Ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών: Τι σημαίνει η συμφωνία καθορισμού ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από G7, Ε.Ε. και Αυστραλία

Οι εφοπλιστές Βαγγέλης Μαρινάκης (Α), Γιάννης Κούστας (2Α), Γιώργος Προκοπίου (3 Α), Νικόλας Τσάκος (4 Α), Πέτρος Παππάς (5Α), Γιώργος Οικονόμου (Δ), στο πάνελ του συνεδρίου Maritime Leaders’ Summit που γίνεται στη Βουλιαγμένη, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκριση των δημοσιογράφων Matina StevisGridneffJim Tankersley και Alan Rappeport αναφέρει ότι ένα περίτεχνο σχέδιο, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφώνησε η Ομάδα των G7 την Παρασκευή, προκειμένου να περιορίσει την τιμή του ρωσικού αργού στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το όριο, το οποίο διευθετήθηκε μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια μικρή πτώση στα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να βοηθήσει στην αποφυγή ενός παγκόσμιου πετρελαϊκού σοκ.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Ukraine’s Allies Agree on Russian Oil Price Cap (Οι Σύμμαχοι της Ουκρανίας Συμφωνούν για το ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού πετρελαίου)

Οι διαπραγματευτές στην Ευρώπη εργάστηκαν όλη την εβδομάδα, για να διευθετήσουν μια τιμή για το ανώτατο όριο, ολοκληρώνοντας τις εργασίες με ελάχιστο χρόνο πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τη Δευτέρα (…)

Περίπου το 55% των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο έξω από τη χώρα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία και ανάλυση του Institute of International Finance.

Για την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμής, αυτοί οι ευρωπαίοι πάροχοι ναυτιλίας θα επιτρέπεται να μεταφέρουν ρωσικό αργό εκτός της ΕΕ, μόνο εάν η αποστολή συμμορφώνεται με το ανώτατο όριο τιμών.

Εναπόκειται σε αυτούς να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρουν ή ασφαλίζουν έχει πωληθεί στην τιμή ή κάτω από την ανώτατη τιμή. Διαφορετικά, οι πάροχοι θα θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για παραβίαση των κυρώσεων.

«Τα καλά νέα είναι ότι η Δύση έχει πλέον εξοπλιστεί με ένα σημαντικό εργαλείο για να ασκήσει πίεση στον Πούτιν», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αγνοήσει την πολιτική και θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο με ανώτατο όριο τιμής (…)

Μία ομάδα τριών ναυτιλιακών κρατών -Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα- ζήτησαν να τεθεί ένα ανώτατο όριο τιμής πολύ υψηλό, στα 70 δολάρια ή πάνω ανά βαρέλι, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Μια άλλη ομάδα τριών σκληροπυρηνικών χωρών υπέρ της Ουκρανίας -Εσθονία, Λιθουανία και Πολωνία- ζήτησε ένα εξαιρετικά χαμηλό ανώτατο όριο, περίπου 30 δολάρια το βαρέλι, για να μειώσει δραστικά τα έσοδα από το πετρέλαιο του Κρεμλίνου, ανεξάρτητα από τη διαταραχή που θα προκαλούσε στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: New York Times – Matina StevisGridneffJim Tankersley και Alan Rappeport

Η Μεράλ Αξενέρ, αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι απόλυτη: Έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει τις τουρκικές προεδρικές εκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: