Λελογισμένες οι αυξήσεις στην αγορά της Κύπρου, οι καταναλωτές ανταποκρίνονται με ικανοποιητική κίνηση

Χριστουγεννιάτικη αγορά pixabay.com




Με τις τιμές να συνεχίζουν για την ώρα την ανιούσα όσον αφορά βασικά καταναλωτικά αγαθά αναμένεται να πορευτούν οι πολίτες για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, την ώρα που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως παρά την ακρίβεια η κίνηση φέτος θα ξεπεράσει τουλάχιστον τα περσινά επίπεδα.

Την ανοδική πορεία στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών επιβεβαίωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η αγορά δεν φαίνεται να πτοείται.

Εξάλλου, παρά τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αρκετές τιμές που συγκρίναμε για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σχέση με το περσινό παρατηρητήριο, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρά την εντύπωση που επικρατεί δεν εκφεύγουν της λογικής δεδομένου του παγκόσμιου σκηνικού και του πολέμου. Τουλάχιστον στα νωπά κρέατα που κάθε γιορτή έχουν την τιμητική τους. Για παράδειγμα, η μέση τιμή των μικρών αμνοεριφίων πέρσι τα Χριστούγεννα ήταν €8,82 το κιλό ενώ η μέση τιμή στις 7 του μήνα φέτος ήταν €9,63 το κιλό. Το ολόκληρο κοτόπουλο και το κοτόπουλο φιλέτο στο περσινό χριστουγεννιάτικο παρατηρητήριο ήταν 3,85 και 7,94 αντίστοιχα το κιλό ενώ στις 7 Δεκεμβρίου 2022 ανερχόταν στα 3,75 ευρώ και 7,84 ευρώ αντίστοιχα. Η χοιρινή μπριζόλα φιλέτο από €4,91 το κιλό πέρσι, φέτος ανέρχεται στα 5,31 το κιλό.

Ψώνια κόντρα στην ακρίβεια

Ο πληθωρισμός, πάντως, δεν πτοεί την αγορά που εδώ και καιρό έβαλε τα γιορτινά της και η οποία δεν αποκλείει μάλιστα αυξημένη κίνηση και τζίρο σε σχέση με τα Χριστούγεννα πέρσι. Καθώς οι εκτιμήσεις είναι πως παρά την ακρίβεια οι καταναλωτές δεν θα κόψουν εορταστικά ψώνια και δώρα. Αυτό τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί παράγοντες της αγοράς. Μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, εκτίμησε μάλιστα πως η κίνηση θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η αγορά επηρεάζεται από την ακρίβεια, την αβεβαιότητα και τον πόλεμο, παράγοντες που επιβαρύνουν όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και την τσέπη του κόσμου που πλέον ψωνίζει μόνο τα απαραίτητα. Την ίδια ώρα, όμως, ανέφερε πως σε όλες τις πόλεις υπάρχει μια εορταστική ατμόσφαιρα, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και το χριστουγεννιάτικο κλίμα είναι ευδιάκριτο παντού. Αυτό σε συνδυασμό με την καταβολή του 13ου μισθού θα δώσει ώθηση στην αγορά και ισχυρή ένεση, όπως εκτίμησε, συμπληρώνοντας πως στα θετικά είναι και η άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας που υπήρξαν πέρσι.

Επιπρόσθετα εξήγησε πως υπάρχουν και καλές τιμές καθώς η ένδυση και υπόδηση σε σχέση με τις τιμές ενέργειας για παράδειγμα διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα. Ακόμη, υπάρχουν και οι εκπτώσεις και προσφορές, εκτιμώντας ότι φέτος επειδή θα αυξηθούν τα γιορτινά τραπέζια, καθώς και οι ανταλλαγές επισκέψεων και δώρων μεταξύ των πολιτών,  η αγορά αναμένεται να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ (Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου) Μάριου Αντωνίου. Παρά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό η αγορά κινείται, είπε, αναφέροντας πως αυτό φάνηκε από την επισκεψιμότητα και τις αγορές που υπήρξαν κατά το Black Friday.

Για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια ο ίδιος εκτίμησε πως ένταση στην αγορά θα υπάρξει με την καταβολή του 13ου μισθού γύρω στις 20 του μήνα, αλλά μέχρι και το τέλος του χρόνου, καθώς οι Κύπριοι καταναλωτές αν και πιο μελετημένοι πλέον εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό καταναλωτές της τελευταίας στιγμής. Συμφώνησε δε με την εκτίμηση του κ. Κουρσάρη ότι η κίνηση θα πλησιάσει αυτήν του 2019, καθώς όπως είπε εξαιτίας της πανδημίας τα περσινά Χριστούγεννα όπως και αυτά του 2020 δεν αποτελούν σημείο σύγκρισης.

Με πληροφορίες από philenews.com 
Κύπρος Λευκωσία 

Στη Λάρνακα ο ένας και μοναδικός υπερτυχερός του Τζόκερ που κέρδισε τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: