Κάτι ετοιμάζει ο Πούτιν: Συζητούσε ολόκληρη μέρα με τη στρατιωτική ηγεσία * Πάει για συνομιλίες με τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία

O Bλαντιμίρ Πούτιν στην διάρκεια της συνάντησής του με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με θέμα το μέλλον της εισβολής στην Ουκρανία. EPA, GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT




Καθώς οι Ουκρανοί εκτιμούν πως ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επιχείρηση με το νέο έτος, ή ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να καταλάβει το Κίεβο, κι ενώ η Ουκρανία αποτελεί τον συνεχή στόχο ανελέητων ρωσικών βομβαρδισμών, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τους επικεφαλής της απονενοημένης του εισβολής.

Την ίδια ώρα από την Λευκορωσία γινόταν γνωστό ότι ο Πούτιν θα επισκεφτεί τη χώρα για συνομιλίες με τον ομοϊδεάτη του Αλεξάντερ Λουκασένκο την Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και τρία χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στο Μινσκ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν “πέρασε ολόκληρη την ημέρα [χθες Παρασκευή] στο αρχηγείο των δυνάμεων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν πραγματοποίησε συγκεκριμένα «συνάντηση» με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ και είχε «ξεχωριστές συναντήσεις με τους διοικητές» διαφορετικών μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειές μας», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη συνάντηση, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν σήμερα από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ η Ουκρανία επλήγη χθες από νέα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

 

H επίσκεψη στη Λευκορωσία

 

Η προεδρία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες αργά ότι οι Πούτιν και Λουκασένκο θα έχουν συνομιλίες στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, το γραφείο του Λουκασένκο, στο Μινσκ κατά τη διάρκεια της “επίσκεψης εργασίας” του Ρώσου προέδρου.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται 10 μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε από διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του λευκορωσικού εδάφους.

Το Μινσκ προσθέτει στην ανακοίνωση ότι οι δυο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες καθώς και ευρύτερες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς τους για την “ενσωμάτωση Λευκορωσίας-Ρωσίας”.

Η Μόσχα και το Μινσκ έχουν δεσμευτεί για ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων για βαθύτερη οικονομική και αμυντική συνεργασία.

Η δήλωση ανέφερε ότι «οι πρόεδροι θα δώσουν επίσης προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας και θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», αλλά δεν αναφέρθηκε η Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να στείλει λευκορωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Άγνωστο παραμένει πως θα εξελιχθεί η στάση του εάν δεχθεί πιέσεις από τον Πούτιν καθώς ήδη στα εδάφη του σταθμεύουν ενισχυμένες ρωσικές δυνάμεις ενώ κι ο ίδιος έχει δώσει εντολή για εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια.

  • Πάντως, ο δικτάτορας Λουκασένκο συγκρατεί την πολεμοχαρή του διάθεση λόγω του γεγονότος ότι δεν θέλει να ριψοκινδυνεύσει νέα εξέγερση στη χώρα του, καθώς το 90% των πολιτών είναι γνωστό ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εμπλοκή στον πολεμο της Ρωσίας.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Λευκορωσία για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2019.

Με πληροφορίες από AFP – Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/ KvyvPost
Μόσχα, Russian Federation

Στου κουφού την πόρτα: Όταν οι τεχνοκράτες πήγαν στο Κρεμλίνο για να αποτρέψουν τον Πούτιν από τον πόλεμο και την καταστροφή της Ρωσίας [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: