Ο Σίσι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν με την …Ελλάδα: Γιατί κατάπιε την υπερηφάνεια του, ερωτά η Washington Post

FILE PHOTO: epa10300069. A handout photo made available by the Egyptian Presidency shows Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi (R) and his US counterpart Joe Biden meeting on the sidelines of the COP27 summit, in Sharm El-Sheikh, Egypt. EPA, EGYPTIAN PRESIDENCY HANDOUT




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) κατάπιε την περηφάνια του το περασμένο έτος, προχωρώντας σε συμφιλίωση με αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό με ανοιχτή περιφρόνηση, αλλά τώρα χρειάζεται να σώσει την πληγείσα οικονομία της χώρας του.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάλυση του Bobby Ghosh στην εφημερίδα Washington Post και στο πρακτορείο Bloomberg.

Η απόφασή του να ανταλλάξει θερμή χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό αλ Σίσι (Abdel-Fattah El-Sisi), αντανακλά όμως τη γεωπολιτική πραγματικότητα περισσότερο από την οικονομική αναγκαιότητα.

Σε αντίθεση με τις χώρες-πετρελαιοπαραγωγούς, η Αίγυπτος δεν μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία σημαντικές επενδύσεις ή δάνεια: το ίδιο το Κάιρο χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τους Άραβες του Κόλπου, κυρίως για να καλύψει ένα εξωτερικό χρέος 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά ο Sisi, ο οποίος είναι κοντά στους ηγεμόνες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στον Erdogan για τη διατήρηση αυτών των πρόσφατα απoκατεστημένων σχέσεων. Ο στρατηγός θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος κρίκος με τις ΗΠΑ, με τις οποίες ο Erdogan συγκρούεται συχνά.

Αλλά ίσως η πιο άμεση υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο Sisi στον Τούρκο ομόλογό του είναι ως διαμεσολαβητής με την Ελλάδα. Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έχουν επιδεινωθεί σε σημείο που ο Erdogan πλέον απειλεί τακτικά με στρατιωτική δράση.

Η πολεμική ρητορική του είναι ως επί το πλείστον σχεδιασμένη για να ξεσηκώσει την εκλογική του βάση του ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου καλοκαιριού. Θα χρειαστεί όμως τη βοήθεια τρίτων για να μην ξεφύγουν τα πράγματα.

ΠΗΓΗ: Bobby Ghosh στην εφημερίδα Washington Post και στο πρακτορείο Bloomberg – Why Erdogan Got Over Himself and Shook Sisi’s Hand

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο φέρνουν σε δύσκολη θέση τους Έλληνες εφοπλιστές: Τι δήλωσε ο Μαρινάκης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: