Λύτρωση για Γκράινερ, «όλα καλά» λέει ο Μπαίντεν, απογοήτευση για τον πεζοναύτη Πολ Γουίλαν: Εγκλειστος 4 χρόνια σε ρωσικές φυλακές

H Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Γκράινερ και ο Ρώσος ντίλερ Βίκτορ Μπουτ. EPA, YURI KOCHETKOV, STRINGER




Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν από τη Ρωσία, αλλά η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον-Μόσχας που οδήγησε στην αποφυλάκιση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφήνει λίγες επιλογές για την περίπτωση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη.

«Δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», είπε ο Μπάιντεν.

Αλλά για τον ίδιο τον Πολ Γουίλαν η εξέλιξη αυτή του προκάλεσε απογοήτευση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έγιναν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ειδικά καθώς κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή μου. Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ», δήλωσε ο Γουίλαν στο CNN σήμερα, έπειτα από την είδηση της αποφυλάκισης της Γκράινερ.

Ο Γουίλαν, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια αφού κρίθηκε ένοχος σε κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο αδερφός του Πολ, Ντέιβιντ Γουίλαν, χαιρέτισε την απελευθέρωση της Γκράινερ, αλλά είπε ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον αδερφό του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την οικογένεια Γουίλαν ότι δεν θα αφεθεί ελεύθερος μαζί με την Γκράινερ, είπε ο Ντέιβιντ Γουίλαν.

«Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση σήμαινε ότι η οικογένειά μας ήταν σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά για αυτό που είναι τώρα μια δημόσια απογοήτευση για εμάς. Και μια καταστροφή για τον Πολ», είπε ο αδελφός του πεζοναύτη σε ανακοίνωσή του.

Η Γκράινερ αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ, σε μια συναλλαγή που μπορεί να αφήσει στις ΗΠΑ ελάχιστα περιθώρια και λίγους μοχλούς πίεσης για να διαπραγματευτούν την αποφυλάκιση του Γουίλαν.

«Έτσι μια σταρ του μπάσκετ απελευθερώνεται, μπορούμε να το γιορτάσουμε, αλλά τι γίνεται με τον Πολ Γουίλαν; Ένας Αμερικανός κρατείται άδικα για χρόνια. Μπορεί να μην είναι μια προβεβλημένη προσωπικότητα, αλλά είναι αθώος», έγραψε στο twitter ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα δεν τους άφησε άλλη επιλογή.

Μετά την αποφυλάκιση της Γκράινερ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Μόσχα για την απελευθέρωση του Γουίλαν.

Η σκληρή επιλογή

«Στο τέλος, έγινε σαφές ότι η επιλογή ήταν: Ή θα φέρναμε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ πίσω στην πατρίδα τώρα, ή δεν θα φέρναμε πίσω κανέναν Αμερικανό τώρα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με την οικογένεια του Γουίλαν.

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει για την απελευθέρωση του Πολ. Το εγγυώμαι», είπε.

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί προσωπικά εδώ και μήνες τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό τόσο της Γκράινερ όσο και του Γουίλαν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο δρόμο της επιστροφής

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια αφέθηκε ελεύθερη μετά από ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία και βρίσκεται στο δρόμο επιστροφής της στις ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αντάλλαξε την Γκράινερ με τον Ρώσο υπήκοο Βίκτορ Μπουτ, έναν πρώην έμπορο όπλων. Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΑΕ-Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος των ΗΑΕ και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκαν των προσπαθειών διαμεσολάβησης που εξασφάλισαν την απελευθέρωση της Γκράινερ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία. Η μπασκετμπολίστρια έφτασε στο Άμπου Ντάμπι με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Μόσχα μετά την απελευθέρωσή της από τις ρωσικές αρχές, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Είναι ασφαλής, είναι σε αεροπλάνο, είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της μετά από μήνες άδικης κράτησής της στη Ρωσία, υπό αφόρητες συνθήκες», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Αυτή είναι μια μέρα για την οποία εργαστήκαμε για πολύ καιρό. Δεν σταματήσαμε ποτέ να ασκούμε πίεση για την απελευθέρωσή της», πρόσθεσε.

«Ολα καλά» λέει ο Μπουτ

Ο πρώην έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος απελευθερώθηκε κατά την αμερικανορωσική ανταλλαγή κρατουμένων σήμερα, επέστρεψε στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τηλεοπτικά πλάνα.

“Όλα είναι καλά”, είπε ο 55χρονος Βίκτορ Μπουτ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την οικογένειά του μετά την άφιξή του στη Ρωσία, σύμφωνα με ένα σύντομο απόσπασμα που μεταδόθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

“Σ΄αγαπώ πολύ”, του είπε συγκινημένη η μητέρα του, η Ραΐσα Μπουτ.

Σε ένα δεύτερο απόσπασμα του βίντεο που μεταδόθηκε από το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, διακρίνεται ο Βίκτορ Μπουτ να επιβιβάζεται σε αεροπλάνο.

Με το πρόσωπο αδυνατισμένο και το μουστάκι του να έχει γκριζάρει, ο Μπουτ χαμογελούσε, ενώ μια νοσοκόμα μετρούσε τη θερμοκρασία και την πίεσή του.

Νωρίτερα σήμερα η μητέρα του ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του στην απελευθέρωση του γιου της, στο πλαίσιό της ανταλλαγής με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

“Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς τον πρόεδρό μας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Έναν βαθύ μητρικό σεβασμό (επίσης) στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ηγείται ο Σεργκέι Λαβρόφ”, δήλωσε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

Η σύζυγος του Μπουτ, η ‘Αλλα Μπουτ, εξέφρασε και αυτή την “ευγνωμοσύνη” της στη ρωσική διπλωματία, η οποία επέτρεψε την επιστροφή του συζύγου της, ο οποίος εξέτιε ποινή 25 ετών στις ΗΠΑ.

“Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι” στις ΗΠΑ οι οποίοι “δεν έχασαν την πίστη τους στον άνθρωπο”, υπογράμμισε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Απετράπη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης: Tην καταπολέμηση του αντισημιτισμού ζητά ο σύζυγός της αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: