Στου κουφού την πόρτα: Όταν οι τεχνοκράτες πήγαν στο Κρεμλίνο για να αποτρέψουν τον Πούτιν από τον πόλεμο και την καταστροφή της Ρωσίας [videos]

FILE PHOTO: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. EPA, MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT




Ήταν αντίθετοι για δικούς τους λόγους στην επερχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, είχε βαρύτητα ο λόγος τους, είχαν και το θάρρος να κλείσουν ραντεβού με τον Πούτιν για να το συζητήσουν. Αλλά δεν άντεξαν να του πουν να μην  κάνει τον πόλεμο…

Σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ και η διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα περίπου ένα μήνα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, προσπάθησαν να μεταφέρουν στον Ρώσο πρόεδρο την εκτίμηση τους για το ότι η επίθεση μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την ρωσική οικονομία.

Στο άρθρο της με τίτλο How Putin’s technocrats saved the economy to fight a war they opposed, («Πως οι τεχνοκράτες του Πούτιν έσωσαν την οικονομία, ώστε αυτή να υπηρετεί τον πόλεμο στον οποίον αντιτάσσονταν»), αναφέρεται ότι ο Γκρεφ και Ναμπιούλινα συναντήθηκαν προσωπικά με τον Πούτιν στην κατοικία του στο Νόβο Αγκαριόβο και του παρουσίασαν μια έκθεση 39 σελίδων, στην οποία προέβλεπαν ότι οι χώρες της Δύσης θα επιβάλουν ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία κυρώσεις κατά της Ρωσίας – κυρώσεις ικανές να γυρίσουν την ρωσική οικονομία δεκαετίες πίσω.

  • Ιδιαίτερα ο Γκρεφ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να πέσει το ΑΕΠ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και για απότομη αύξηση του πληθωρισμού όπως και για πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Ο πληθωρισμός – πρόσθεσε – θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 35%, μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα κατά το ένα πέμπτο.

Η ποιότητα ζωής των Ρώσων θα υστερούσε ακόμη και έναντι των αναπτυσσομένων χωρών, καθώς οι περιορισμοί στις εισαγωγές θα έκαναν τη Ρωσία να αγωνίζεται όχι μόνο να βρει προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και βασικά είδη όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Πούτιν διέκοψε τότε τον Γκρεφ και ρώτησε τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες κυρώσεις. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Sberbank και της Κεντρική Τράπεζας δείλιασαν, δεν μπόρεσαν να πουν με σαφήνεια στον πρόεδρο ότι δεν πρέπει να επιδιώξει την κλιμάκωση με την Ουκρανία, δεν μπορούσαν  να πουν στον Πούτιν ότι κινδύνευε να φλερτάρει γεωπολιτική καταστροφή.

Έφυγαν από τη συνάντηση καθόλου σοφότεροι για το τι ακριβώς σχεδίαζε ο Πούτιν ή αν είχε λάβει το μήνυμά τους.

  • «Ήταν αρκετά γενναίοι, να ζητήσουν μια συνάντηση με τον μεγάλο άνδρα. Αλλά δεν μπόρεσαν να μεταδώσουν στον Πούτιν το μήνυμα τους», δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Όπως γράφει η εφημερίδα,  ο Πούτιν δεν μίλησε ευθέως στους συνομιλητές του για τα σχέδια του και την έναρξη του πολέμου την πληροφορήθηκαν «από την τηλεόραση».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενοι τεχνοκράτες ήταν «συντετριμμένοι» που ο πρόεδρος δεν εισάκουσε τα λόγια τους.

«Ποτέ δεν είδα τον Γκρεφ σ’ αυτήν την κατάσταση. Ήταν εντελώς χαμένος, σε κατάσταση απόλυτου σόκ» δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της εφημερίδας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Γκρεφ «κοσμοπολίτη» που «του άρεσε να πηγαίνει σε φόρουμ, συνέδρια και συναντήσεις» και «όλη την ώρα βρισκόταν στη Σίλικον Βάλεϊ».

«Ήταν φίλος με τον Τζακ Μα. Και τώρα είναι παρίας» δηλώνει η πηγή των FT, που παλιότερα εργάζονταν με τον Γκρεφ.

Εκσυγχρονιστές άλλοτε, συνένοχοι του Πούτιν τώρα

Μέσα στα στενά όρια της ρωσικής πολιτικής ελίτ, τεχνοκράτες όπως ο Γκρε και η Ναμπιουλίνα θεωρούνταν κάποτε ως εκσυγχρονιστές, ένα μεταρρυθμιστικό αντίβαρο στους siloviki , τους σκληροπυρηνικούς βετεράνους των υπηρεσιών ασφαλείας δίπλα στον Πούτιν.

Ωστόσο, όταν αντιμετώπισαν μια ιστορική ευκαιρία να υπερασπιστούν την πίστη τους στις ανοιχτές αγορές και να μιλήσουν ενάντια στον πόλεμο, απέτυχαν.

  • Ούτε ο Γκρεφ ούτε η Ναμπιούλινα παραιτήθηκαν. Αντίθετα, όπως γράφει η FT, κατέβαλαν πλήθος προσπαθειών ώστε η ρωσική οικονομία να μπορέσει να αντέξει μετά την επιβολή των σκληρών κυρώσεων που οι ίδιοι είχαν προβλέψει, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία και τα εργαλεία τους για να αμβλύνουν το πλήγμα των δυτικών κυρώσεων.

Οι εκπρόσωποι των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο προς το παρόν δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Γκρεφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων σχεδόν όλων των δυτικών χωρών. Η Ναμπιούλινα για αρκετό διάστημα ήταν εκτός των καταλόγων αυτών, ωστόσο το φθινόπωρο ΗΠΑ και Καναδάς την συμπεριέλαβαν στις κυρώσεις.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας με βάση τα αποτελέσματα του 2022 θα μειωθεί κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, στην χώρα παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.  Ωστόσο τα πιο σκληρά σενάρια, για τα οποία μιλούσαν ακόμη και στην προαναφερθείσα έκθεση-παρουσίαση του Γκρεφ, μέχρι στιγμής δεν έχουν επαληθευθεί.

Αν και η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τα παγκόσμια τραπεζικά συστήματα και τα συστήματα πληρωμών, η οικονομία μπόρεσε να επιστρέψει σε έτοιμες αντικαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί από τους τεχνοκράτες.

«Η οικονομική ομάδα τον έσωσε πραγματικά. Γι’ αυτό τους κρατάει . Αν οι siloviki είχαν τον έλεγχο [της οικονομίας] η πτώση του ΑΕΠ θα ήταν πραγματικά 10-15%», λέει ένας πρώην υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος.

«Δεν είναι τρελός. Γι’ αυτό τους άφησε στις δουλειές τους».

Οι FT μίλησαν με περισσότερους από 20 Ρώσους νυν και πρώην αξιωματούχους, ολιγάρχες, τραπεζίτες και οικονομολόγους που περιέγραψαν το δίλημμα των τεχνοκρατών.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται, οι επικριτές του λένε ότι η συνεχιζόμενη σιωπή τους, ενώ βοηθούν το ρωσικό κράτος να συνεχίσει, έχει γίνει μια μορφή αποδοχής, καθιστώντας τους συνένοχους σε έναν πόλεμο στον οποίο ομολογούν ιδιωτικά ότι αντιτίθενται.

«Το να είσαι στην ομάδα του Πούτιν σημαίνει ότι μοιράζεσαι τις αξίες του, μοιράζεσαι τις αρχές του και είσαι εξαιρετικά πιστός σε αυτόν», λέει ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από Financial Times 

Η βαθιά επίκυψη της Ευρώπης στα «γκαζοδολάρια» του Κατάρ: Από το Al Jazeera ως την PSG, το χρήμα τα εξαγοράζει όλα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: