Μεσαιωνικός κλαυσίγελως: Ο νέος Ποινικός Κώδικας στην Ινδονησία απαγορεύει καθολικά το εκτός γάμου σεξ, αλλά από το 2025

FILE PHOTO: Ζευγάρι κάθεται στο γρασίδι σε δημοτικό πάρκο στην Τζακάρτα. EPA, MAST IRHAM




Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε έναν νέο ποινικό κώδικα που απαγορεύει το εξωσυζυγικό σεξ και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες. Το σεξ εκτός γάμου θα επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι οποίοι θα ισχύσουν σε τρία χρόνια.

Η σειρά των αλλαγών έρχεται μετά την άνοδο του θρησκευτικού συντηρητισμού στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα.

Οι επικριτές του νομοθετήματος το χαρακτηρίζουν «καταστροφή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιθανό πλήγμα για τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Αρκετές ομάδες κυρίως νέων διαδήλωσαν ενάντια στη νομοθεσία έξω από το κοινοβούλιο στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται ότι οι νέοι νόμοι θα αμφισβητηθούν στα δικαστήρια.

Ισχύουν εξίσου για ντόπιους και για αλλοδαπούς που ζουν στην Ινδονησία ή επισκέπτονται προορισμούς διακοπών όπως το Μπαλί. Σύμφωνα με τους νόμους, τα ανύπαντρα ζευγάρια που πιάνονται να κάνουν σεξ μπορεί να τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ενός έτους.

Τους απαγορεύεται επίσης να συζήσουν- μια πράξη για την οποία  θα μπορούσαν να φυλακιστούν έως και έξι μήνες. Η μοιχεία θα είναι επίσης αδίκημα για το οποίο οι ένοχοι θα φυλακίζονται.

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας λένε ότι έγιναν αλλαγές για να καλυφθούν οι ανησυχίες των επικριτών – για να ξεκινήσει μια μήνυση πρέπει να υποβληθεί δίωξη από τα παιδιά, τους γονείς ή τη σύζυγο του κατηγορούμενου ζευγαριού.

Η Ajeng, μια 28χρονη μουσουλμάνα που ζει στην πόλη Depok της Δυτικής Ιάβας, είπε ότι τώρα κινδυνεύει γιατί συζεί με τον σύντροφό της τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Με τον νέο νόμο, και οι δύο μπορούμε να πάμε φυλακή αν κάποιος από την οικογένεια αποφασίσει να κάνει αναφορά στην αστυνομία», είπε στο BBC.

«Κι αν υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας που έχει πρόβλημα μαζί μου και αποφασίσει να με στείλει φυλακή;

“Νομίζω ότι η συμβίωση ή το σεξ εκτός γάμου δεν είναι έγκλημα. Στη θρησκεία μου, θεωρείται αμαρτία. Αλλά δεν νομίζω ότι ο ποινικός κώδικας πρέπει να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη θρησκεία.”
Ειδικότερες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και LGBT κοινότητα

Οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι οι νέες διατάξεις επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, τα LGBT άτομα και τις εθνικές μειονότητες .

Πολλές επιχειρήσεις έχουν επίσης αντιταχθεί στη νομοθεσία, λέγοντας ότι αποθαρρύνει τους τουρίστες και τις επενδύσεις. Αλλά οι νομοθέτες πανηγύρισαν την αναθεώρηση των νόμων που χρονολογούνται από την ολλανδική αποικιακή κυριαρχία.

«Είναι καιρός να πάρουμε μια ιστορική απόφαση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και να αφήσουμε πίσω τον αποικιακό ποινικό κώδικα που κληρονομήσαμε», είπε η υπουργός Νομικής Yasonna Laoly στο κοινοβούλιο.

Η νέα νομοθεσία περιέχει πολλές νέες ρήτρες που ποινικοποιούν την ανηθικότητα και τη βλασφημία και περιορίζουν την πολιτική και θρησκευτική έκφραση.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία, Έλειν Πίρσον, δήλωσε στο BBC ότι είναι «τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που προσπάθησε να εμφανιστεί ως μια σύγχρονη μουσουλμανική δημοκρατία».

Ο ερευνητής της ομάδας με έδρα την Τζακάρτα, Andreas Harsano, είπε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ζευγάρια στην Ινδονησία χωρίς πιστοποιητικά γάμου «ιδιαίτερα μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών ή των μουσουλμάνων σε αγροτικές περιοχές» που είχαν παντρευτεί σε συγκεκριμένες θρησκευτικές τελετές.

«Αυτοί οι άνθρωποι θεωρητικά θα παραβιάζουν το νόμο καθώς η συμβίωση θα μπορούσε να τιμωρηθεί έως και έξι μήνες φυλάκιση», είπε στο BBC.

Πρόσθεσε ότι έρευνα από κράτη του Κόλπου, όπου υπάρχουν παρόμοιοι νόμοι που διέπουν το σεξ και τις σχέσεις, έδειξε ότι οι γυναίκες τιμωρήθηκαν και στοχοποιήθηκαν από τέτοιους νόμους ηθικής περισσότερο από τους άνδρες.

Υπάρχουν τώρα επίσης έξι νόμοι περί βλασφημίας στον κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της αποστασίας – αποκήρυξης θρησκείας. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της, η Ινδονησία θα καταστήσει παράνομο τον αθεϊσμό.

Ο “νέος ισλαμισμός” της Ινδονησίας

Η Ινδονησία δεν είναι κοσμικό κράτος. Ο αθεϊσμός είναι απαράδεκτος – τεχνικά πρέπει να ακολουθείτε μία από τις έξι καθορισμένες θρησκείες.

Είναι λοιπόν ένα πολυθρησκειακό κράτος με επίσημη ιδεολογία, το Pancasila, το οποίο δεν δίνει προτεραιότητα σε καμία πίστη έναντι άλλων. Αυτή ήταν η ιδέα του ηγέτη της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία, του  Σουκάρνο, να αποθαρρύνει μεγάλα τμήματα του αρχιπελάγους όπου οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν πλειοψηφία από το να αποσχισθούν.

Αλλά από την πτώση του διαδόχου του  – ο οποίος κατέστειλε ανελέητα τις πολιτικές ισλαμικές ομάδες – υπάρχει αυξανόμενη κινητοποίηση γύρω από τις ισλαμικές αξίες, η αίσθηση ότι το Ισλάμ απειλείται από εξωτερικές επιρροές και περισσότερος συντηρητισμός σε πολλές περιοχές της νήσου Ιάβα, όπου ζει πάνω απ’ το 50% των Ινδονήσιων .

Ο σημερινός ηγέτης Joko Widodo  ασχολείται κυρίως με την οικονομική ανάπτυξη και όχι με την ανεκτικότητα και τις φιλελεύθερες αξίες. Έχει δείξει, για παράδειγμα, τι είναι πρόθυμος να δώσει στους σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους μερικά από αυτά που θέλουν.
Μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος κώδικας, ο Jokowi θα έχει αποχωρήσει από το αξίωμα στο τέλος της δεύτερης θητείας του.

Από τη δημοκρατική μετάβαση της Ινδονησίας το 1998, έχουν θεσπιστεί αυστηροί νόμοι που βασίζονται στη θρησκεία όσον αφορά το σεξ και τις σχέσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας των 267 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η επαρχία του Ατσέχ επιβάλλει ήδη τον αυστηρό ισλαμικό νόμο και έχει τιμωρήσει ανθρώπους για τυχερά παιχνίδια, κατανάλωση αλκοόλ και συνευρέσεις με άτομα του αντίθετου φύλου.

Πολλές ισλαμικές ομάδες πολιτών στην Ινδονησία πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Ένα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες με δεκάδες χιλιάδες να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις.

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία στην Τζακάρτα.

“Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι που καταπατάται η ελευθερία τους. Η Ινδονησία έχει πολλά προβλήματα όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η διαφθορά, αλλά αντί να λύσουν ένα πρόβλημα, δημιούργησαν ένα νομοσχέδιο που απλώς προσθέτει στο πρόβλημα.” λέει ένας ακτιβιστής.

Με πληροφορίες από BBC

Στο Ριάντ το Σι Τζιπίνγκ: Περαιτέρω προσέγγιση Κίνας – Σαουδικής Αραβίας * Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: