβούλιο σφραγίστηκε εν μέσω έρευνας, αλλά ο δικηγόρος της είπε σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ότι είναι αθώα και δεν πήρε χρήματα από το Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συλληφθεί παρά τη βουλευτική της ασυλία, κάτι που είναι δυνατό μόνο όταν ένας ευρωβουλευτής «βρεθεί να διαπράττει αδίκημα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της ΕΕ.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου  ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 20 έρευνες συνολικά, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του κοινοβουλίου.

Κατέσχεσαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euronews, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι συνόδευσε έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία σε έρευνα κατ’ οίκον το Σαββατοκύριακο, όπως απαιτείται από το σύνταγμα της χώρας.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι συνελήφθησαν επίσης ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της Εύας Καϊλή Francesco Giorgi και ο πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri.

Δέκα κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι πάγωσαν τους πόρους πληροφορικής τους από την Παρασκευή για να «αποτρέψουν την εξαφάνιση των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την έρευνα», πρόσθεσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Έρευνες της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ιταλία, ανέφερε.

Οι ύποπτοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του προδικαστικού δικαστηρίου την Τετάρτη.

Η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές ψήφισαν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου για να αφαιρέσουν την Εύα Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές.

Η Μέτσολα προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει “ατιμωρησία” για τα μέλη που θα κριθούν ένοχα για διαφθορά.

“Μην κάνετε λάθος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγαπητοί συνάδελφοι, δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Και ο τρόπος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση”, είπε η Μέτσολα.

«Η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και έχουμε παίξει τον ρόλο μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι «καταγγελίες εναντίον της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ σοβαρές και άκρως ανησυχητικές».

«Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης των ανθρώπων απέναντι στους θεσμούς», πρόσθεσε, μιλώντας για τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας.

Τι έχει συμβεί με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες;

Η έρευνα έχει επηρεάσει αρκετούς νομοθέτες που συνδέονται με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο κοινοβούλιο. Η Εύα Καϊλή αποκλείστηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την Παρασκευή καθώς όπως προέκυψε είχε συλληφθεί.

Ο πρόεδρος της ομάδας στο κοινοβούλιο, Iratxe García Pérez, δήλωσε ότι η ομάδα ήταν συγκλονισμένη από το σκάνδαλο.

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και φυσικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την πολιτική μας οικογένεια», είπε στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι οι νομοθέτες που επηρεάζονται από την έρευνα ή συνδέονται με κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εμπλέκονται θα τεθούν προσωρινά σε αναστολή.

Ο García Pérez πρόσθεσε ότι οι αρχές του Κατάρ θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν στην έρευνα και ότι εάν αποδειχθεί ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

Η ομάδα είπε στο Euronews ότι ο ευρωβουλευτής Marc Tarabella ανέστειλε τον εαυτό του, ο Pietro Bartolo παραιτήθηκε από σκιώδης εισηγητής για τον φάκελο της επιτροπής LIBE για την ελευθέρωση του καθεστώτος βίζα και ο Andrea Cozzolino παραιτήθηκε ως συντονιστής S&D για επείγοντα θέματα.

Η Βέλγος σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα δήλωσε στο Twitter ότι δεν θα προεδρεύει πλέον στις συνεδριάσεις της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της έρευνας μιας από τις βοηθούς της στην υπόθεση.

Τι είπαν για το Κατάρ οι ευρωβουλευτές που έπιασαν την υπόθεση;

Οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με το Κατάρ αποκτούν νέο νόημα εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς, με πολλούς να αναδημοσιεύουν μια ομιλία που έδωσε στη Βουλή επαινώντας τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ.

«Σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι στην πραγματικότητα απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει έναν ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είπε.

Είπε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα και ότι ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκαναν διακρίσεις εναντίον της χώρας και τους εκφοβίζουν.

«(Οι ευρωβουλευτές) κατηγορούν οποιονδήποτε συνομιλεί μαζί τους ή εμπλέκεται (μαζί τους) για διαφθορά», πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής Marc Tarabella είχε επίσης υπερασπιστεί στο παρελθόν τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ, δηλώνοντας ότι είναι «ακόμα η χώρα που έχει μπει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Ο Tarabella και ο Kaili, μαζί με τον Bartolo ψήφισαν στην επιτροπή υπέρ του να μην απαιτείται πλέον βίζα για τους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ.

 

Το σκάνδαλο αυτό έφερε στο προσκήνιο τους κανόνες δεοντολογίας της ΕΕ και το λόμπι  με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λέει ότι υπάρχει ανάγκη για «υψηλότερα πρότυπα».

Η Von der Leyen είπε ότι έστειλε επιστολή σχετικά με ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ που θα πρέπει να δημιουργηθεί για όλα τα θεσμικά όργανα.

«Για εμάς, είναι πολύ κρίσιμο να έχουμε όχι μόνο ισχυρούς κανόνες, αλλά τους ίδιους κανόνες που καλύπτουν επίσης όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να μην επιτρέπουμε κανενός είδους εξαιρέσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ, Νίκολας Αιόσα, δήλωσε ότι ο οργανισμός ζητούσε ένα όργανο δεοντολογίας για πολλά, πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα τόνισε ότι  υπάρχει “γενική έλλειψη πολιτικής βούλησης” για τη δημιουργία ενός.

«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει ταχεία δράση στο μεσοδιάστημα για να αντιμετωπίσει ορισμένους από τους κινδύνους διαφθοράς και τους κινδύνους ηθικής που υπάρχουν επί του παρόντος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να το πράξουν», είπε ο Aiossa στο Euronews, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς την πρόταση της Επιτροπής.

Ο οργανισμός ζήτησε ειδικότερα να αφαιρεθούν όλες οι εξουσίες λήψης αποφάσεων για θέματα ηθική, διαφάνεια και ακεραιότητα».

Ζήτησαν επίσης να αναθεωρηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών και να συμπεριληφθούν στο μητρώο διαφάνειας οι κυβερνήσεις τρίτων χωρών που ασκούν πιέσεις σε ιδρύματα.

«Νομίζω ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως αφύπνιση ειδικά για το Κοινοβούλιο, για να προσπαθήσει να ξεριζώσει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια κουλτούρα ατιμωρησίας που έχει αφεθεί να φουντώνει για πολλούς, πολλούς. χρόνια όταν πρόκειται για την ηθική και τα μέτρα κατά της απάτης στο σπίτι», είπε ο Αιόσα.

Τι θα συμβεί στο εξής

Οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα διαφθοράς λένε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βελτιώσει τα πρότυπα του και να προβεί σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις στους κανόνες του.

Ο Olivier Hoedeman του Corporate Europe Observatory, μιας οργάνωσης που εργάζεται για να αποκαλύψει το εταιρικό λόμπι, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «σίγουρα πολύ ευάλωτο σε αυτού του είδους τα σκάνδαλα επιλέγοντας να μην αυστηροποιήσει τους κανόνες στο βαθμό που χρειάζεται».

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει το μήνυμα ότι θα υιοθετήσει τώρα μια πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση για την άσκηση πίεσης και τον επηρεασμό των ενεργειών σε όλους τους τομείς, επειδή, επειδή αυτό το σκάνδαλο έχει επισημάνει ότι η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ μακριά. πολύ αδύναμος», είπε.

Είπε ότι θα ήταν τραγικό αν δεν υπήρχε κίνηση για το θέμα.

“Πρέπει να αυξήσουν τα πρότυπα για την προστασία των καταγγελιών σε ό,τι αφορά το προσωπικό της ΕΕ, τα οποία είναι πολύ κατώτερα”, δήλωσε ο Aiossa.

«Πρέπει να καθαρίσουν το σύστημα αυτο-αστυνόμευσης που έχουν σε ισχύ όσον αφορά την ηθική και τα δικά τους μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Πρέπει να θεσπίσουν ένα καθεστώς κυρώσεων για παραβιάσεις που στην πραγματικότητα λειτουργούν αποτρεπτικά, κάτι που δεν έχουν επί του παρόντος. Υπάρχει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τεθούν σε ισχύ.”

ΠΗΓΗ: euronews.com

Και MoroccoGate ομολογεί ο σύντροφος της Καϊλή: Αφήστε ήσυχη την Εύα με το παιδί μας, λέει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: