Μην εκνευρίζετε τον Πούτιν! Οδηγίες για “απαγορευμένα θέματα” συζήτησης ακόμη και σε αχυρανθρώπους του Κρεμλίνου

O Vladimir Putin κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ εθελοντών στην Μόσχα. POOL, EPA, VITALIY BELOUSOV, SPUTNIK




Το Κρεμλίνο προέτρεψε τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «να μην εκνευρίζουν» τον Βλαντιμίρ Πούτιν με ακανθώδεις ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεραν ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τα μέλη του Συμβουλίου ΗRC.

Πάντως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βαλέρι Φαντέφιεφ, φρόντισε – σύμφωνα με τον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Vyorstka –  να καταστήσει σαφή τα  θέματα που θα συζητηθούν, πραγματοποιώντας πολλές συναντήσεις με μέλη του επιτελείου του Πούτιν, τις  τελευταίες εβδομάδες.

Τα θέματα που τίθενται “εκτός ορίων” και πιθανολογείται ότι “εκνευρίζουν”… τον Πούτιν,  περιλαμβάνουν τον δρακόντειο νόμο της Ρωσίας που ποινικοποιεί τις «ψευδείς ειδήσεις» για τον στρατό, οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της επιστράτευσης, η επιστράτευση ποινικών κρατουμένων από την μισθοφορική οργάνωση Wagner καθώς και το φρικιαστικό  βίντεο που δείχνει έναν λιποτάκτη της Wagner να  εκτελείται με βαριοπούλα .
 
Τα μέλη του HRC καλούνται επίσης να αποφύγουν το «τοξικό» ζήτημα των θανάτων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία. 

Πηγές που επικαλείται το Vyorstka αναφέρουν ότι τα νέα φιλοπόλεμα μέλη του συμβουλίου «αντιλαμβάνονται πολύ καλά» ότι δεν πρέπει να εγείρουν αμφιλεγόμενα ζητήματα κατά την διάρκεια της επερχόμενης τηλεδιάσκεψης με τον  Πούτιν .

Ο Πούτιν  “αναδόμησε”  το HRC τον Νοέμβριο, αντικαθιστώντας μέλη που είχαν εκφράσει δημόσια αμφιβολίες για τον πόλεμο με περισσότερους υποστηρικτές του.

Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου φέρεται να είπαν στα μέλη του συμβουλίου να προσεγγίσουν το θέμα της κάκιστης ως αποδείχθηκε επιστράτευσης στη Ρωσία «πολύ προσεκτικά» για να μην  τροφοδοτήσουν τους φόβους του κοινού σχετικά με ένα ευρέως εικαζόμενο δεύτερο κύμα μαζικών επιστρατεύσεων.

Ο Πούτιν αναμένεται να επαναλάβει τις διαβεβαιώσεις του ότι η επιστράτευση έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο, παρά το γεγονός ότι και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν αναφορές για άνδρες που οδηγούνται βίαια σε στρατολογικά γραφεία.

Ο Πούτιν «θα χαρεί να μιλήσει για» τις δυτικές κυρώσεις και το συχνά επαναλαμβανόμενο παράπονό του για  την «ακύρωση» του ρωσικού πολιτισμού στη Δύση , ανέφερε ο Vyorstka.

Φέρεται επίσης να είναι πρόθυμος να συζητήσει ζητήματα που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως οι πρόσφατοι μαζικοί θάνατοι φώκιας της Κασπίας και η πρόσφατα εγκριθείσα  απαγόρευση της δημόσιας έκφρασης της ταυτότητας LGBT .

Ένα μέλος του HRC είπε στη Vyorstka ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να αναζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση για τις περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία καθώς αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες διασυνοριακές επιθέσεις.

Ο διορισμός του Φαντέγιεφ στην προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2019 σηματοδότησε μια σημαντική μεταστροφή στα ζητήματα που τίθενται στον Πούτιν και τα οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να αφορούν ένα “συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων” . Ετσι, αποτελού παρελθόν αντικείμενα ενδιαφέροντος του συμβουλίου, οι διώξεις αντιφρονουντων, η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Παραδέχεται ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σήμερα σε νέες δηλώσεις, «υποσχόμενος» κατ’ αρχάς ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ο Πούτιν έκανε αυτή τη δήλωση μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

«Ναι, θα το κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», συνέχισε.

Ο Πούτιν απαντούσε στα σχόλια ενός μέλους του Συμβουλίου ο οποίος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στην υπό ρωσικό έλεγχο περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν προειδοποίησε εξάλλου ότι αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Με πληροφορίες από The Moscow Times, και Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Καμία σχέση με το «γερμανικό πραξικόπημα», λένε οι Ρώσοι μετά τη σύλληψη της «Βιτάλια»: Ξετρύπωσαν συνεργό και στην Ιταλία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: