Κατέκτησε και τα Μπαρμπέϊντος η ελληνική ελιά: Στη 2η θέση των εξαγωγών παγκοσμίως με μοχλό την ποικιλία “Χαλκιδικής” [videos]

FILE PHOTO: Ποικιλίες ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς. Photo via Pixabay.com/VagelisDimas




Η ελληνική επιτραπέζια ελιά, εκτός της νοστιμιάς της γνωστή και για την πολύτιμη προσφορά της στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού – χαρακτηριζόμενη εξάλλου ως super super food –   εχει εξελιχθεί σε κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν.

Ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς παράγει ετησίως περισσότερους από 300.000 τόνους προϊόντος, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε όλο τον πλανήτη.

Aντιπροσωπεύει έτσι το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

  • Σύμφωνα με στοιχεία της διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου, η χώρα μας είναι 2η διεθνώς με εξαγωγές αξίας άνω των 550 εκατ. ευρώ.

Δυνατό χαρτί για τον κλάδο, αποτελεί η ποικιλία «Χαλκιδικής», η οποία καλύπτει γύρω στο 42% της εθνικής παραγωγής και 43% των εξαγωγών.

  • Να υπενθυμίσουμε ότι η ελιά Χαλκιδικής ως συνοδευτικό σε απεριτίφ “τιμήθηκε” ομολογουμένως από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην γνωστή σκηνή του εστιατορίου στην παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία “Ο Λύκος της Wall Street”.

Εκπυρηνωμένη, με γέμιση, σε ροδέλες, ως μεζές, σνακ ή συνοδευτικό σε αλκοολούχα ποτά, η ελληνική επιτραπέζια ελιά εξελίσσεται διαρκώς.

Όπως λένε παραγωγοί και εξαγωγείς, η ελληνική επιτραπέζια ελιά μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά καθώς, ανταγωνιζόμενη τις άλλες μεσογειακές, είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από τις ελιές της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

Κύριες αγορές για την επιτραπέζια ελιά, που καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, είναι αυτές της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας. Όπως λένε οι εξαγωγικές επιχειρήσεις υπάρχουν παραγγελίες απ’ όλον τον κόσμο, για παράδειγμα ακόμη κι απ’ τα νησιά Μπαρμπέιντος,

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr/ ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

“Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού” – Βίντεο απολογισμού για μια επιτυχημένη χρονιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: