Ο «παράλληλος πόλεμος της Ουκρανίας» : Aγώνας κατά της διαφθοράς για να «ξεκλειδώσει» η πόρτα της Δύσης

FILE PHOTO: O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Σε έναν ξένο, μπορεί να φαίνεται απίθανη στιγμή για την Ουκρανία να εντείνει τη μάχη κατά της διαφθοράς, καθώς πύραυλοι πέφτουν βροχή στις πόλεις και οι πολίτες αγωνίζονται για τη ζωή τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες καταπολέμησης της δωροδοκίας αναβίωσαν μια έρευνα ετών σχετικά με ένα επίσημο σύστημα που, όπως λένε, οδήγησε τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώνουν υπερβολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς και μια υπόθεση που είχε κολλήσει το 2020 σχετικά με τη φερόμενη κλοπή περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων από μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία πετρελαίου.

Έχουν δρομολογήσει και νέες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης, αυτόν τον μήνα, της σύλληψης ενός πρώην επικεφαλής κρατικής τράπεζας για τον ύποπτο ρόλο του στην υπεξαίρεση 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

“Κάθε εβδομάδα, υπάρχουν μία ή δύο μεγάλες εξελίξεις συν επτά ή οκτώ μικρότερες που εξακολουθούν να είναι σημαντικές”, δήλωσε ο νομικός Vadym Valko, ο οποίος παρακολουθεί το έργο των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, η οποία αγωνίζεται να απαλλαγεί από τους ολιγάρχες και να ενισχύσει τους ευάλωτους θεσμούς της.

Η δραστηριότητα αντανακλά έναν παράλληλο πόλεμο που διεξάγει το Κίεβο κατά της δωροδοκίας υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με μισή ντουζίνα ουκρανούς παρατηρητές και αξιωματούχους κατά της διαφθοράς.

Η εκστρατεία θεωρείται αρκετά επείγουσα ώστε η κυβέρνηση να αφιερώσει πόρους σε αυτήν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Πράγματι, οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς σημειώνουν το έργο τους σχεδόν καθημερινά σε έναν καταιγισμό δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόνο τον Νοέμβριο, ανέφεραν ότι ξεκίνησαν έρευνες για 44 νέες ποινικές υποθέσεις, εξέδωσαν 17 ειδοποιήσεις υποψίας σε άτομα που ερευνώνται και έστειλαν έξι μηνυτήριες αναφορές στο δικαστήριο.

Το 2022, οι εισαγγελείς κατέθεσαν τουλάχιστον 109 κατηγορίες σε 42 υποθέσεις, δήλωσε στο Reuters η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAPO), προσθέτοντας ότι εκδόθηκαν 25 καταδικαστικές αποφάσεις.

Το έργο δεν μπορεί να περιμένει, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ερωτήθηκαν, διότι ο περιορισμός της ενδημικής διαφθοράς είναι το κλειδί για να καθησυχαστούν οι δυτικοί εταίροι που ετοιμάζονται να στείλουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας, λένε, για την κατάκτηση ενός καθεστώτος που εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας από κάθε μελλοντική επίθεση:

Την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λέει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών υποψηφιότητας.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη στιγμή για την Ουκρανία να αποδείξει ότι είναι ένας προβλέψιμος εταίρος”, δήλωσε ο Yaroslav Yurchyshyn, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική κατά της διαφθοράς, αναφερόμενος στους δυτικούς δωρητές.

“Στην πραγματικότητα διεξάγονται δύο πόλεμοι ταυτόχρονα στην Ουκρανία: ένας ανοιχτός με τη Ρωσία και ένας άλλος με το μετασοβιετικό διεφθαρμένο παρελθόν που συμβαίνει στο εσωτερικό της”.

Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy, ο οποίος υποσχέθηκε αυτόν τον μήνα ότι η Ουκρανία θα καταπολεμήσει ταυτόχρονα τη διαφθορά υψηλού επιπέδου και την εισβολή της Ρωσίας.

“Η ιστορία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται”, δήλωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ο ηθοποιός που έγινε ηγέτης, ο οποίος εξελέγη το 2019 με δεσμεύσεις για την εξυγίανση της Ουκρανίας.

“Συνεχίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου”.

Οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν το καλοκαίρι υπό τον νέο διευθυντή του SAPO, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τους αξιωματούχους.

Ο Oleksandr Klymenko ανέλαβε τη θέση τον Ιούλιο, αφού ο Zelenskiy απαίτησε δημοσίως να επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, επειδή η επιτροπή που τον είχε επιλέξει περισσότερο από μισό χρόνο νωρίτερα δεν είχε ακόμη υπογράψει επίσημα την κίνηση.

“Χωρίς έναν ολοκληρωμένο επικεφαλής ενός τέτοιου θεσμού, η πλήρης λειτουργία του είναι αδύνατη”, δήλωσε τότε ο Zelenskiy.

Ο Klymenko παρείχε τη διοικητική δύναμη για να ξεκινήσει κάποιες υποθέσεις που είχαν μαζέψει σκόνη, ενώ παράλληλα προώθησε νέες, είπαν οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, η SAPO ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ο Klymenko άνοιξε εκ νέου την υπόθεση σχετικά με το σύστημα που φέρεται να υπερχρέωσε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπόθεση είχε επανειλημμένα ανοίξει και κλείσει επί δύο χρόνια λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων και ελλείψεων, δήλωσαν οι εισαγγελείς της SAPO κατά την περίοδο των καθυστερήσεων.

Ανακοινώνοντας την αναβίωσή της, το γραφείο του Klymenko δήλωσε ότι οι φάκελοι της υπόθεσης δεν είχαν εξεταστεί από τους εισαγγελείς αρκετά διεξοδικά και ανέθεσε σε νέα ομάδα την έρευνα, στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον 15 ύποπτοι, κυρίως νυν και πρώην αξιωματούχοι.

Στα τέλη Οκτωβρίου, αξιωματούχοι κατά της διαφθοράς ανακοίνωσαν ότι εξέδωσαν νέες ανακοινώσεις υποψίας στην υπόθεση, όταν οι ύποπτοι ενημερώνονται ότι ερευνώνται.

Για την υποτιθέμενη συνωμοσία για την αρπαγή περισσότερων από 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την πετρελαϊκή εταιρεία, οι εισαγγελείς στις αρχές Σεπτεμβρίου εξέδωσαν σε οκτώ άτομα ειδοποιήσεις υποψίας που ανέμεναν την έγκριση της SAPO από τις αρχές του 2020.

Στις νέες υποθέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς περιλαμβάνεται η έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο για έναν πρώην επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας, ο οποίος είναι ύποπτος για λήψη μίζας άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον πρώην αξιωματούχο για σχόλια.

Εκπρόσωπος της SAPO δήλωσε ότι ο Κλιμένκο δεν ήταν διατεθειμένος να σχολιάσει το έργο του.

Η υπηρεσία δεν σχολίασε τις μεμονωμένες υποθέσεις και την πρόσφατη έξαρση της δραστηριότητας, αλλά δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται σε 693 υποθέσεις με την αδελφή της υπηρεσία, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU).

Εισαγγελείς με μισθό 2.500 δολλαρίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της Ρωσίας, υποστηρίζουν την ταυτόχρονη προσπάθεια του Κιέβου να ξεριζώσει τη διαφθορά.

“Συμμετέχουμε ενεργά με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να διασφαλίσουμε τη λογοδοσία, ακόμη και εν μέσω του δύσκολου περιβάλλοντος των συγκρούσεων”, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπάρχει η προοπτική να έρθουν περισσότερα χρήματα, καθώς οι δωρητές σταθμίζουν την κλίμακα των συνεισφορών τους στην αναμενόμενη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα έργο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Andriy Pyshnyi δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι αναμένει 18 δισεκατομμύρια ευρώ (19 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ΕΕ και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ουάσινγκτον το επόμενο έτος μόνο σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι η οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη προς την Ουκρανία “θα συνδεθεί με την ατζέντα της ένταξης”.

“Οι μεταρρυθμιστικοί δείκτες αναφοράς θα είναι το κλειδί σε αυτό το πλαίσιο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

“Αυτοί θα είναι αρχικά προσαρμοσμένοι και κατάλληλοι για περιόδους πολέμου, αλλά θα πρέπει να εξελιχθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ιδίως του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς”.

Η καταπολέμηση της δωροδοκίας δεν θα είναι εύκολη σε μια χώρα όπου οι ειδικοί λένε ότι μεγάλο μέρος της έχει τις ρίζες της στο χάος που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η Ουκρανία εξακολουθεί να κατατάσσεται στην 122η θέση μεταξύ 180 χωρών στον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο Andrii Borovyk, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου της Transparency στην Ουκρανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τρέχουσα εκστρατεία κατά της διαφθοράς, αλλά δήλωσε ότι τα πραγματικά μέτρα επιτυχίας θα είναι ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων και η επιτυχία του κράτους στην ανάκτηση των εσόδων από τη διαφθορά, καθώς και η επιβολή των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων.

“Θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα”, δήλωσε στο Reuters.

Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς μετά την επανάσταση του “Μαϊντάν” το 2014 που εδραίωσε τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Τόσο η SAPO όσο και η NABU ιδρύθηκαν το 2015. Η SAPO εποπτεύει τις έρευνες που ξεκινά η NABU και τις στέλνει στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 2019.

Συλλογικά, αποτελούν τον πυρήνα της υποδομής της Ουκρανίας για την επιβολή του νόμου κατά της διαφθοράς, μια συλλογή επαγγελματικών εξαρτημάτων όπου οι υπάλληλοι είναι συγκριτικά καλά αμειβόμενοι.

Οι εισαγγελείς της SAPO, για παράδειγμα, κερδίζουν τουλάχιστον 2.500 δολάρια τον μήνα, δηλαδή έξι φορές περισσότερα από τον ουκρανικό μέσο όρο μηνιαίως.

Οι υποθέσεις είναι πολλές – η υπηρεσία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία πρόσληψης οκτώ νέων εισαγγελέων.

Η NABU αναζητά επίσης νέο διευθυντή, η οποία, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι μια θέση-κλειδί που πρέπει να καλυφθεί για τις προσπάθειες της Ουκρανίας κατά της δωροδοκίας.

Ο λαός παρακολουθεί

 Ακόμα και μέσα στην αναταραχή του πολέμου, οι υπηρεσίες είναι τώρα πιο παραγωγικές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Olena Shcherban, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς στο Κίεβο, μιας μη κερδοσκοπικής δεξαμενής σκέψης που χρηματοδοτείται εν μέρει από δυτικά κράτη, η οποία διεξάγει εκστρατείες για μεταρρυθμίσεις και παρακολουθεί την πρόοδο της Ουκρανίας.

“Η NABU και η SAPO εργάζονται τώρα πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια μαζί”, δήλωσε η ίδια.

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στο Κίεβο γνωρίζουν ότι η Δύση παρακολουθεί.

Η Κατερίνα Μπούτκο, μια ακτιβίστρια πολιτών που συμμετέχει στην επιτροπή επιλογής του SAPO, αναγνώρισε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας κατά της δωροδοκίας είναι συχνά αργός.

Πρόσθεσε ότι οι ξένοι δωρητές έχουν σαφές κίνητρο να διασφαλίσουν την επιτυχία της συνεχίζοντας να παρέχουν ισχυρή πολιτική καθοδήγηση.

“Το έργο των θεσμών μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί εγγύηση ότι τα δυτικά χρήματα δεν θα κλαπούν”, δήλωσε.

Οι απλοί Ουκρανοί θα παρακολουθούν επίσης, καθώς οι πρόσφατες νίκες του Κιέβου στα πεδία των μαχών έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η χώρα μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο και να ανοικοδομηθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Οκτώβριο, τουλάχιστον το 88% της χώρας πιστεύει ότι η Ουκρανία θα είναι ένα ευημερούν μέλος της ΕΕ εντός 10 ετών.

Η κάτοικος του Κιέβου Κατερίνα, η οποία επισκεπτόταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πρωτεύουσας μαζί με έναν φίλο της, δήλωσε ότι η εξασφάλιση μιας στρατιωτικής νίκης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για την Ουκρανία.

Αλλά η 27χρονη, η οποία δεν έδωσε το επώνυμό της, είπε ότι είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί μια δίκαιη κοινωνία για να ζει κανείς, ενσταλαγμένη με την ξεκάθαρη αίσθηση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

“Δεν έχουμε ακόμη αυτή την κατανόηση εδώ”.

ΠΗΓΗ: Reuters

«Πάγωσαν» έξι λογαριασμοί των Παντσέρι, Τζόρτζι, Βιζεντίνι: Μετέωρο το κατηγορητήριο για Καϊλή, ισχυρίζεται ο Δημητρακόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: