Λέγανε ψέματα: Οι Τούρκοι δεν δέχθηκαν ποτέ να παραδώσουν την Καρπασία… “Είναι στρατηγικής σημασίας”, απάντησε ο Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντγάν, ως ποδοσφαιρόφιλος! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*

Η περίφραξη τεράστιας έκτασης στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, προκειμένου κατά πάσα πιθανότητα να δημιουργηθεί ναυτική βάση από τους Τούρκους κατακτητές, φέρνει στη μνήμη μου δύο ιστορικά περιστατικά τα οποία μαρτύρησα ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου στις μακρές και ατελέσφορες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού.

Πρώτον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 2002 αποφασίστηκε, όπως είναι γνωστό, η διεύρυνση της Ε.Ε με δέκα νέα κράτη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με βάση το Σχέδιο Ανάν.

Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, τελευταίας ημέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη. Στη συνεδρία προσήλθαν, κατόπιν πρόσκλησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Σε ερώτηση του Σημίτη προς τον Κληρίδη κατά πόσο θα ήταν έτοιμος να συμφωνήσει – εντός της ημέρας! – σε λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν, ο τελευταίος απάντησε με την ερώτηση κατά πόσον θα επιστραφεί η Καρπασία.

  • Οι Σημίτης και Παπανδρέου αποχώρησαν, προκειμένου να συναντηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, για να πάρουν απάντηση στο ερώτημα του Κληρίδη. Επέστρεψαν μετά από ημίωρο. Η απάντηση για την Καρπασία απόλυτη και προκλητική. Δεν την επιστρέφουν, «επειδή η Καρπασία είναι στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία».

Δεύτερον, τον Μάρτιο του 2004 τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μαζί με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον πρώην Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνοκυπριακής πλευράς, ταξιδέψαμε στο ορεινό θέρετρο Μπούργκεστονγκ στις Ελβετικές Άλπεις για τις τελικές συνομιλίες προς επίτευξη λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν.

Στις 30 Μαρτίου, πριν από την έναρξη συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είχε αρχίσει να διαδίδεται από τους Γιώργο Βασιλείου και Νίκο Αναστασιάδη ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν είχε προτείνει την παραχώρηση της Χερσονήσου της Καρπασίας υπό Ε/Κ διοίκηση, με αντάλλαγμα να κηρυχθεί πρωτογενές δίκαιο η λύση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είχε αδράξει αυτή την «προσφορά».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου συνάντησε τον Φερχόιγκεν, μετά την επίδοση του τέταρτου αναθεωρημένου εγγράφου του Σχεδίου Ανάν. Όπως έλεγε ο κ. Βασιλείου, ο Φερχόιγκεν του διαβίβασε πρόταση να επιστραφεί από την Τουρκία η Καρπασία υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με ανταλλάγματα την αποδοχή του «πρωτογενούς δικαίου», καθώς και την υποστήριξη, από πλευράς Ελλάδας, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Προς τούτο, ο Φερχόιγκεν εισηγείτο να το προτείνει αυτό ο Κώστας Καραμανλής στον Ερντογάν. Πάντα κατά τον κύριο Βασιλείου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στον οποίο προσέτρεξε για να του μεταφέρει την «προσφορά», την απέρριψε κατηγορηματικά.

Προσέφυγε, τότε, στον κύριο Αναστασιάδη, ζητώντας του να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πράγμα που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έπραξε, ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση του Κύπριου Προέδρου.

Έτσι, όταν ξεκίνησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήγειρε το θέμα, επικράτησε μεγάλη ένταση. Οι τόνοι ανέβηκαν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, τον προέτρεψε να πάει να βρει τον Φερχόιγκεν, για να διαπιστώσει αν υπάρχει τέτοια πρόταση. Και συμπλήρωσε: «Για να μην πάτε αύριο στην Κύπρο να με κατηγορείτε ότι απεμπόλησα την Καρπασία».

  • Όταν ο Αναστασιάδης αρνήθηκε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στράφηκε στον Γιώργο Βασιλείου και τον κάλεσε να πάει εκείνος να συναντήσει τον Φερχόιγκεν. Ο πρώην Πρόεδρος ζήτησε να τον συνοδεύσει κυβερνητικός παράγοντας, και έτσι μαζί του μετέβη και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ο κύριος Βασιλείου, επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Φερχόιγκεν, που κράτησε μόνο μερικά λεπτά, η απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου ήταν αρνητική, απότομη και απόλυτη:

«Ήρθατε πολύ αργά. Ήδη έδωσα το πρωτογενές δίκαιο στους Τούρκους». Και, όπως εξήγησε, είχε συνάντηση με τον Ερντογάν και συμφώνησαν να ισχύσει το πρωτογενές δίκαιο, χωρίς να χρειαστεί η επικύρωση από τα κράτη-μέλη.

Είναι φανερό ότι ποτέ δεν υπήρξε αξιόπιστη πρόταση Φερχόιγκεν για επιστροφή της Καρπασίας, με αντάλλαγμα το πρωτογενές δίκαιο. Άλλωστε, αν ο Επίτροπος ήθελε στα σοβαρά να προωθήσει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε, αφού προηγουμένως είχε ερωτήσει τον Ερντογάν αν συναινεί σε αυτό, να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

Δυστυχώς, τα όσα διαδραματίστηκαν στο Μπούργκενστοκ γύρω από το θέμα της Καρπασίας συνέχισαν να συζητούνται στην Κύπρο για αρκετό καιρό.

Στόχος ήταν να καταλογιστεί στον Τάσσο Παπαδόπουλο άρνηση συζήτησης επιστροφής της Καρπασίας. Ανυπόστατος ισχυρισμός, που διαψεύδεται και καταρρίπτεται από τα γεγονότα. Η νέα επιδρομική ενέργεια των Τούρκων στην Καρπασία το επιβεβαιώνει.

* Γιάννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Μετά των νεκρών ελογίσθην και ιδού εν ζωή ευρίσκομαι”: Η συγκλονιστική ομιλία του Μακάριου στο Σύνταγμα και η επάνοδος στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: