Στο 2022 χιλιάδες στρατιώτες σε πρωτόγονες μάχες με ξύλα και πέτρες στα αμφισβητούμενα όρια της Ινδίας με την Κίνα [video]

FILE PHOTO: Mάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών που περιπολούν στα αμφισβητούμενα σύνορα. Photo screenshot via video Dailymail




Η Ινδία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων της με την Κίνα μετά τη σύγκρουση σώμα με σώμα μεταξύ στρατιωτών των δύο υπερδυνάμεων που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι χιλιάδες στρατιώτες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων μήκους 2.100 μιλίων με την Κίνα.

Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, μια «επέμβαση» από Κινέζους στρατιώτες πυροδότησε φόβους πολέμου προκαλώντας συγκρούσεις με τα ινδικά στρατεύματα.

Το νέο περιστατικό στις 9 Δεκεμβρίου, το οποίο ακολούθησε πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ινδίας κοντά στα σύνορα, οδήγησε σε «τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές», είπε μια πηγή.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δεν είναι οι καλύτερες  από τότε μάλιστα που μια σύγκρουση που έγινε σε μεγάλο υψόμετρο, άφησε νεκρούς 20 Ινδούς και τέσσερις Κινέζους στρατιώτες τον Ιούνιο του 2020.

«Σήμερα έχουμε μια μεγάλη ανάπτυξη του ινδικού στρατού στα σύνορα με την Κίνα που δεν είχαμε ποτέ. Γίνεται για να αντιμετωπιστεί η διάθεση  επεκτατισμού της Κίνας που έχει κλιμακωθεί μαζικά από το 2020», δήλωσε ο κ. Τζαϊσανκάρ στο Δελχί τη Δευτέρα.

Η Ινδία είπε ότι η συνάντηση ξεκίνησε λόγω «καταπάτησης» από κινεζικά στρατεύματα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η κατάσταση στα σύνορα ήταν «γενικά σταθερή», ανέφερε το BBC.

Η διαμάχη λαμβάνει χώρα κατά μήκος de facto συνόρων μήκους 2.100 μιλίων, που ονομάζεται Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που εχουν σημειωθεί  Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και μερικές φορές καταλήγουν να πολεμούν μαχόμενοι σώμα με σώμα κρατώντας ξύλα και πέτρες.

Η τελευταία αψιμαχία σημειώθηκε στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων και ακολούθησε πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Ινδίας κοντά στα σύνορα.

Κινέζοι στρατιώτες πλησίασαν την περιοχή κοντά στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, όπου είχε συμφωνηθεί ότι καμία πλευρά δεν θα περιπολούσε, ανέφεραν πηγές. «Αυτή η κίνηση αμφισβητήθηκε από (ινδικά) στρατεύματα που αντέδρασαν με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο», είπε μια πηγή.

Μετά τη συμπλοκή και οι δύο πλευρές «απομακρύνθηκαν αμέσως από την περιοχή».

Ένας Ινδός διοικητής πραγματοποίησε αργότερα μια συνάντηση με έναν Κινέζο ομόλογό του «για να συζητήσουν το θέμα σύμφωνα με δομημένους μηχανισμούς για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας».

Το περιστατικό έλαβε χώρα στον τομέα Tawang του βορειοανατολικού ινδικού κρατιδίου Arunachal Pradesh, τον οποίο όλα διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο αναφέρεται στην συγκεκριμένη περιοχή κάνοντας λόγο για Νότιο Θιβέτ.

Πηγή: dailymail.co.uk

«Θορυβημένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την απαγόρευση των Ταλιμπάν στις νέες να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: